Kaninkoloon Mikael Gabrielin ja JVG:n kanssa – haastattelussa kaverikarim

Joona Nieminen

Otimme punaisen nallekarkin ja sukelsimme vuoden ehkä hienoimman videon kulisseihin.

Sininen vai punainen pilleri? Tai ehkä sittenkin saksalaislähtöinen hedelmämakeinen?

Mikael Gabrielin ja JVG:n tuorein yhteistyö eli Nallekarkit-kappale on ollut ulkona viikon ja se on saanut huomiota etenkin videollaan. YouTuben tämän hetken katsotuimpien kotimaisten musiikkivideoiden joukkoon noussut video tuleekin todennäköisesti olemaan yksi vuoden näyttävimmistä.

The Matrixin innoittamalla videolla Mikael Gabriel on Chosen One (pahoittelut Gettomasa!) tutkiessaan kuinka syvälle kaninkolo oikein jatkuukaan. Musiikkivideon tekijätiimi on onnistunut rekonstruoimaan uskomattoman taidokkaasti vuoden 1999 klassikkoelokuvan ikonisimmat kohtaukset.

Mutta millaista videon tekeminen oli? Klangi tavoitti ohjaajana toimineen kaverikarimin kiireidensä keskellä avaamaan hiukan sen tekoprosessia.

Wake up, kaverikarim…

Ohjaaja kertoo perehtyneensä alkuperäiseen The Matrix -trilogiaan ja etenkin sen ensimmäiseen osaan äärimmäisen huolellisesti ennen kuvauksia. Se oli ehdottoman välttämätöntä paitsi Wachowskin sisarusten luomuksien oikeanlaisen kunnioittamisen niin myös työryhmän sisäisen kommunikoinnin takia.

– Pyrin oppimaan ne ulkoa, jotta voin käydä niistä katkeamatonta keskustelua Miklun kanssa, joka osasi ne jo ulkoa. Yritettiin ladata mahdollisimman paljon dataa lyhyeen mittaan ja pysyä uskollisina sille alkuperäiselle tyylille, kaverikarim kertaa.

Toki kaverikarim oli nähnyt sarjan elokuvat jo aiemmin. Toisessa osassa on miehen mukaan muutamia onnistuneita juttuja ja kolmannessa hieno latautunut lopputaistelu, mutta alkuperäinen on hänen kirjoissaan täysin omassa sarjassaan.

– Dope by default, mies tiivistää.

Sarja pysyi pitkään trilogiana, mutta viime vuonna sille ilmestyi neljäs osa. Mutta millaisia ajatuksia The Matrix Resurrections herätti ohjaajassa?

– Se ei ollut mua varten. Spoiler alert: parasta elokuvassa oli, kun näytettiin flashbackeja vanhoista leffoista.

The Matrixin estetiikka on ollut kaverikarimin mielestä aina tyylitajunsa puolesta ainutlaatuinen. Hän tosin painottaa, että elokuvasta on useita eri versioita ja ne kaikki eivät näytä ihan samalta kuin hänen tarkoittamansa alkuperäinen vuoden 1999 versio.

– Mulle The Matrix on liian vihreä ja oikealla tavalla tunkkainen. Lisäksi aurinkolasit ja pilvenpiirtäjien lasipinnat tekivät muhun vaikutuksen.

Enter the Matrix

Mikael Gabriel ei ollut kaverikarimille uusi yhteistyökumppani, mutta viimeistään nyt hän on vakuuttunut siitä että MG on iso työkalu mitä tulee sisällön luomiseen. Ohjaaja vaikuttui artistin luovuuden lisäksi hänen omistautumisestaan.

– Miklu halusi sheivata hiuksensa muutaman sekunnin kuvien takia pysyäkseen uskollisena alkuperäiselle leffalle.

Teknisesti videon tekemisessä oli paljon uutta, sillä työryhmällä ei ollut aiempaa kokemusta sen vaatimista tekniikoista. Niitä opeteltiinkin pitkin matkaa.

– Ne jutut mitkä olivat vaikeita naulata vuonna 1999 olivat vielä vuonna 2022 vaikeita, ohjaaja summaa.

Kuten kaikissa muissakin ohjaajan tuotoksissa on lopullisessa videossa hyvä imu sen tuntuessa samalla helpolta ja vaivattomalta, kuten asiaan kuuluukin. Todellisuudessa koko tekijätiimi joutui puskemaan videon onnistumisen eteen mielettömästi töitä.

– Yhden kuvan rakentamiseen menee aina paljon aikaa ja brainpoweria. Tässä videossa kun jengi katsoo PastoriPiken laseihin, ne kelaa että hauska tuo Miklun heijastus. Kun mä katson niihin, mä mietin edelleen, että ovatko nuo heijastukset varmasti oikein – kummalle puolelle tulee kumpi nallekarkki, kummalla kädellä Miklu nappaa sen ja ai niin nämä pitää olla vielä peilikuvanakin… Ja lopulta kuvan kesto on joku kaksi sekuntia, ohjaaja nauraa.

Jos joidenkin kohtausten tekninen toteutus oli vaikeaa niin niiden vastapainoksi roolittaminen oli helppoa. Mikael Gabrielin pitkäaikainen ystävä PastoriPike oli itsestäänselvä valinta Morpheuksen osaan, eikä agentti Smithiäkään tarvinnut kauaa miettiä.

Sami Uotila jos joku oli luonnollinen valinta Smithin rooliin. Sami on paitsi hemmetin ammattitaitoinen niin myös yksi valovoimaisimmista ihmisistä joita oon tavannut. Hänellä on vielä paljon annettavaa, kaverikarim kiittelee.

Revolutions

Nallekarkit-musiikkivideo on varmasti monien mielestä ainakin vuoden tähänastisista hienoin. Se tulee epäilemättä nostamaan Kaverikarimin kysynnän ohjaajana uudelle tasolle.

Visionääri itse toivoo että Nallekarkit herättää intoa ja poltetta nostaa tekemisen tasoa alalla. Hänen mukaansa tekijöiden pitää ainoastaan uskaltaa olla entistä kunnianhimoisempia ja sukeltaa toteutustapojensa epämukavuusalueelle, sillä sieltä löytyy isoimmat voitot.

Lisäksi kaverikarim sanoo tavanneensa uusia talentteja, joiden kanssa hän uskoo voivansa nostaa rimaa jatkossa entistä korkeammalle. Toisin sanoen suomalaisten musiikkivideoiden tulevaisuus vaikuttaa tällä hetkellä erittäin lupaavalta.

Mikäli Nallekarkit-video on jäänyt näkemättä niin voit katsoa sen alta. Muista myös tsekata MG:n vierailu Taakan tuoreimmassa jaksossa, jossa artisti avaa ajatuksiaan julkaisusta!

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.