Julkaisematon vuotanut kappale – Jore & Zpoppa julkaisivat uuden biisin, mukana kesän kuumin nimi Purplape

Minimi-singlejulkaisun tarina juontaa loppukesän ja syksyn keikkalavoille.
Karim Awad

Kesällä 2023 Jore & Zpoppa kiersivät innokkaasti ympäri Suomea, tarjoten faneilleen esiintymisiä esiintymisien perään.

Vuoden 2023 alussa Jore & Zpoppa, kaksikko, joka teki läpimurron suomalaisella musiikkikentällä debyyttialbumillaan Love SZN, ovat palanneet uudella singlellä nimeltään Minimi. He ovat tehneet yhteistyötä kesän kovimman tulokkaan, Purplapen, kanssa, jonka hitti Reckless nousi Suomen Spotifyn Top 10 -listalle ja saavutti äskettäin yli kahden miljoonan striimin rajamerkin.

Kappale on tuotettu Stickin toimesta, joka on aiemmin työskennellyt suomiräpin huippunimien, kuten Ibe, Gasellit, Melo ja Turisti, kanssa. Uusi julkaisu lupaa olla jälleen lisäys duon vaikuttavaan katalogiin merkitsevistä kappaleista.

– Me tehtiin Minimi jo reilusti ennen kesää Purplapen kanssa, mutta biisi jäi kuitenkin venaamaan oikeaa julkaisuhetkeä. Studiolla oli jo valmiiks vibe, ku oltiin duunattu sinä päivänä ja ku Purplape tuli mestoil, nii siin alettii just juttelee et natsais tehä biisi yhes ja siit synty toi. Se oli niit aikoi ku duunattii levyä, niin sen piti alun perin olla siin, mut haluttii jättää se viel varastoo!

Kesän ja alkusyksyn aikana Jore & Zpoppan live-konserteissa duo huomasi, että eturivin fanit pyysivät jatkuvasti tiettyä kappaletta, Minimi, ja he lähestyivät jopa artisteja henkilökohtaisesti pyytääkseen sitä. Tämä trendi levisi eri kaupungeissa useampaan otteeseen. Artistien mukaan kappaleen varhainen versio päätyi joidenkin fanien käsiin ja levisi kuin metsäpalo yhteisön keskuudessa. Törmättyään erääseen näistä intohimoisista faneista ja saaneen selvää mistä kaikki oli lähtenyt, he päättivät toteuttaa faniensa toiveet ja viimeistelivät kappaleen julkaisukelpoiseksi. Vaikka ilmiö vaikuttaa esikatselemalla harmittomalta ja viattomalta, kaksikko olisi toivonut säästää kappaleen kuuntelijoilleen myöhäisemmälle julkaisulle toimittaen faneille lopullisen version.

– Meistä tuntuu että jengi ei oikein hiffaa kuinka paljon vahinkoa noi leakatut biisit voi aiheuttaa artisteille. Jengi käyttää paljon aikaa ja vaivaa biisien hiomiseen ja niiden viimeistelyyn, joten tuntuu vähän turhalta että jengi luukuttaa tuolla jotain demoja. Tajutaan kyllä et jengi on innoissaan ja fiilistelee jo niitä julkaisemattomia versioita, mutta loppujen lopuksi niistä leakeista ei oikeesti hyödy kukaan tekijöistä, ei varsinkaan artistit. Nykyää ei enää jaksa lähettää frendeil biisei nii paljo, ku ne levii siit koko kaupungil ja se ottaa paljon pois siitä biisin tekovaiheen fiilistelystä ja lopulta vaikeuttaa biisin julkaisua. Se versio mikä levis oli iha alkuperäinenki, et jengi räppäs looppiin siinä eikä ees ollu äänitetty adlibei tai mitää.

Jore & Zpoppa astuivat ensimmäistä kertaa suomalaisen musiikkikentän näyttämölle vuonna 2020 omakustanteisella albumillaan Eskimo Tape. Näihin aikoihin duo ei ainoastaan esittänyt heidän ainutlaatuisia lahjojansa ja omaperäistä soundia, vaan he olivat myös mukana Yle Areenan Lähiöiden finest -dokumenttisarjassa, joka julkaistiin samana vuonna. Tämä oli heidän matkansa alku uuden aallon suomalaiseen räppiin.

Kuitenkin vuoden 2023 julkaisu, Love SZN, vei helsinkiläiset räppärit valtavirtaan. Tämä albumi ei ainoastaan rikkonut 10 miljoonan striimin rajan vaan toi kaksikon myös paljon laajemman yleisön tietoisuuteen. Yksi albumin kohokohdista, kappale nimeltä Bämä, sai platinasertifikaatin keräten yli 6 miljoonaa striimausta. Toinen hitti albumilta, Arvaa, on äskettäin saavuttanut kultasertifikaatin. Albumi ei ollut pelkästään listaykkönen, vaan se oli myös osoitus heidän monipuolisuudesta ja heidän kyvystään tehdä yhteistyötä suomalaisen räpin suurimpien nimien kanssa. Albumissa esiintyi suuri joukko uuden aallon suomalaisen räpin huippunimiä, kuten Sexmane, William, Turisti, SHRTY, Kube, Sliki ja TheoFuego. 2023 kesä näki Jore & Zpoppan kiivaan kiertueaikataulun vievän heidät ympäri Suomea, esiintyen faneilleen. Tämä jännittävä matka huipentui upeaan esitykseen Blockfestissa, vahvistaen heidän asemansa yhtenä lupaavimmista nimistä suomalaisen räpin kentällä.

– Uutta musaa ollaa painettu jatkuvasti kellaris, mutta nyt ku on tullu pieni keikkatauko nii nyt ollaa purkittamassa ja valmistautumassa uuteen kauteen, koitetaan saaha kuukausittai biisei ulos ja projekti ens vuodelle. Stay tuned, tullaa bäkkii kovemmin kuin koskaan.

Nyt heidän tuoreella singlellään, artistit jatkavat nousukiitoaan ja aloittavat aikaisemmin mainitun uuden kauden. Kappale linkitetty alle kuunneltavaksi.