Johnny Kniga julkaisee kirjat Gaselleista ja Pyhimyksestä

Pyhimyksen tarinaa sivuttiin jo Teflon Biblessä, mutta Gasellien matkaa listoille ja isoille lavoille ei ole ennen painettu mihinkään kirjaan.

Molemmat tulevat ulos syksyllä.

Suomalaisen hiphopin ympäriltä on julkaistu viime vuosina useita kirjoja, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Syksylle on tiedossa ainakin kaksi suomirap-aiheista kirjaa, joista toisen keskiössä on Gasellit ja toisen Pyhimys sekä hänen lyriikkansa.

Gasellit – Matka -kirjasta on lupa odottaa tarkkanäköistä katsausta yhtyeen sisäiseen maailmaan, sillä sen on kirjoittanut kokoonpanoon kuuluva PäkäPyhimys – Sanat ja tarinat -kirjan takana taas on vapaa kirjoittaja Hippo Taatila, joka kirjoitti myös toissavuotisen Teflon Biblen.

Molempien kirjojen kustantajana toimii Johnny Kniga, jolla on yhteistä historiaa kummankin kirjailijan kanssa. Kustantamo on aiemmin julkaissut Päkän ja Hätä-Miikan romaanin Sä maksat samoin kuin Teflon Biblen sekä Taatilan uutuusteoksen Roar! – Elämäni wookiena.

Kummatkin kirjoista julkaistaan syyskuussa. Kannet ja kuvaukset näet alta.

”Neljä ystävystä, yksi bändi, yksi unelma.

Yhden Suomen suosituimman rap-ryhmän matka heidän itsensä kertomana.

Lukiokaverukset innostuvat freestyle-rapista ja alkavat tehdä musiikkia. Haaveissa siintää keikkaelämä. Intoa on, taitoa vähän vähemmän ja epävarmuuskin paistaa läpi. Yksi asia on silti varmaa: bändissä oleminen on parasta.

Vaikka välillä riidellään, on päämäärä yhteinen. Pian oma ääni löytyy eikä kauankaan, kun Gasellit nousee listoille ja klubien ja festivaalien lavoille, ja Jäniksen vuosi, Imus, Muistanks mä väärin? tai Mitä mä Malagas? löytävät kaikupohjaa.

Pekka Salmisen kuljettama tarina on rehellinen, maanläheinen ja samaistuttava – Gasellien näköinen bändikirja, mutta myös tarina ystävyydestä ja oman jutun löytämisestä.

Gasellit on vuonna 2008 perustettu rap-yhtye, joka yhdistää musiikissaan saumattomasti melodisen ja modernin rytmimusiikin sekä underground-rapin suorapuheisuuden. Sen edellinen levy Jano nousi listaykköseksi vuonna 2018 ja seuraavana vuonna Gasellit palkittiin Vuoden yhtye -Emmalla.”

””Pelkään, et kaikille paljastuu et mä oon sellanen ku mä oon.”

Pyhimyksen tunnetuimmat ja henkilökohtaisesti tärkeimmät sanoitukset ja lähikuva sanoittajasta niiden takana.

Pyhimyksen Sanat ja tarinat on kokoelma Mikko Kuoppalan sanoituksia aina uran alkuvuosilta nykypäivään. Sanoituksia avaavissa omaelämäkerrallisissa saateteksteissä Kuoppala palaa elämänsä käännekohtiin, pohtii artistiminänsä kehitystä ja esittelee kirjallisia ja musiikillisia vaikutteitaan.

Sanat ja tarinat on kouriintuntuva kuva niin Pyhimyksestä artistina kuin Kuoppalasta ihmisenä ja sanoittajana. Siitä, miten elämä, arkiset havainnot, näyttämisenhalu, kriitikoiden sanat tai suosio vaikuttavat tekstin- ja musiikintekoon.”