Haastattelussa: Aaro630 – ”Samat tyypit vielki samas kellaris”

Alun perin tuottajana tutuksi tullut jyväskyläläinen levyttää nykyään artistina Sony Musicilla.

Jyväskyläläinen Aaro630 tunnetaan sekä tuottajana että artistina. Muun muassa Lauri Haavin ja Pyrythekidin musiikkia tuottanut, oikealta nimeltään Aaro Virkkala, julkaisi debyytti-EP:n syyskuussa 2019. Sittemmin KPC Tourillakin keikkailleelta artistilta on kuultu myös debyyttialbumi ja useita singlejä.

Artistin omaa tuotantoa leimaa vahva oman soundin ja vision seuraaminen. Räpin pääkaupungista ponnistava 24-vuotias on käynyt genrellisesti läpi monia vaiheita.

– Oon aina tykänny tehä kokeellista ja uida vastavirtaan. Mun tekemistä on aina leimannu pien outoilu, kuvailee artisti tyyliään.

Oma tekeminen musiikin parissa alkoi, kun Virkkala julkaisi 2013 Bandcampiin albumillisen elektronista musiikkia. Sittemmin tuottajana toimiminen alkoi keskittyä räpin tuottamiseen ja samaan aikaan myös oma artistius alkoi muodostua. Yksi ensimmäisistä tuottajan rooleista räpin parissa oli vuonna 2016, kun Virkkala kertoo tutustuneensa Lauri Haaviin. Silloin vielä melko underground-statuksen omaava Haav valmisteli EP:ta nimeltä Nirvana.

– En ite muista tarkkaan miten se homma lähti mut Lauri on sanonu et se kysy multa et paljo maksaa EP:n tuottaminen. Olin vastannu et tarjoo pizza ja bisse, naurahtaa Virkkala.

Vuosien mittaan kaksikon yhteistyö on ollut hyvin tiivistä ja Aaro630 onkin ollut tuottamassa Haavin molempia albumeja ja toiminut myös vastaavan tuottajan roolissa. Virkkala kertoo olleensa ennen ehdottomasti ”sessariäijä”, mitä tulee uuden musiikin luomiseen, mutta nykyisin luomisprosessit itsekseen ovat tulleet osaksi tekemistä. Vastaavana tuottajana hän on toiminut myös omilla projekteillaan ja Pyrythekidin molemmilla albumeilla – osaaminen on siis monipuolista rajoittumatta vain tiettyyn genreen.

Oman musiikin tuottaminen on Virkkalan mukaan todella erilaista, kuin muille artisteille tehdessä. Monen projektin päällekkäisyys luo kuitenkin lukuisia eri näkökulmia tekemiseen. Viime aikoina hän kokee löytäneensä hyvän tien oman musiikin saralla; tekeminen on lähtenyt puhtaasta luomisen ilosta ja tunteiden kanavoinnista.

– Mä oon periaattees tietoisesti koittanut tuottaa noita omia biisejä ns. vähän raaemmin ku muitten musaa. Ajattelematta liikaa, et se ei olis liian semmosta ”tuottajamusaa”, koska helposti varsinki omien biittien tekemises menee semmoseen modeen et keskittyy tosi paljon yksityiskohtiin ja alkaa ylityöstämään.

Kysyttäessä keikkailusta, mainitsee artisti parhaaksi kokemukseksi KPC Tourin avauskeikan Jyväskylässä Lähitapiola-areenalla. Kaikki keikat loppuunmyynyt kiertue liikutti massoja Jyväskylän lisäksi Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Ensimmäinen keikkakokemus puolestaan oli Kortepohjassa paikallisessa pizzeriassa vuonna 2015.

– Lyttä oli laittanu mulle Facebookissa viestiä mut huomasin sen vasta pari viikkoo myöhäs kun siitä ei tullu ilmotusta. Sit hädässä vastasin ja otin pari frendii messii. Samassa oli myös Rekamin keikka, joka piti olla sen viimenen. Keikka oli Kortepohjassa Sebastian-nimisessä pizzeriassa, jota ei oo enää ees olemassa. Oltiin alaikäsiä viel sillon ja ku keikka loppu niin poke vaan totes et voitte varmaa lähtee nyt menee. Palkkiona keikasta oli kolme pizzaa ja Lytän piti taistella niistäki, muistelee artisti.

Artistin nimi ja debyyttialbumin nimessä 630FM esiintyvä numero juontaa juurensa Jyväskylän Kypärämäen postinumerosta. Kypärämäessä sijaitsee myös artisti- ja tuottajauran kannalta tärkeä lyriikoissakin väläytelty paikka – nimittäin vanhempien kellari, jossa Virkkala tekee välillä musiikkia vielä tänäkin päivänä. Muun muassa Lauri Haavin monet biisit ovat saaneet alkunsa kyseisessä kellarissa.

– Alun perin mun huone oli siellä kellarissa ja vuosien mittaan ollaan tehty siel tosi paljon musaa. Nykysin Pyry ei suostu enää tekemään musaa siellä, koska sillä tulee pää kipeeks. Siellä on kai vähän huono sisäilma mut ehkä me ollaan Laurin kaa totuttu siihen, naurahtaa Virkkala.

Viime vuonna useamman singlen julkaissut artisti kertoo tuottaneensa viime aikoina paljon kaikenlaista musiikkia ja omat projektit ovat edenneet hyvin. Myös tasapaino artistiuden ja tuottajan työn välillä tuntuu löytyneen. Hän paljastaa, että kevään aikana on tulossa uran toinen albumi. Tavoitteekseen musiikin saralla hän mainitsee elannon tekemisen jatkossakin, mutta kasvavassa käyrässä; samalla tärkeää on myös pitää hauskaa ja työskennellä inspiroivien ihmisten kanssa.

Alta voit ottaa kuunteluun Aaro630:n tuottamia kappaleita.