Kurkistus Blockfestin kulisseihin – haastattelussa Kalle Kallonen

DEEpak

Festivaali tullaan pitämään tänä vuonna 19.-20. elokuuta Tampereen Ratinassa.

Parin viimeisen vuoden aikana maailmanlaajuisen pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi festivaaleja ja tapahtumia ollaan jouduttu perumaan runsain määrin. Rajoitusten purkauduttua kokonaan tämän vuoden maaliskuussa, on oletettavaa, että rajoituksia ei enää nähdä.

Täten myös hiphop-kulttuurille omistettu 13. kertaa järjestettävä Blockfest näkee päivänvalon ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019, jonka kunniaksi saimme haastatteluun alkuperäisen järjestäjän ja festivaalin toimitusjohtajana tunnetun Kalle Kallosen.

Kerro kuka olet ja mitä teet työksesi?

”Olen Tampereelta kotoisin oleva yrittäjä ja toimin pääsääntöisesti Blockfestien parissa toimitusjohtajan tittelillä operoiden.”

Mikä on mieleenpainuvin muisto tähän mennessä Blockfestien järjestämisestä?

”Tämä on aina yhtä vaikee kysymys, jonka vastaus muuttuu tietysti fiiliksen mukaan. Nyt jos pitäisi yksi valita niin A$AP Rockyn esiintyminen juuri kun oli päässyt vankilasta Ruotsista. Sitä ei alkuun meinannu uskoa todeksi.”

Miten Blockfestin järjestäminen on muuttunut vuosien varrella promoottorin näkökulmasta?

”No ainakin kaikki on isompaa ja ammattimaisempaa. Ei meillä ollut ekoina vuosina edes budjetteja, haha. Artistibookkaus on myös muuttunut valtavasti ekoista vuosista.”

Haluatko avata lisää?

”No esimerkiksi ekoina vuosina räppikentällä oli niin vähän tekijöitä, että bookkaaminen käytännössä meni niin et soitettiin kavereille pääsetkö esiintymään ja voitiin ottaa kaikki halukkaat, koska tarjontaa oli niin vähän. Ulkkaripuolella meininki oli enempi sitä että otettiin se kuka saatiin / mihin oli varaa. Nyt taas kotimainen artistitarjonta on niin laajaa, että kaikkia ei ole mahdollista bookata samalle vuodelle ja välillä joutuukin tekemään vaikeita päätöksiä. Lisäksi kansainvälisten artistien saaminen on yleisesti ottaen helpompaa, kun festivaali on tunnetumpi ym.”

Mitä asioita huomioit tehdessäsi artistibookkauksia?

”Hmm.. Yleisesti kun ohjelmaa rakennetaan yritämme taata mahdollisimman monipuolisen kattauksen. Hiphopin uranuurtajat, kuumat tulokkaat, sekä erikoisemmat jutut, kaikki maistuu. Tärkeä juttu on tuo monipuolisuus, sillä slotteja clashaa päällekkäin toistensa kanssa. Koitamme välttää samankaltaisten artistien päällekkäisyyttä mikä tietysti on hyvin haastavaa meidän kaltaisellamme festarilla. Eli jos et yhdestä artistista pidä, se ei haittaa, sillä luultavimmin hän esiintyy samaan aikaan kuin oma suosikkisi.”

Millaisia haasteita tulee vastaan artistien kiinnityksissä?

”No äkkiseltään ei tule mitään uusia haasteita mieleen. Ulkkareissa on jokavuotiset haasteet saada artistit Suomeen asti. Nytkin meillä peruuntui Lil Baby isomman Amerikan kiertueen takia, sekä Young Thug ja Gunna, joita ei ehditty edes julkaisemaan koska joutuivat virkavallan takia ongelmiin, eivätkä pääse keikkailemaan. Onneksi nyt ei ole tiedossa mitään peruuntumisia ja näyttää siltä, että kaikki artistit pääsevät paikalle esiintymään.”

Miten kansainvälisten artistien buukkaus käytännössä menee? Minkälainen työ siinä kulissien takana tapahtuu?

”Käytännössä ensiksi puhutaan rahasta ja sitten ehdoista. Joskus asiat sujuu helposti, mutta joskus on jopa vuoden vääntö takana, hah. Live Nationin tullessa Blockfestin kumppaniksi työ on helpottunut tosi paljon. Teemme paljon yhteistyötä muiden Euroopan festareiden kanssa.”

Miten järjestäminen on muuttunut pandemian jälkeen?

”No isoin muutos on siinä, että kahden covid-vuoden jälkeen vihdoin päästään tekemään. Alan toimintaympäristö on todella haasteellinen taloudellisesti. Firmat eivät ole kauhean hyvässä kunnossa kiitos epäonnistuneiden tukitoimien ja nyt monien syiden vuoksi kaikki järjestämiskustannukset ovat nousseet huimasti. Kuitenkaan asiakkaiden ostovoima ei ole kasvanut, vaan päinvastoin. Lisäksi kuluttajien luottamus järjestäjiin ei ole korkeimmillaan viimeaikaisten tapahtumien johdosta.”

Miten tämän vuoden Blockfest eroaa aikaisemmista vuosista?

”No isoimpana juttuna tietysti se, että tapahtuman muuttuessa K-18 tapahtumaksi anniskelukarsinat lähtee kokonaan pois ja pääsemme panostamaan alueen viihtyvyyteen enemmän kuin koskaan. Lisäksi, viime vuonna olimme jo täysiä tekemässä ja sieltäkin jäi jotain juttuja takataskuun. Voinkin hyvällä omallatunnolla sanoa, että tästä vuodesta tulee kaikkien aikojen paras. Lisäks jotain ylläreitä vielä tulossa :)”

Miten näät, että räpin ja hiphopin asema on muuttunut suomalaisessa musiikkikentässä vuosien aikana?

”Suurimpana muutoksena tulee mieleen se, että sillon kun Blockfest järjestettiin ekaa kertaa ei rap-musiikilla päässyt mihinkään yleisfestareille esiintyyn. Nyt räppi on maailman suositun genre ja se on monipuolisempaa kuin koskaan. Monien yleisfestareiden headlinerit on räppäreitä myös. Näen tän kuitenkin kansainvälisenä ilmiönä, enkä vaan Suomen musiikkikentässä tapahtuvana juttuna.”

Mitä vinkkejä sinulla on uusille artisteille jotka haluavat Blockfesteille esiintymään?

”No ensimmäisenä ole aito ja usko omaan juttuusi. Autenttisuus on kaiken perusta, siten kasvatetaan fanbasea. Se, että yks biisi on listoilla, mutta sun keikoilla ei käy ketään on huonompi juttu, kuin se että biisit ei charttaa mutta olet kasvattanut uskollisen fanikunnan jotka tukevat. Sitten, yritä päästä jonkun ohjelmatoimiston edustukseen. Se on melkein ihan pakko nykypäivänä.”

Blockfest järjestetään tänä vuonna 19.-20. elokuuta Tampereella. Monipuolisen ohjelmiston voit katsoa tapahtuman kotisivuilta. Jokaisena vuonna loppuunmyydyn festivaalin lipunmyynti on käynnissä sekä Ticketmasterissa että Tiketissä.

Klangi toimii tänä vuonna Blockfestin virallisena mediakumppanina.