”Game changer, sehän sun piti olla” – Brädi jättää varaa erilaisille tulkinnoille matkalla kohti uutta

Niki Soukkio

Lahtelaisartisti ei pidä vertauskuvansa kohteen takia kiirettä albuminsa kanssa.

Matka on ollut pitkä kuin Nelostie, mutta Brädin vuosikausia tekeillä ollut neljäs sooloalbumi alkaa lopultakin löytää muotonsa. Projektin tuoreimpana singlenä on julkaistu kappale nimeltä Keväät, jonka kertosäkeestä ja lauluraidasta vastaa tulokasartisti Pihla Heikintytär.

Kappaleessa on jotain samaa kuin esimerkiksi Commonin I Used to Love H.E.R. -klassikossa, jossa luonteeltaan muuttunut nainen toimii metaforana hiphop-kulttuurille. Omalla raidallaan Brädi kirjoittaa vastaavaan tapaan ihmissuhteen muodossa koronapandemiasta.

– Tuli idea että mitä jos olisin ihmissuhteessa joka aiheuttaisi samanlaisia fiiliksiä mitä koronakurimus on itselle aiheuttanut? Mitä mä tekisin ja mitä sellaiselle ihmiselle sanoisin?, Brädi avaa.

Lahtelainen sanoo jättäneensä biisiin tarkoituksella tulkinnanvaraa, jotta ihmiset voisivat samaistua siihen juuri oman tilanteensa kautta. Brädin mukaan ydinideana on kuitenkin kertoa tarina keväästä voimaantuneen ihmisen jatkamisesta eteenpäin omasta painolastista luopumisella, oli se sitten mitä tahansa.

– Mä olen kirjoittanut biisin tekstit koronavuodelle, mutta en halunnut kuitenkaan markkinoida kappaletta ”koronabiisinä”, enkä kirjoittaa sitä liian auki jengille. Palautteen perusteella pureksittavaa on todella riittänyt, haha!

Vuosi 2020 oli artistille muutenkin kuin koronan osalta todella poikkeuksellinen ja täynnä isoja muutoksia. Viimevuotisessa Cold Summer -freestylessakin mainittuun uuteen alkuun lukeutuivat esimerkiksi Sonnin Taacca -podcastin toisena houstina aloittaminen, Rähinän vaihtaminen Sonyyn sekä esikoisen syntymä.

Syksyn mittaan Brädi pääsi julkaisemaan uudella labelillaan singlet Kaukana kotoa ja Seitsemän miljardii, joista ensimmäisellä vieraili Tuure Kilpeläinen ja toisella Anni Lahe. Vaikka korona onkin pitkälti estänyt artistia saamasta Sonylla taloa tutuksi, niin tunne uudesta levy-yhtiökodista ja uusista yhteistyökumppaneista on todella hyvä.

– Mut on otettu todella hyvin vastaan ja mun visioni siitä, mihin haluan musiikkiani viedä, on tullut erittäin hyvin kuulluksi ja arvostetuksi. Mielestäni se näkyy todella hyvin näissä jo julkaistuissa sinkuissa ja olen jo nyt ylpeä kokonaisuudesta, mitä tehdään.

Uutta materiaalia syntyy hyvään malliin, mutta kiire albumin julkaisulla ei ole. Musiikinjulkaisun kannalta maailmantilanne tuntuu Brädistä erittäin ahdistavalta, sillä konkari on koko uransa pitänyt tärkeimpänä livenä ihmisille esiintymistä.

– Mä näen itseni kansanmiehenä, joka elää yleisöstään. Uuden musiikin julkaiseminen on toki kivaa, mutta tuntuu, että nyt, rajoitetussa tilanteessa, musiikki vain heitetään tuonne johonkin, mutta sillä ei pääse ”tekemään mitään”. Näin ollen, tulen olemaan melkoisen tarkkana siitä, millaiseen maailmantilanteeseen tuleva albumi julkaistaan, Brädi toteaa.

Toisin sanoen artisti tulee julkaisemaan yksittäisiä kappaleita niin kauan, kunnes esimerkiksi levynjulkaisukiertueen ja muu normaali tekeminen albumin ympärillä on mahdollista. Singleiksi ei silti laiteta kuin korkeintaan puolet albumin biiseistä.

–  Olisi tärkeää, että levyllä olisi kuuntelijoille nimenomaan myös uutta musiikkia, eikä vain kokoelma jo julkaistuja singlejä.

Kuuntele Keväät alta. Lyriikat näet Klangin lyriikkaosiosta.