Jay Rock saapuu Suomeen – tiesitkö nämä faktat TDE-konkarista?

Los Angelesista kotoisin oleva rap-artisti heittää keikan Tavastialla.

Yhdysvaltalaisen hiphopin isoimpien kollektiivien joukkoon nousseen Top Dawg Entertainmentin artisteista Kendrick Lamar ja ScHoolboy Q ovat esiintyneet Suomessa jo useampaan otteeseen. Viikonloppuna ensikeikalleen saapuu myös Jay Rock, joka nähdään Helsingin Tavastia-klubilla lauantaina 2. helmikuuta.

Pitkän linjan rap-artisti julkaisi viime keväänä kolmannen studioalbuminsa Redemption ja on parhaillaan The Big Redemption -nimisellä maailmankiertueella. Tavastian show toimii lähtölaukauksena rundin Euroopan-osuudelle, joka käsittää kaiken kaikkiaan 14 keikkaa.

Klangi nostaa keikan kunniaksi artistista esiin kaksitoista enemmän tai vähemmän tunnettua faktaa. Red light, green light, red light… Valo on vihreä, anna mennä!

Kendrick Lamar toimi hypemanina ja tuplaajana

Toisin kuin usein luullaan, Kendrick Lamar ei ollut Top Dawg Entertainmentin ensimmäinen artisti. TDE:n tunnetuin lipunkantaja kiinnitettiin indielafkan rosteriin vasta noin kuukausi Jay Rockin sainaamisen jälkeen.

Tämän hetken arvostetuimpiin rap-nimiin lukeutuva Lamar toimi pitkään ”isoveljensä” hypemanina ja tuplaajana. Hän onkin kertonut kokemuksen toimineen tärkeänä lämmittelykierroksena omalle uralleen.

The Game avasi ovia

Jay Rock on ilmaissut usein kiitollisuutensa siitä, että The Game toi huomion takaisin länsirannikolle multiplatinaa myyneellä The Documentary -esikoisalbumillaan. Kaksikolla on yhteistä historiaa jo ajalta ennen sen julkaisua, sillä he kohtasivat aikoinaan sattumalta kauppakeskuksessa ja ottivat mittaa toisistaan battlen muodossa. Myöhemmin Rock toimi myös sovittelijana G-Unitia edustaneen serkkunsa Spider Locin ja Guerrilla Unitin kanssa riitaantuneen Gamen välisissä rauhanneuvotteluissa.

Monien muiden tapaan Game vakuuttui Rockista ja otti tämän keikkojensa lisäksi mukaan esimerkiksi You Know What It Is -mixtapesarjansa neljännelle osalle. Yhteistyö on saanut jatkoa myöhemminkin ja Rock on sittemmin antanut panoksensa muun muassa The Documentary 2.5:lle. Levyllä on raita Gang Bang Anyway, jossa kuullaan Gamen ja Rockin ohella ScHoolboy Q:ta.

Yksi ensimmäisestä fiiteistä kuultiin 2Pacin albumilla

2Pacin vuoden 1996 tupla-albumi All Eyez On Me on Jay Rockin mukaan hänen kaikkien aikojen suosikkialbuminsa. Vaikka Death Row’lle levyttänyt artisti kuolikin jo saman vuoden syksyllä, sai Rock silti mahdollisuuden päästä samalle raidalle rap-ikonin kanssa.

Yksi Jay Rockin uran ensimmäisistä fiiteistä kuultiin Shakurin kuolemanjälkeisellä julkaisulla Pac’s Life, joka julkaistiin kymmenen vuotta Las Vegasin tapahtumien jälkeen. Toistaiseksi viimeiseksi postuumiksi 2Pac-albumiksi jääneellä levyllä Rock on mukana kappaleessa Whatz Next.

Pitkä historia Busta Rhymesin kanssa

Yksi Busta Rhymesin Aftermath-debyytin The Big Bangin isoimmista hiteistä on singlenäkin julkaistu New York Shit. Kappale iski myös Jay Rockiin, joka teki siitä Watts Finest II -mixtapelleen länsirannikon version LA Shit yhdessä K. Dotin kanssa.

Ensimmäisen kerran Busta Rhymesia ja Jay Rockia kuultiin samalla raidalla jo vuonna 2009. Yhteistyö kulminoitui jälkimmäisen 90059-kakkosalbumin kappaleeseen Fly on the Wall, jossa Busta hehkutti avoimesti kalifornialaisartistia.

Lainasi konseptin 50 Centin klassikosta

DJ Kay Slayn ja DJ Noodlesin kokoamalla Gudda Muzik -mixtapella on kappale How to Rob 2009, jossa Jay Rock ryöstää kollegoitaan. Kuten kuka tahansa läksynsä lukenut osaa päätellä, on kappale totta kai kalifornialaisartistin oma versio 50 Centin kymmenen vuotta aiemmin julkaistusta pelinavauksesta.

Uusintaversio ei tietenkään aiheuttanut samanlaista efektiä kuin alkuperäinen klassikko, mutta Jay Rock pääsi silti irrottelemaan leikkimielisellä konseptilla. Luonnollisesti ensimmäiseksi uhriksi joutui itse Fiddy. Muihin ryöstökohteisiin lukeutui esimerkiksi Lil Wayne, joka oli vasta edellisvuotena fiitannut Rockin debyyttisinglellä. Uusintaversiosta ei selkeästikään ollut haittaa, sillä 50 Cent otti Jay Rockin mukaan The Invitation -kiertueelleen vuonna 2010.

Osa superkokoonpanoa

Jay Rock on jäsen Black Hippy -kokoonpanossa, johon kuuluvat hänen lisäkseen Ab-Soul, Kendrick Lamar ja ScHoolboy Q. Kollektiivin edustajia on myös kuultu vierailemassa toistensa soolotuotannoilla, mutta yhteisen nimen alla ei ole julkaistu yhtäkään albumia.

