Helena Routa sai levydiilin – uusi single edustaa tulevan albumin popimpaa laitaa

Mona Salminen

Helvetti jäätyy on tulokkaan ensimmäinen julkaisu Capitolilla.

Viimekesäisellä millaisista tytöistä sä tykkäät -kappaleellaan vakuuttanut tulokasartisti Helena Routa julkaisee uutta materiaalia. Tällä kertaa aiemmin täysin omakustanteisesti toimineen laulaja-lauluntekijän tukena on myös levy-yhtiö.

Helsinkiläisartistin mukaan hänen sisääntulonsa vastaanotto ylitti kaikki odotukset. Esimerkiksi Spotify lisäsi singlen suoraan useammallekin listalle, mikä oli hieno saavutus heti ensimmäisen julkaisun ja silloisen omakustanne-artistiuden valossa.

– Ja nyt kuukausia sen julkaisun jälkeen se pääsi YleX:llä soittoon, Helena lisää.

Tulokas oli alun perin laskelmoinut julkaisevansa itsenäisesti lisää materiaalia, kun yhteydenottoja alkoi tulla levy-yhtiöiden suunnalta. Klangin taannoisessa haastattelussa 25-vuotias artisti kertoi olevansa avoin mahdollisille yhteistyökuvioille mikäli oikeanlainen tilanne tulisi vastaan, ja niin lopulta kävikin.

Yksi yhteydenotoista tuli Capitol Recordsilta, joka toimii yhteistyössä Fried Musicin ja Universal Musicin kanssa. Labelin edustajat tavattuaan Helena huomasi nopeasti löytäneensä itselleen oikean tiimin ja päätti allekirjoittaa sopimuksen levymerkille.

– Oon fanittanut Jukka Immosta ihan junnusta saakka ja oli iso juttu et se fiilisteli mun biisejä. Ja Henrik Suhonen joka on mun A&R tajuaa just tän mun musiikillisen kulman missä operoin.

Laulajalupauksen ensimmäisenä julkaisuna Capitolin alla toimii kappale nimeltä Helvetti jäätyy. Sanoituksiltaan se jatkaa itseään ”lokaaliksi Bridget Jonesiksi” luonnehtineelle artistin henkilökohtaisella linjalla.

Biisi sai alkunsa reilu vuosi sitten, kun Helena tekstasi kaverilleen jostain tyypistä kertosäkeen aloituslainit ”helvettikin jäätyy nopeemmin kuin et se lämpeis mulle.” Sen jälkeen teksti olikin kasassa melkein yhdeltä istumalta ja pian sille kehiteltiinkin jo melankolisen synkkätunnelmaista biittiä.

– Duunattiin se ensimmäiseen muotoonsa sessarissa Joona Karsimuksen ja Alvar Escartinin kanssa. Biisi kertoo siitä et joku tyyppi on saavuttamaton ja vaikka sen tiedostaa, niin sitä ylläpitää sellasta jotain ajatusta et mitä jos, Routa avaa.

Yhteistyö edellämainittujen tuottajien sekä Tatu Lemetin kanssa on ollut viimeisen vuoden ajan tiivistä. Vielä kesällä suunnitelmissa olleen EP:n sijaan tekeillä on kokonainen albumi, jonka popimpaa ja kirkkaampaa puolta tuore single edustaa.

– Tulevaisuudessa luvassa on melankoliaa, synkkiä träppibiittejä, minäkuvia, räppiä, poppimelodioita. Semmonen oma musiikillisten preferenssien sweet spotti, yin ja yang.

Kuuntele Helvetti jäätyy alta. Kappaleen lyriikat löydät Klangin lyriikkaosiosta.