Hiljattain musiikin julkaisemisen pariin palannut Artem julkaisi biisin yhdessä Pins.kun kanssa: ”Jotain yksinäisyyden tuskaa tää mulle merkkaa”

Musiikin luoma tunnelma täydentyy myös vahvalla visuaalisella estetiikalla.
Alexander Richardson

Studiolla jaettiin elämäntarinat ja tutustuttiin – siinä sivussa syntyi myös kyseinen kappale.

Alun perin Artem x Yonas -duosta tuttu artisti Artem julkaisi perjantaina uuden singlen Aavekaupunki, jolla kohtaavat herkkä vaihtoehtoinen pop ja rap-vaikutteinen tarinankerronta. Artem kuvaileekin itseään omaehtoiseksi vaihtoehtopop-artistiksi, joka ottaa vaikutteita undergroundista sovittaen niitä kuitenkin popin muotteihin. Kappaleella vierailee Sony Musicilla levyttävä Pins.ku. Kaksikko kertoo tavanneensa ensi kertaa kappaleen tekemisen myötä.

– Mulla oli aika selkeä fiilis, minkä tyylisen hahmon haluun mukaan tähän biisii. Mielestäni Pins.ku:n ääni ja estetiikka sopi täydellisesti tukemaan mun tulkintaa ja tyyliä, Artem kertoo.

Artemin lähettämän demon myötä Pins.ku kertoo kirjoittaneensa omat säkeensä heti parin kuuntelun myötä, minkä jälkeen kaksikko suuntasi studiolle.

– Tavattiin ensimmäistä kertaa studiolla äänityksissä. Käytiin läpi elämäntarinat ja maailmanlopunskenaariot. Kappale tuli äänitettyä siinä samalla, Pins.ku kertoo.

Aavekaupunki on tunnelmaltaan haikea ja sen raastavan suora kerronta voi varmasti koskettaa monia, sillä aiheeltaan se koskettaa kenties kaikista ajattominta – rakkauden loppumista. Vaikka kertosäkeessä lauletaankin syyslehtien putoamisesta, sopii kappale myös talven keskelle. Artem itse kuvailee biisiä seuraavasti.

– Kai mä tällä biisillä koitin sanallistaa sellasta tunnetta, kun joku tärkeä ihminen katoaa elämästä, niin sen jälkeen on aika aavemainen fiilis. Tyhjää, yksinäistä ja mitäänsanomatonta elämää. Biisin lyriikka: ”Stadi ilman sua on aavekaupunki” ehkä kuvastaa parhaiten biisin sanoman. Tää on myös aika henkilökohtainen biisi, eli se tunne on kyllä aito. Jotain yksinäisyyden tuskaa tää mulle merkkaa.

Kuluvan vuoden julkaisuista biisi on Artemille kolmas; aiemmin artisti julkaisi singlet Puhu mulle ja Kuolleit kukkia, joista jälkimmäinen kantaa myös paluusinglen roolia. Artem aloitti soolouransa vuonna 2020 singlellä Musta huppari julkaisten myös kolme muuta singleä, joista viimeisimpänä fuckboin kyyneleet. Sitä seurasi kuitenkin hienoinen tauko musiikin julkaisemisesta, johon on artistin mukaan monia syitä.

– Kun aloin julkaista soolona kaikki meni hyvin mut olin aika alussa. Keikatkin alkoi, kunnes tuli koronapandemia. Se sekoitti aika paljon pakkaa, vaikutti muhun ja ihmisiin kenen kaa tein silloin musaa. Menin myös hetkeks aika solmuun kuka oon, mitä haluan ees musalla sanoo ja millast soundii haluun tehdä ja tuoda maailmalle. Näinä taukovuosina aloin vähän myös ettii itseäni uudelleen musiikintekijänä. Aloin enemmän itse säveltää ja esituottaa biisejä ja muutuin itsenäisemmäksi tekijäksi, mikä kans vaikutti siihen, että hetki meni löytää juttu uudelleen. Myös levy-yhtiö piti uudelleen vakuuttaa et oon edelleen täysillä tekemässä tätä, Artem kuvailee.

Nyt artisti kertoo, että tuntuu hyvältä sekä jännittävältä julkaista uutta musiikkia ja tavoitteena on tehdä säännöllisesti – ensi vuodelle on myös luvassa debyytti-EP. Alta voit kuunnella tuoreen julkaisun.