GZA:n vakuuttanut rap-ryhmä sai EP:nsä ulos – MdB avaa levyn raita raidalta

MdB:n muodostavat veljekset Lil'E ja Söde sekä tuottaja-mc Jontee.

Moisiodesibeli edustaa uuden aallon osaamista vanhan koulukunnan mausteilla.

MdB eli Moisiodesibeli on tamperelainen hiphop-kokoonpano, jossa vaikuttavat veljekset Lil’E ja Söde sekä tuottaja-mc Jontee. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kolmikon agendana on tiputtaa kovatasoista sylkyä ja tuottaa ysärihenkistä soundia freshillä otteella.

Ihan tyhjästä MdB ei sen sainanneen Monspin tutkaan osunut, sillä ryhmän jäsenet ovat tehneet itselleen nimeä hiphop-piireissä jo aiemminkin. Esimerkiksi Lil’E tunnetaan muun muassa Radio Moreenin Jou Moreeni Räps -ohjelman toisena juontajana ja jäsenenä bboy-jengi Cosmic Lizard Squadissa. Myös hänen isoveljeltään löytyy myös bboy-taustaa. Lisäksi Söde on tullut tutuksi kasvoksi Jyväskylän kulttuuriyhteisössä tuotettuaan videomateriaalia paikalliselle kulttuuriyhdistys TUFF:lle.

Wu-Tang Clanin perustajajäseniin lukeutuvan GZA:n taannoisella Tampere-talon keikalla MdB:n jäsenet onnistuivat vakuuttamaan mikissä yleisön lisäksi itse Geniuksen. On siis vähintäänkin aiheellista tarkistaa mitä heidän tuore EP:nsä sisältää, joten päästetään kolmikko ääneen avaamaan julkaisuaan raita raidalta.

01. Agenda (feat. Tähtine)

Jontee: Levyn aloitusbiisissä nostetaan asioiden aikaansaaminen kunniaan. Siinä skarpataan sekä toisiamme että kuulijaa likaamaan kätensä ja painamaan hommia, on se homma sitten mitä tahansa.

Lil’E: Pidetään vanhat tyylit elossa ja fiilistellään sitä, mikä sai meidät alottaan tän kaiken.

Söde: Mulla on tapana tehdä täysillä niitä juttuja, joista innostun. Silloin kun teen jotain intohimosta, niin kalenteri on täynnä aktiviteetteja. Joskus jopa liikaakin. Biisi inspiroi myös olemaan kiitollinen ja jatkamaan sitä mitä tekee. Kaikki pienetkin ”tylsät” asiat on tärkeitä. Niiden tulos näkyy vain hieman myöhemmin.

Tähtine: Itselläni oli vaikea elämäntilanne, jonka seurauksena kirjoitin aidon ja rehellisen värssyn itsestäni. Uskon, että asioilla on tapana järjestyä enemmin tai myöhemmin. Vaikeinakin aikoina täytyy yrittää pysyä positiivisena, duunata niitä juttuja jotka tekee sut onnelliseks.

02. Moisionjokiboys

Jontee: Kappaleen nimellä tehdään melkoisen suora viittaus kotikulmiimme Lempäälään (jossa myös kuvasimme tälle videotakin). Pelkän Moisioreppailun sijasta kuitenkin biisi käsittelee meitä osana uutta sukupolvea, ja sitä, minne me halutaan hiphop viedä. Kuvitteellinen esirippu on auennut, ja nyt on meidän vuoro.

Lil’E: Biisin nimen heitin alun perin vitsinä. Sit kun tarkemmin alettiin miettiin, niin se olikin sopiva nimi biisille. Biisissä puhutaan siitä, että nyt on meidän aika tehä tätä juttua. Samalla tuodaan myös omat kotikulmat esiin. Propsit DJ Shorty Greenille skrätseistä ja Johannes Latvalle hienosta videosta, joka ollaan julkasemassa!

Söde: Me tullaan ihan tavalliselta omakotitaloalueelta häpeilemättä näyttämölle. Hiphopin globalisaation myötä kulttuuri kuuluu kaikille riippumatta minkälaisista lähtökohdista oot kotoisin. Mulle on henkilökohtaisesti tärkeää, että muistetaan myös ne alan pioneerit ja ilmiöt, joista koko homma alkoi.

03. Oo mitä oon

Jontee: Koira ei pääse irti karvoistaan. Jokainen on oma itsensä, vaikka sitä kuinka yrittäisi lähteä jostain syystä muuttamaan. Me ei välitetä, siispä olkaa niinkuin me ollaan.

Lil’E: Välillä tuntuu siltä, että kaikilla on kauhee kiire menestyä ja olla sitä sun tätä. Samalla myös tuntuu, että se oma minä unohtuu. Tässä tuodaan pilke silmäkulmassa takas ajatusta, että me ollaan sitä mitä me ollaan, ei enempää ei vähempää.

Söde: Ysiluokan jälkeen piti päättää mikä musta tulee isona. Biittien ja erilaisten soundien väsääminen on kiinnostanu mua aina ja hetken haaveilin alan opinnoista. Mulle sanottiin kuitenkin suoraan ”susta ei tule muusikkoa”. Lause pitää osittain paikkansa. Ei tullut muusikkoa sanan mukaisessa merkityksessä, mutta kuten versessä todetaan, edelleen 10 vuotta myöhemmin teen biittejä ja nautin siitä vaikka tuntiakaan en ole musiikkiopistoa käynyt.

04. En tiputa rimaa (feat. Tähtine & DJ Massimo)

Jontee: No bullshit-asenteella ladattu edustusbiisi DJ Massimon skrätsien puskemana. Tälle tuli tehtyä musavideokin noin vuosi sitten Aureliuksen toimesta, joka otti ihan hämmästyttävän hyvin tuulta alleen.

Lil’E: Vanhat kunnon skrätsikertsit ja hyvät läpät hyvään biittiin hyvillä fiiteillä. Hyviä muistoja Jonteen kämpiltä.

Tähtine: Tiukkaa boombap-tyyliä, vanhojen muistelua. Asioita sen enempää kaunistelematta pyrittiin tekee ”Aito räppibiisi” kaiken tämän uuden musiikin seassa, omalla tyylillä maustettuna kummiskin.

05. Omalla paikalla

Jontee: Biisi on oodi pienille iloille. Loppujen lopuksi pienet teot on niitä suurimpia, vaikka ne tuppaavatkin usein menemään itsestäänselvyyden puolelle. Joskus on ihan hyvä olla tavoittelematta liikoja ja nauttia olosta tässä ja nyt.

Lil’E: Pienet asiat on tärkeitä. Tärkeetä on myös että niitä osaa arvostaa.

Söde: Kirjoitin tän versen aurinkoisena päivänä uimarannalla. Onneksi on myös niitä hetkiä, kun mikään ei paina mieltä, oot läsnä ja pystyt fiilisteleen jotain ihan pieniäkin asioita sun ympärillä, kuten vaikka omaa hengitystä tai auringonpaistetta.