Grammy-ehdokkuuksiin yltänyt tuottajaduo jatkaa kovaa tahtiaan – keitä ovat Off & Out?

Kotimaiset tuottajat nostavat päätään myös ulkomaisen musiikin kentällä.

Vastikään Grammy-ehdokkuuksille päässyttä suomalaista tuottajaduo Off & Outia kuullaan jälleen jenkkiräpin suurnimen tuotannon takana. Kaksikko oli yhdessä Evertimen kanssa tuottamassa A Boogie Wit da Hoodien tuoreen albumin Me vs. Myself  kappaletta Last Time. Laajan tuottajakattauksen albumilla kuullaan myös artistin itsensä tuottamaa musiikkia.

Burna Boyn albumilla sekä parhaan maailmanmusiikin esityksen, että parhaan ei-jenkkiläisen albumin kategoriassa ehdolle yltänyt duo on työskennellyt aiemmin muun muassa Fetty Wapin ja Gunnan kanssa. Niin ikään suomalaista Evertimea on myös kuultu aiemmin ulkomailla esimerkiksi Lil Teccan ja YoungBoy Never Broke Againin tuotannossa.

Oululainen duo koostuu kahdesta veljeksestä, jotka molemmat suorittavat lääkärin opintoja musiikin tuottamisen ohella. Veljekset Mikael ja Samuel Haataja kertovat musiikkiharrastuksen alkaneen jo nuorena kitaratunneilta. Teini-ikäisenä kaksikko alkoi harjoitella FL Studion käyttöä ja Ouluun muuttaessa musiikki alkoi luonnostaan viedä yhä enemmän aikaa. Nykyisin Off & Out kuuluu MD$:n eli Santeri Kauppisen luotsaamaan tuottajatiimiin nimeltään Fountain Productions.

– 2020 keväällä laitettiin MD$:lle meidän tuotoksia. Se oli sitä aikaa, kun ensimmäisen kerran lähestyttiin ketään suomalaista tuottajaa. Santerin mielestä samplet oli hyviä ja alettiin sit tehdä yhteistyötä ja liityttiin osaksi Santerin luotsaamaa Fountain Productions -tiimiä. Oli siisti päästä tekee niin kovatasoisen porukan kanssa hommia ja oma oppiminen nopeutui ihan valtavasti siinä samalla. Ensimmäiset tuotannot tuli samana vuonna Gettomasan Kalamies-levyllä Santerin ja Ruubenin kanssa. Oltiin siitä todella innoissaan, kertoo duo uran alusta.

Nykyisin tuottajien ja artistien väliset yhteistyöt ovat jopa maailmanlaajuisia, eivätkä katso kansallisuutta. Siinä missä jenkkiräpissä kuullaan maan omia tuottajia, kuuluu monilla projekteilla myös eurooppalaista osaamista.

– Ulkomaille tuottaminen on siitä hauskaa, ettei ikinä varmuudella tiedä mihin omat teokset voivat päätyä. Meidän kokemuksen mukaan jokaisella biisillä on ollut erilainen reitti ja lähtiessä viemään omaa musiikkia ulkomaille, on mietittävä mihin omista vahvuuksista voi nojata. Last Time syntyi meidän ja Evertimen tekemästä yhteissamplesta, jonka olimme tehneet reilu vuosi sitten. Lähetimme tämän Dot:lle, joka on työskennellyt A Boogien Wit da Hoodien kanssa jo vuosia ja tehnyt suurimman osan levyn biiseistä. Dot:iin tutustuimme yhden toisen jenkkituottajan kautta ja olemme sen jälkeen pallotelleet ideoita puolin ja toisin. Hän liitti samplen osaksi jo ennestään olevaa demoa, josta sitten syntyi nykyinen versio biisistä. Biisin loppupuoliskolle tuli mukaan tässä vaiheessa feattaamaan myös artisti G Herbo. Saimme kuulla kyseisestä biisistä jo alkuvuodesta. Hieno fiilis että biisi päätyi mukaan levylle asti, eikä jäänyt julkaisematta kuten suurimmalle osalle biiseistä yleensä käy, kertovat he biisin synnystä.

Tuottajan työ nykypäivänä vaatii ahkeraa työtä ja paljon omaa aktiivisuutta. Musiikin kentän ja tarjonnan laajentuessa jatkuvasti, vaatii nimen tekeminen itselleen monta onnistumista.

– Kilpailua on todella paljon ja jokaiselle isolle levylle on aina valtava tunku. Jokainen biisi ulkomailla tuntuu lottovoitolta, koska parista tuhannesta tehdystä samplesta huolimatta vain muutama kymmenen niistä on oikeasti päätynyt biiseihin. Kun jokin sample lopulta päätyy projektille, onnistumisen fiilis on todella koukuttava. Yhteydenottoja tulee tällä hetkellä mukavasti, mutta tärkeintä on edelleen olla omatoiminen. Kukaan ei tule hakemaan kotoa mukaan vaan on jatkuvasti myytävä omia tuotoksia eteenpäin.

Nuorena aloitetusta kitaraharrastuksesta on kaksikon kohdalla kehittynyt näyttävästi alkanut musiikkiura. Tavoitteena on kuitenkin suorittaa opinnot loppuun, sillä tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä molemmilla hieman auki.

– Tavoitteena jatkaa duunia samaan malliin ja katsoa mitä vuosien varrella tapahtuu. Erityisesti musiikin saralla asiat liikkuvat parhaimmillaankin niin hitaasti, että kärsivällisyyttä tarvitaan.

Alta pääset kuuntelemaan maistiaisen kaksikon tuotannosta tuoreelta albumilta.