Kotimaisen musiikin vuosi 2023 – Klangin toimitus valitsi suosikkinsa

Kollaasikuva Klangin toimituksen valitsemista albumeista ja singleistä.
Vuonna 2023 kotimaisen musiikin julkaisurintamalla nähtiin poikkeuksellisen kirjava ja monipuolinen tarjonta.

Vuoden merkittävimmät kotimaiset musiikkijulkaisut on valittu Klangin toimituksen toimesta – lista kattaa viisi huomionarvoista albumia ja viisi singleä.

Kotimaisen musiikin vuosi oli jälleen julkaisurikas; saimme nauttia lukuisista biiseistä niin single-julkaisujen kuin myös taiteellisesti vakuuttavien kokonaisuuksien muodossa. Vuoden päätteeksi Klangin toimitus valitsi suosikkinsa – seuraavaksi listattuna viisi kotimaista huomionarvoista albumia ja single-julkaisua.

Eevil Stöö & Stepa – Et voi pysäyttää meitä (albumi)
PME Records & Katakombi Oy

Huhtikuussa julkaistu Eevil Stöön ja Stepan yhteisalbumi on yksi harvoista todella onnistuneista ja yhtenäisistä kokonaisuuksista tänä vuonna. Yhdysvaltalaisesta bay area -räpistä inspiroitunut projekti huokuu yhtäläistä soundia alusta loppuun, ja tästä suuren kiitoksen ansaitsevat levyn päätuottajat Pehmeegoo ja octn. Omaksi suosikkikappaleekseni levyltä on ehdottomasti muodostunut bassolinjoilla korvia hivelevä Hyönteisiä, joka muistuttaa 2000-luvun taitteen Too $hortin tuotantoa – voi siis todeta, että bay area -soundin hakeminen on osunut todella nappiin tässä projektissa. En olisi ennen tätä vuotta uskonut, että näiltä kahdelta pitkän linjan räppäriltä tulisi jotain näin timanttista yhteisprojektia.

– Ville Syväluoma

Evelina – Pehmee (albumi)
Def Jam Recordings Finland

Sen jälkeen kun Evelina tunnusteli esimerkiksi suoraviivaista räppäämistä kesällä 2022 julkaistulla kokeilevalla -ep:llään (jota kuvailtiin hänen välityökseen), artistin tämän vuoden elokuussa ilmestynyt Pehmee-albumi tuntui erityisen eheältä – varsinkin draaman kaaren puolesta. Kappaleet toimivat sekä yksittäisinä hittibiiseinä että toisiinsa sulautuvina etappeina, jotka tekevät kunniaa kaikelle mikä on herkkää, kaunista ja kipeää. Los Rollos -kaksikon ja Tidon tuottamalla albumilla korostuvat etenkin ne biisit, jotka on tehty niin tarttuviksi, että ne soivat päässä tauotta: keinuva ja hunajainen Sydän sulaa on henkilökohtainen suosikkini, jota olen kuunnellut niin paljon, etten voi unohtaa sitä vaikka haluaisin. Kaiken kaikkiaan Pehmee ilmentää Evelinan kasvua artistina, ja vakiinnuttaa entisestään hänen vahvaa asemaansa kotimaisten pop-tähtien joukossa.

— Catharina Herlin

Lauri Haav – Aino (albumi)
PME Records

Lauri Haav julkaisi lokakuussa kolmannen albuminsa, joka kantaa artistin kohdalla jonkin sortin brändin ilmentymäksi kohonnutta nimeä, Aino. Albumi on etenkin artistin lopullisen läpimurron merkkipaalu sisältäessään usean hittisinglen ja viisi täysin uutta, myös hyvän vastaanoton saanutta biisiä. Aino tarjoaa muun muassa sitä, mistä artisti on alun perin tullut tutuksi eli röyhkeän asenteellista räppiä. Mukaan mahtuu kuitenkin myös herkempää puolta ja sulavaa R&B:ta, joita artisti on väläytellyt vuosien mittaan. Kokonaisuudessaan Aino on melko tyylipuhdas erolevy, joka kulkee ajan hermolla ihmissuhdekipuilujen näkökulmasta. Tuottajina levyllä toimivat artistin itsensä lisäksi jyväskyläläiset Aaro630 ja Ruuben.

