KPC-kollektiivin perustajajäsen Are julkaisi neljännen albuminsa, joka alleviivaa artistin paikkaa Suomen taitavimpien sanoittajien joukossa

Bietro

Levyn äänimaiseman muovaamisessa on ollut merkittävässä roolissa LX-Beats eli Rekami.

Suomen musiikkikenttä sai juuri ilonkyyneleet, kun JKL Funk Days -tapahtuman ja KPC-kollektiivin perustajajäsen, Are, julkaisi odotetun neljännen sooloalbuminsa nimeltä Kaiken teoria perjantaina 13. lokakuuta. Odotettu teos on osoitus artistin kyvyistä, ja se vahvistaa entisestään Aren asemaa yhtenä Suomen räppäri- ja sanoittajaeliitin joukossa.

Are on jo vuosikymmenten ajan kantanut titteliä ”räppäreiden suosikkiräppäri”, ja genren sisällä vallitsee laaja yhteisymmärrys siitä, että kyseessä on yksi kotimaan nerokkaimmista sanoittajista. Tuore studioalbumi on jälleen yksi lisäargumentti tähän keskusteluun ja vahvistaa Aren taituruutta ja musiikillista omaperäisyyttä.

– Kaiken teoria on yritys tiivistää omia tämänhetkisiä näkemyksiä albumimuotoon. Kuten oma ajattelukaan, ei lopputulos ole välttämättä täysin koherentti ja ehyt kokonaisuus, mutta ainakin se kuvastaa hyvin sen pitkän ajanjakson, jona levyä tehtiin. Tavoitteena oli saada tästä levystä aikaisempia hengentuotteita myönteisempi, ja siinä myös onnistuttiin, Are kertoo albumistaan.

Albumin tunnelma on varovaisen optimistinen ja tarjoaa kuuntelijoille hieman aiempia teoksia helpommin lähestyttävän kokonaisuuden. Kuitenkaan tämä ei tarkoita, että Are olisi tinkinyt laadusta millään osa-alueella. Albumin vierailijalistalla nähdään kuitenkin ainoastaan Gettomasa ja Axel Kala, jotka kuuluvat samaan musiikkikollektiiviin kuin Arekin. Tuotannosta vastaa LX-Beats eli Rekami, joka on ollut merkittävässä roolissa albumin äänimaisemaa muovaamassa, kuten Are itsekin toteaa.

Yksi huomionarvoinen seikka on se, että vastikään ilmestynyt levy eroaa nykypäivän trendeistä fiittien määrän suhteen. Albumilla on vähemmän vierailijoita kuin monet muut nykypäivän julkaisut. Are selittää tämän osittain sillä, että hän kirjoitti tekstit Korpilahdella, kaukana kaikista ulkoisista vaikutteista, ja tämä eristäytyneisyys näkyy vahvasti albumin intiimissä tunnelmassa.

Albumin julkaisun yhteydessä paljastettiin myös musiikkivideo albumin avauskappaleeseen Laskettu aika. Videon kuvaamisesta ja ohjauksesta vastasi taitava Bietro, joka on tuonut kappaleen visuaalisen ilmeen eloon.