Kesä ja länsirannikon gangsta rap kuuluvat yhteen – kuuntele Aztran poiminnat Bay Arealta 

Onni Järvi

Nämä neljä levyä kannattaa iskeä stereoihin kesällä.

Lappeenrantalaislähtöinen Aztra on kesän kunniaksi julkaissut uuden singlen, josta uutisoimme jo aiemmin tällä viikolla. Kappale enteilee Kaucas-jäsenen viidettä sooloalbumia ALLU, jonka soundi eroaa huomattavasti Katakombin luottopelaajan useimmista muista julkaisuista.

Synkästä tuotannostaan tunnettu Aztra palaa selkeästi ensimmäisen soolonsa soundin alkulähteille, sillä KOIRA henkii Bay Arean gangsta rap -viboja. Tuleva albumi edustaakin kokonaisuudessaan samaa soundimaailmaa, joka sopii etenkin kuumiin ja hiostaviin kesäöihin.

Klangi päätti tiedustella mitkä Bay Arean suunnalta tulleet julkaisut ovat Aztralla itsellään tehorotaatiossa. Mukana on tuoretta materiaalia huhtikuulta, pari julkaisua viime vuosikymmenen loppupuolelta sekä yksi platta hiukan kauempaa takavuosilta.

Tsekkaa Aztran poiminnat alta. Kansikuvia klikkaamalla pääset kuuntelemaan levyt suoraan Spotifystä.

Mac Dre – Thizzelle Washington (2002)

”Super Bay Area -legenda Vallejon Country Club Crestistä, joka tykkäsi juhlia. Jonkun haastattelun mukaan Mac Dre kävi kaveriensa kanssa reiveissä ja innostu hommasta, sekoitti hassut psykedeliamenot gangstaräppiin ja loppu on historiaa.

Thizzelle Washington oli viimeisiä CD:eitä mitä tuli vielä ostettua ja kuunneltua alusta loppuun ja lopusta alkuun. Tän levyn yleissaundi on ihan hullu ja lofi. Vois kuvailla ehkä trippailevaksi g-funkiksi tai Mac Dren visioksi hyphystä. Levyllä räpit on räpätty lähes aina kahdelle raidalle stereokuvaksi, biitit välillä todella outoja. Albumin psykedeeliset kannet on jotain ihan muuta. Levyn introaa Yukmouth.

Paras biisi on The Mac Named Dre mutta tunnetuin Thizzelle Dance, johon liittyy myös tanssiliikkeet. Levyn klassikkoihin kuuluu myös Boss Tycoon ja Dollalala Lotsa Paypa. Tältä kaverilta löytyy tuotantoa todella paljon ja siinä on selkeä kehityksen kaari. Thizzelle Washington -levystä lähti uusi kausi käyntiin. Meno muuttui trippailevammaksi.

Mac Dre teki myös dokumentaarisia DVD:itä omista meiningeistä. Oli elinaikanaan ja vieläkin hurja influensseri ja jengi nappaa siltä edelleen juttuja. Viimeisin keissi varmaa liittyy Playboi Cartiin.

Oaklandissa käydessäni kävin etsimässä Mac Dre muraalia, mutta ei löytynyt. Oli kai jonkun aidan takana. The Jackan muraali tuli todistettua.”

Larry June – Product of The Dope Game (2019)

”YEEHEE! Diileri, joka muutti hommat positiiviseksi. Huumoriveikko, hehkuttaa autoja ja terveellistä elämäntäpaa. Larry Junella on oma juoksuklubi, paljon biisejä ja appelsiineja. Julkaisee viisi albumia vuodessa. Vaikuttaa osana hipahtavaa The Freeminded -porukkaa. Hengannu Atlantassa myös. Tunnettu vahvoista adlibeistä, joista tulee mieleen OG Maco. Edellämainittu jannu on myös Larry Junen koulukaveri.

Ku tutustuin Larry Juneen oli kausi jolloin ladattiin mixtapeja DatPiffistä. Biitit oli silloin träppiä. Larry erottu sillä, että riimeissä on huumoria, tarinoita ja ne adlibit. Nykyään biitit on valikoitunut uuteen suuntaan. Product of the Dope Game -levyllä on rennompi fiilis.

Edellämainitulta levyiltä löytyy soul-, jazz- ja kasarifunkki-sampleja ja retrompaa fiilistä. Tiukempaa tuotantoa levyllä edustaa Uncle Larry -kappale. Erittäin kova!

Kävin keikalla jenkeissä ollessani. Larry June heitteli yleisöön appelsiineja. Tärkeä ja erilainen kaveri jenkkiräppikentässä.”

DaBoii – Young Wild Nigga (2017)

”Uuden aallon Bay Area -jäbä. Vaikuttaa SOB X RBE -räppiryhmässä.

Tällä levyllä on samaan aikaan uuden ja retron kuulosia ihan pimeitä synabiittejä. Paras biisi levyltä Reckless. Daboiin flow on jotain ihan muuta.

Daboiin saundi muuttunut parissa vuodessa tosi paljon. Biitit ei ole levyillä niin kotikutosia ja raffeja, mutta ei niin mielenkiintoisiakaan.”

Slimmy B – Time 2 Shine (2020)

”Myös uuden polven Vallejon Country Club Crestistä kotoisin oleva räppäri. Vaikuttaa myös SOB X RBE -porukassa.

Räppää ku elukka ja laulaa ku enkeli. Valikoinut biitteihin tosi smuutteja släppereitä.

Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, etten nykyään syvenny pitkiksi ajoiksi levyihin vaan tulee poimittua soittolistalle suosikit. Tällä levyllä kovia: Different Vibe ja Gun Smoke.”

Aztran uusi pitkäsoitto julkaistaan kesäkuussa. Kuuntele KOIRA alta.