– Aku Havukainen

Melo – m<3lo (albumi)
Skorpioni

Pitkään kotimaisen modernin musiikin ytimessä vaikuttanut Melo julkaisi huhtikuussa viidennen albuminsa, m<3lo:n. Albumilla artisti todistaa monipuolisuutensa sukeltaen jälleen uudenlaiseen tyyliin; viime vuonna julkaistu Helena antoi jo viitteitä Melon kyvystä luoda itsensä kuuloista musiikkia genrestä riippumatta ja tällä linjalla jatkoi myös m<3lo. Siirtymä vaihtoehtorockista omaan elektroniseen atmosfääriin tuntui kuitenkin toimivan artistin eduksi ja tuloksena on taiteellisesti vaikuttava kokonaisuus, jossa kuuluu vaikutteita myös räpistä. Albumin teksteissä korostuu henkinen kasvu ja tuotannosta vastaavat artistin itsensä lisäksi pääasiassa Kuiva H ja My Friend Marla.

– Aku Havukainen

Yrjänä – Sulle rakas (albumi)

Yrjänä herätti huomioni jo ensimmäisellä, kesällä 2022 julkaistulla Ruudun taa -singlellään. Yeboahin debyyttilevyn tuottajana tutuksi tulleen artistin runolliset sanoitukset, ainutlaatuinen ilmaisutyyli ja ammattitaitoisella tavalla kokeileva tuotanto on jokaisella julkaisulla saanut uteliaisuuteni kasvamaan, ja tämän vuoden helmikuussa ilmestynyt debyyttilevy Sulle rakas vastasi siihen täysin. Albumi tulee vilpittömyydessään kuulijaa niin lähelle, että kokonaisuus koskettaa aidosti. Biisien pohjalla kuuluvat inhimilliset kivut, surut ja onnen säkenöivät kipinät, ja omintakeisella tavallaan Yrjänä on kapaloinut ne vastustamattoman kiinnostavaksi taiteeksi. Kokonaisuuden tanssittava tuotanto koukuttaa vielä lukuisienkin kuuntelujen jälkeen.

– Catharina Herlin

Bämä – Kaiken takana on bämä (single)

Ilmiöksi kesän aikana kasvanut Bämä-ryhmä ravisteli Kaiken takana on bämä -singlellään kotimaisten räppiympyröiden ummehtuneita nurkkia, ja sai naisvihamielisiä lyriikoita vastaan protestoimisen näyttämään suorastaan hauskalta. Kappaleessa esiintyvät Adikia, Aina, Eme, Emilia Ex, Helena Routa, Ida Alex, Malka, Mon-Sala, Nelli Milan, Satu ja Sorry Babe, ja singlen julkaisun jälkeen porukka kiersi kesän aikana useat keikkalavat. Kappale lunastaa paikkansa tietysti jo sanomansa puolesta, sillä kaikenlainen vastarinta vähättelyä ja alistamista vastaan on paikallaan niin kauan kuin sitä vähättelyä esiintyy. Mutta sen lisäksi biisi esittelee joukon kiinnostavia tekijöitä, joiden seasta löytyy niin pitkän linjan ammattilaisia kuin aloittelevampiakin artisteja. Singlen saaman suosion seurauksena Bämästä muodostui bändi, jonka jäsenet Nelli Milan, Helena Routa, Satu ja Tiia Karoliina jatkanevat tärkeää duuniaan ensikin vuonna.

