Kotimaisia hiphop-kirjoja julkaistaan tänä vuonna enemmänkin – räppärin käsikirjan ohella tulossa on myös Graffitin käsikirja

Teflon Brothers eli Voli, Heikki Kuula ja Pyhimys.
Jouni Jones Lehtonen

Syksyn kirjauutuuksiin lukeutuu muun muassa Teflon Bible.

Kartoitimme viime marraskuisessa artikkelissamme vuoden 2019 kirjajulkaisuja urbaanin musiikin ja kulttuurin näkökulmasta. Tuolloin tiedossa olleista kirjoista kolme on jo tullut ulos, viimeisimpänä Mikael Gabrielin elämäkerta josta julkaisimme äskettäin kirja-arvostelun.

Nyt kirjakustantamot ovat laittaneet jakoon kirjaluettelot tulevan kesän ja syksyn uutuuksista. Niistä huomiota herättää etenkin Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin muodostaman Teflon Brothersin kirja Teflon Bible.

Hippo Taatilan kirjoittaman 300-sivuisen teoksen kustantajana toimii Johnny Kniga ja sen julkaisuajankohdaksi on ilmoitettu lokakuu. Teflon Biblen kannen ja tarkemman kuvauksen sisällöstä näet kokoonpanon Instagram-postauksesta, joka saattaa sisältää hieman kuittailua Rähinä Recordsin suuntaan.

https://www.instagram.com/p/BwFJlUuBdx-/

Palefacelta on tulossa ensi kuussa aiemmin erikseenkin uutisoimamme Kolmetoista kertaa kovempi – Räppärin käsikirja, mutta peinttareillekin on tekeillä Graffitin käsikirja. Sen takana on turkulainen pitkän linjan graffitimaalari, kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Juho Toiskallio. Rap-veteraani Chydeonen veli tunnetaan myös yhtenä paikallisen hiphop-kulttuurin tukiyhdistyksen Freshcode ry:n perustajajäsenistä.

Kirjan kustantaja Moreeni luonnehtii teosta yleistajuiseksi kirjaksi, joka opastaa asiantuntevasti graffitimaalauksen suunnitteluun ja toteutukseen vaihe vaiheelta. Lokakuulle kaavaillussa kirjassa esitellään samalla joukko kotimaisia graffititaiteilijoita.

Muillekin hiphop-kulttuurin elementeille on tiedossa huomiota painetun sanan muodossa, sillä kotimaisen breikkiskenen keskeisistä tekijöistä on Klangin tietojen mukaan tekeillä historiikki. Tarkemmat tiedot projektista julkistetaan todennäköisesti lähikuukausien aikana.