F ei suostu pelkän laulajan osaan miespuolisten kollegoidensa julkaisuilla

F uransa ensimmäisillä Blockfesteillä kesällä 2019.
Riikka Vaahtera

Lue: meilläpäin sylkevät myös muijat.

Elastinen julkaisee tällä viikolla vuosien tauon päätteeksi uuden sooloplatan nimeltä Uusia muistoi. Levyllä kuullaan tälläkin kertaa useita fiittaajia, joihin lukeutuu Gettomasan, Johanna Kurkelan, Jenni Vartiaisen ja williamin lisäksi huomiota herättävästi F.

Takavuosina Ticobui tiputti Syljen-klassikkonsa lyriikoissa kaksimielisestikin tulkittavissa olevan lainin, jonka mukaan ”ainoot ketkä ei meilläpäin sylje on muijat”. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, sillä albumilla kuullaan Elastisen yli 20 vuotta kestäneen uran ensimmäinen kappale jolla on mukana naisräppäri.

Kaksikolle olikin alusta lähtien selvää, että F:n fiitissä on kyse nimenomaan rap-versestä. F ei olisi edes suostunut muuhun.

– Oon muutenki vetänyt fiiteissä sellaista linjaa etten lähde laulamaan miesräppärien kertsejä ilman että vähintäänkin teen myös versen. Koska olen räppäri, musta tuntuu hikiseltä toistaa sitä stereotypiaa naisen paikasta räppibiisissä kertsien laulajana. Laulu on iso osa mua ja mun musaa, mutta pelkkänä laulajana miesräppärin biisin kertsissä koen että mun tekijyyttä typistetään. Tää biisi oli just sellainen fiitti, millaisia koen tärkeäksi tehdä, F avaa.

Helsinkiläisartistin mukaan kaksikon yhteistyö juontaa juurensa jo vuoteen 2017, jolloin Rähinän keulahahmo näki hänen showcase-keikkansa. Rähinän silloisena jakelijana toimineelle Universalille sainattu F oli julkaissut vasta ensimmäisen singlensä ja esiintyi ihan ensimmäisiä kertoja oman projektinsa puitteissa.

– Keikan jälkeen Kimmo tuli juttelemaan ja pohdiskeli että haluis mut mahdollisesti levylleen ja tänä syksynä palasi asiaan. Tavattiin ekan kerran silloin 2017 ja seuraavan kerran nyt studiossa. Hyvin hautunut yhteistyö siis!

F on aiemmin fiitannut muun muassa Lukas Leonin toisella pitkäsoitolla.

Riikka Vaahtera

Yhteistyökappale oli F:n käsiin päätyessään suhteellisen pitkällä. F:n osuuden rakennetta ja tuotannollisia ratkaisuja kaksikko pohti yhdessä, mutta oman osuutensa F kirjoitti luonnollisesti itse.

– Omat osuudet kirjotettiin itsekseen ja äänitettiin studiossa yhdessä. Tallennettiin siis jo kirjoitettu materiaali halutulla tavalla esimerkiksi vokaalituotannon osalta. Luovaa työtä sekin, mutta mekaanisempaa kuin se että kirjottaisi toisen kanssa yhdessä alusta asti.

Edellisellä omalla julkaisullaan F työskenteli toisen pitkän linjan tekijän eli Mariskan kanssa. Erosivatko konkareiden työskentelytavat mitenkään merkittävästi toisistaan?

– En kokenut näitä kahta yhteistyötä kovin erilaisiksi vaikka toki aina räppäävien naisten kanssa tulee puolivahingossakin tarjottua puolin ja toisin jonkinlaista vertaistukea. Kimmon kanssa työtapa tuntui menevän kivasti yksiin, kun mietittiin asioita korvakuulolta ja rakenneltiin lopputulosta eri ratkaisuja kokeillen. Tila ja fiilis tehdä oli turvallinen ja rento, mitä on oppinut arvostamaan. Ylipäätään hienoa että pääsee alottelevana tekijänä näin meritoituneiden tyyppien kanssa studioon, F toteaa.

Kappaleesta tuli lopulta Elastisen kuudennen sooloalbumin nimikkoraita. Mutta mitä mieltä artisti itse on lopputuloksesta?

– Oon kyllä hyvillä fiiliksillä ja tyytyväinen. Sain uitettua oman ilmaisuni biisin niin että lopputulos toimii ja nimikkoraita on siisti plussa koko hommaan!

Elastisen Uusia muistoi julkaistaan perjantaina 13. lokakuuta. Levyn julkaisusta vastaa Rähinä Records / Kaiku Entertainment.