– Catharina Herlin

Ibe – W (tuplasingle)
Skorpioni

Ibe vietti kiistatta suurimman musiikillisen vuotensa tähän mennessä; vuoteen mahtui kaikkiaan 17 biisiä vierailut mukaan lukien, albumi ja yksi keikka. Artisti tuntui tekevän hittejä kuin liukuhihnalta ja olikin lopulta Suomen kuunnelluin artisti Spotifyssa. Albumille päätynyt tuplasingle W, joka sisältää biisit VENAA ja VYYHTI, tuntuu allekirjoittaneelle merkityksellisimmältä erottuen joukosta etenkin tuotannossa ja oivaltavalla tarinankerronnalla. Etenkin VYYHTI-sanoitukset tuntuvat filosofisilta ja yleismaailmallisilta sopien moneen tilanteeseen. VENAA puolestaan tarjoaa puolentoista minuutin verran tiukkaa jersey kick -soundia.

– Aku Havukainen

Sexmane – Comeback (single)
Sony Music Finland

Sexmane osoitti marraskuussa julkaistulla Comeback-singlellään olevansa edelleen vähintään yhtä kunnianhimoinen ja uraauurtava kuin millaiseksi hänen edelliset albuminsa hänet todistivat. Kappale on älytön tykitys niin tuotannollisesti kuin sanoitusten puolesta: Remynotagainin biitti on samaan aikaan hassun kujeileva ja intensiivisen kiivas, ja se tarjoaa oivan pohjan Sexmanen estottomille julistuksille. Artisti ei ole koskaan ujostellut ilmaisun tai riimien suhteen, ja tällä kertaa suorapuheisen kappaleen kohokohdaksi itselleni nousee kannanotto misogyniaan. Sexmane on muuten yksi harvoista miespuolisista räppäreistä, jotka ovat musiikissaan selkeästi tuominneet suomiräpin sisäisen naisvihan tänä vuonna – ehkä vuonna 2024 vähän useampi jäbä seuraa perässä?

– Catharina Herlin

Shakkii – Rio (single)
PME Records

Jyväskyläläinen yhtye Shakkii erottuu kotimaassa erityisen tyylitietoisella musiikillaan, jossa yhdistyvät vaikutteet eksoottisista alagenreistä sekä rapin ja R&B:n perinteen tuntemus. Aksimin ja Joosu J:n muodostama duo on vuoden aikana julkaissut useita singlejä, joista kukin luo oman tunnelmansa. Näistä suosikiksi nousee heinäkuussa julkaistu Rio, jonka tuotanto juontaa juurensa brasilialaisesta baile funk -musiikkityylistä. Biisin teemana on kaksikon kertoman mukaan jalkapallofanituksen riemu ja kesäfiilis – kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen bilebängeri, vaan eksoottinen korvamato. Shakkii:n nostaisin kotimaan aliarvostetuimpien tekijöiden joukkoon.

– Aku Havukainen

Shrty – Pariisin kevät (feat. Joalin) (single)

Indie-artisti Shrtyn toiselta levyltä löytyvä Pariisin kevät on vanginnut tänä vuonna Suomen musiikkilistojen kärkisijat useiksi viikoiksi. Romantiikkaa tihkuva single herättää kuulijassaan hyvää mieltä sen tarttuvan melodian sekä koskettavien sanojen ansiosta ja se saa jopa jurommankin henkilön haaveilemaan rakkaudesta ja matkasta Pariisiin, vaikka Ranska ei aiemmin olisikaan kiinnostanut matkakohteena. Kappaleella kuullaan myös viime vuonna musiikkiuransa aloittanutta, hiljattain PME Recordsille sainattua Joalinia, jonka ääni sulautuu kultakurkkuna tunnetun Shrtyn kanssa yhteen upeasti luoden täydellisen harmonian. Biisin tuotannosta vastaa Salahpolo, joka on viime aikoina ollut myös monen muun hittibiisin takana.

– Ville Syväluoma

Artikkelissa esitellyt kotimaiset albumit ja singlet on asetettu aakkosjärjestykseen niiden esittäjien mukaan. Luettelo alkaa albumeilla, jonka jälkeen seuraa singlejen listaus.