Kaucas-leirin suunnalta on tulossa useita soololevyjä – joukossa on myös yksi kotimaisen rap-kentän ikuisuusprojekteista

Ensimmäisenä uutta soolomateriaalia kuullaan Aztralta.
Onni Järvi

Monspille sainattu Raipati julkaisee lopultakin soololevynsä.

Lappeenrannassa vuonna 1998 perustetun Kaucaan kaikilta jäseniltä Hahoa lukuunottamatta on tiedossa uutta soolomateriaalia. Ensimmäisenä sooloilemaan pääsee Aztra, jonka uusi soolokappale saadaan kuunteluun jo tällä viikolla.

Eevil Stöön perustama Katakombi Records julkaisee perjantaina 22. maaliskuuta Aztran singlen nimeltä SLM, jonka on tuottanut Yung Larry. Kappale on osa MNTTT-kaksikon toista albumia.

– Biisin nimi tarkoittaa taivaaseen vieviä portaita. Menetettyjen toinen levy tippuu lähitulevaisuudessa, Aztra kommentoi.

Edellisen albuminsa Aamu4:n Överdogin kautta julkaisseelta Aztralta on tulossa muutakin soolomateriaalia Katakombin kautta. Sen sijaan hänen KCS-kollegansa Raipati teki marraskuussa diilin Monspille, joka julkaisee hänen soolonsa todennäköisesti ennen kesää.

Raipatin soolo on yksi suomalaisen hiphopin suurimmista ikuisuusprojekteista, sillä se ollut tekeillä jo noin 20 vuoden ajan. Samoilla leveleillä liikkuu luultavasti ainoastaan Davo, jonka Numbers Entertainmentille Kaucaskin aikoinaan levytti.

– Meidän eka studio, Royal Corner, perustettiin Lappeenrannan Kaukaan Lapvedellä joskus 1999. Äänitimme myös ekat Kaucasit siellä. Laitteistona oli teknari, Zoomin rumpukone, Yamahan SU-700 -sampleri ja kaksi MiniDisc-soitinta. Noista ajoista asti olemme ainakin vähintään suunnitelleet Raipatin soololevyä, Laineen Kasperi kertaa.

Levyn ensimmäisen single onkin nimeltään Kakskyt vuotta, joka tulee ulos videon kanssa huhtikuun alussa. Kappaleen huukista vastaa Jahvice, kun taas biitti on Aztran tuotantoa.

– Mun eka tuotos Raipatin soololle taidettiin tehdä 2011 tai 2012? Voi olla että sitäkin aikasemmin oli jo jotain kokeiluja. Ei näitä muista enää, Aztra toteaa.

Levykauppa Äxän ensimmäisellä Äx Tapellakin soolonsa pykimisestä kuittailua osakseen saaneen Raipatin albumilla tullaan kuulemaan muidenkin KCS-jäsenten panosta. Esimerkiksi Haho on tehnyt yhden biitin projektille.

– Levyllä kuullaan ysäriteemaa ja ehkä sitä voi pitää tietynlaisena poikkileikkauksena kuluneista vuosista, Raipati täsmentää.

Samaan aikakauteen palaaminen on yksi keskeisistä ajatuksista myös junnusta asti ysärin estetiikasta diggailleen Laineen tulevalla projektilla. Pitkän linjan tekijä työstää tällä hetkellä BBDZ-albumia Bustaavat Budit -tuottajakaksikon kanssa.

– Itse en ole koskaan osannut tuottaa omasta mielestäni aitoa ysärifiilistä krispeine snareineen ja huumaavine luuppeineen, mutta sitten kun kuulin Bustaavien Budien uudet tuotokset niin tajusin, että tästähän jumalauta taitaa tulla se suuri ysärifiilistelytrippini, Laine kertoo.

Äänisuunnitteluun ja erilaisten esittävien taiteiden projektien musiikin tekemiseen keskittyneeltä Haholta ei ole tulossa ainakaan lähiaikoina soolomateriaalia. Siitä huolimatta Hahoakin tullaan kuulemaan vielä mikissä, sillä hänen mukaansa julkaisemattomia Kaucas-kappaleita alkaa olla jo kourallinen.

Flashback onkin videon myötä julkaistu, mutta muut kuviot on vielä pohdinnassa. Ei ole varsinaisesti mitään tarkkaa sotasuunnitelmaa vaan homma etenee Kaucasmaisen arvoituksellisesti, Haho lisää.

– Suhteellisen sairaita Kaucas-biisejä odottaa suhteellisen valmiina tuossa työpöydällä ja julkaisemme niitä suhteellisen heti, kun aika on mielestämme oikea, Laine päättää.