Jyväskyläläinen TKR-kollektiivi on uusien rap-lupausten hautomo – yksi heistä on J PÅLO

Eetu Suutarinen

Tulokas julkaisi uuden singlensä ohella ensimmäisen musiikkivideonsa.

Todennäköisesti kirjainyhdistelmä KPC on tiedossa jokaisella vähänkään enemmän suomalaista hiphopia seuranneilla. Toiseksi hiukan vastaavanlaiseksi paikalliseksi laatuleimaksi on muodostumassa TKR, joka viittaa useimpien Jyväskylän neljännen hiphop-aallon edustajien muodostamaan kollektiiviin.

Kollektiivista ovat jo päätyneet isoille levy-yhtiöille Aaro630 ja Pyrythekid. Seuraavaksi laajempaan tietoisuuteen saattaa nousta J PÅLO, joka ei klikin useimmista muista monneista poiketen ole paljasjalkainen jyväskyläläinen.

– Muutin Jyväskylään musalukion jälkeen opiskelun ja siviilipalveluspaikan perässä. Vanhempia musafrendejä muutti paikkakunnalle samoihin aikoihin ja tutustuin oman ikäisiini tyyppeihin jotka tekivät musaa. Ilmapiiri kaupungissa musiikin suhteen oli tosi siisti ja päätin jäädä hetkeksi tänne, J PÅLO kertaa.

Tulokasartisti päätyi nopeasti mukaan useamman tuottajan muodostamaan Bosswell-kollektiiviin, jonka riveissä hän teki bändipohjaisia juttuja kolmen vuoden ajan. Kollektiivi ehti julkaista pari levyäkin, mutta tällä hetkellä se on paussilla.

– Homma on pysähtynyt kaikkien omien musaproggisten myötä. Sooloa olin halunnut tehdä jo tovin aikaa ja palaset loksahtivat lopulta kohdalleen Bosswellin jäädessä taka-alalle.

Yhteistyökumppaniksi löytyi esimerkiksi Vepua tuottanut onni.flp, johon J PÅLO oli tutustunut jo aiemmin. Yksi kaksikon ensimmäisistä yhteisistä demoista oli Älä kysy, josta tuli hänen ensimmäisen soolojulkaisunsa.

– Oli maukas laittaa ekana sinkkuna menevähkö biisi sisään! Porukka tykkäsi biisistä ja sain julkaisusta hyvää fiilistä tehdä hommia eteenpäin.

Nyt kaksikon yhteistyö jatkuu UK trap -henkisellä biisillä, joka kertoo nuorista miehistä etsimässä toivoa umpikujista joita odottaa jokaisen nurkan takana. ARMOO-kappaleessa on paljon uskonnollista kuvastoa, vaikkei artisti omaa materiaaliaan kovin hengellisenä ehkä yleisesti ottaen pidäkään.

– On ollu aikoja kun noi jutut on ollu enemmän läsnä, ja myös aikoja kun ne ei oo ollu mielen päällä ollenkaan. Viime vuosina noi jutut on ollut messissä ja tykkään paljon artisteista joilla on myös gospel-biisejä. Halusin tehdä omanlaisen träkin samoilla viboilla ja sen kautta ARMOO-teksti syntyi.

Kappale on osa artistin tulevaa mixtapea, jolla kuuluu tulokkaan fiilistelemät eurooppalaiset tyylit. Mixtapen nimeksi tulee PÅLODAYS, jossa on oma pohjoismainen vibansa.

– Halusin ottaa ruotsalaisen å:n nimeen messiin, löytyy meidän aakkosista ja ansaitsee shout outit!

Projektin tekeminen ja julkaiseminen ovat parikymppisen jyväskyläläisen tämänhetkinen ykkösprioriteetti. Tulevaisuudessa hän haluaisi löytää musiikilleen julkaisijan, mutta sitäkin tärkeämpää on tehdä lisää hyviä biisejä ja verkostoitua.

– On useita artisteja kenen kanssa olis upea päästä tekemään kimpassa musaa. Livetatsi on ollut aina mun vahvuus ja olis makeeta päästä keikkailemaan myös soolona!

ARMOO-singlen musiikkivideon ohjauksesta vastaa Samu Saaren ja sen pääset ottamaan haltuun alta. Kappaleen lyriikat on mahdollistaa tarkistaa Klangin lyriikkaosiosta.