Black Hippy on ensimmäinen hiphop-yhtye, jonka kaikki jäsenet ovat päässeet soolourillaan XXL-lehden lupaavampien tulokkaiden Freshman-listalle. Jay Rock poimittiin ensimmäisenä ryhmästä kuumimpien tulokkaiden joukkoon vuonna 2010. Muita saman luokan tulokkaita olivat esimerkiksi Wiz Khalifa, J. Cole, Freddie Gibbs ja Big Sean.

Tech N9nen Strange Music pelasti Warnerilta

Jay Rockin esikoisalbumin Follow Me Homen ensimmäinen single julkaistiin jo vuonna 2008. Itse albumia saatiin kuitenkin odottaa, sillä TDE:n yhteistyökumppanina toiminut Warner Bros. Records viivästytti sen julkaisua useampaan otteeseen. Lopulta umpisolmu aukesi, kun Kansasin indie-ihme Tech N9ne kiinnitti Rockin omalle Strange Musicilleen syksyllä 2010.

Pari viikkoa Jay Rockin jälkeen Tavastialla omalla keikallaan nähtävät Tech N9ne ja Krizz Kaliko olivat mukana yhdellä albumin raidoista. Joint venture -diili kesti kuitenkin ainoastaan ensimmäisen pitkäsoiton ajan ja nykyään Jay Rock on sataprosenttisesti TDE:n artisti.

Mukana hiphop-historian tunnetuimmalla ikuisuusprojektilla

Rap-maailman oma Chinese Demoracy on epäilemättä Dr. Dren Detox-albumi, josta on puhuttu jo 2000-luvun alusta lähtien. Myyttisiin mittoihin kasvanut ikuisuusprojekti on välillä peruttu kokonaan, mutta ainakin Dren paluuta tekevän yhteistyökumppanin Scott Storchin mukaan levy on edelleen tulossa.

Tämän vuosikymmenen alussa tuottajamoguli julkaisi singlet I Need a Doctor ja Kush, josta Jay Rock äänitti oman versionsa. Vuonna 2011 hän kertoi haastattelussa olleensa studiossa Dren kanssa ja olevansa mukana Detoxilla. Väitettä tukee video, jossa Dre ja Snoop Dogg antavat hyväksyntänsä Rockin samoihin aikoihin julkaistulle esikoisalbumille. Toisaalta artisti sai taannoin intoilullaan monet uskomaan Jay-Z:n olevan mukana Redemption-albumilla, joten tähän kannattaa suhtautua pienellä varauksella…

Rockstar Games supporttaa isosti

Vuonna 1997 alkaneella Grand Theft Auto -pelisarjalla on tunnetusti sormi pulssilla myös hiphop-kulttuurin suhteen. Esimerkiksi jo sarjan kolmannessa osassa muun muassa Royce Da 5’9″:n kotina toimineella indie-lafka Game Recordingsilla oli oma radio-kanava.

Jay Rock sai vuonna 2013 valtavaa huomiota, kun Hood Gone Love It soi Grand Theft Auto V:n Frankin-pelihahmolle omistetulla trailerilla. Kappale on mahdollista kuulla myös itse pelissä radiokanava Radio Los Santosissa. Ei ollenkaan huono paikka tuoda itseään esiin kun ottaa huomioon, että peli lukeutuu maailman suosituimpiin viihdetuotteisiin yli 90 miljoonan kappaleen myynneillään.

Onnettomuus vaikutti kolmannen albumin suuntaan

Helmikuussa 2016 Jay Rock joutui pahaan moottoripyöräonnettomuuteen, jossa hengenlähtö oli lähellä. TDE-veteraani mursi onnettomuudessa lantionsa ja häneltä meni myös jalka poikki.

Onnettomuus sai Rock muuttamaan suhtautumistaan musiikkiinsa ja elämäänsä yleisesti. Kolmannella albumillaan hän päättikin antaa itsestään kaiken rikkomalla rajoja ja menemällä oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Barack Obaman soittolistalla

Yhdysvaltojen edellinen presidentti Barack Obama on julkaissut jo useamman vuoden päätteeksi listauksen omista suosikeistaan niin kirjallisuuden, elokuvien kuin musiikin saralla. Hiphop ei ole kahden kauden presidentille tuntematonta maaperää, kuten esimerkiksi Commonin, Ludacrisin ja Pusha T:n kutsuminen Valkoiseen taloon osoitti.

Vuoden 2018 musiikkilistalleen Obama nosti muun muassa Jay Rockin Wow Freestylen, jossa fiittaa Kendrick Lamar. Obaman suosikkielokuvien joukkoon pääsi myös Marvelin Black Panther -hitti, jonka soundtrackilla kuullaan valtaosaa TDE:n artisteista.

Lämppärinä toimii uusi lupaus

Tavastialla Jay Rockin lämppärinä nähdään TDE:lle viime kesänä sainattu Reason. Kendrick Lamarin tapaan uusi tulokas pääsee hankkimaan keikkakokemusta Rockin kanssa, sillä hän on mukana koko The Big Redemption -kiertueella.

Kalifornian Carsonista kotoisin olevan artistin parin vuoden takainen omakustannealbumi There You Have It julkaistiin uudelleen TDE:n kautta viime syksynä. Sitä ennen Reason poimittiin mukaan Black Pantherin soundtrackille.

Jay Rock Helsingin Tavastia-klubilla lauantaina 2. helmikuuta. Ennakkoliput tapahtumaan myy Tiketti. Facebook-tapahtumaan pääset tästä.