Esittelyssä: Uuden ajan nelihenkinen poikabändi Yläkerta

Yläkerran jäseniin kuuluu Touko Hämäläinen, Werneri Heinonen, Samuli Sulku ja Jaakko Andersson.
Julian Riikonen

Popahtavalla otteella räppiä tekevä nelikko kertoo kappaleillaan elämän vaikeudesta ja kauneudesta.

Neljä vuotta musiikkia tehnyt, nykyisin Capitol Records Finlandilla ensi kesänä kaksi vuotta levyttänyt Yläkerta pitää sisällään neljä jäsentä. Heihin kuuluu Jaakko Andersson, Werneri Heinonen, Touko Hämäläinen sekä dj-tuottaja Samuli Sulku. Yhteisen matkan varrella he ovat tehneet muun muassa Eevil Stöön ja Figaron kanssa yhteiskappaleet.

Lahdesta ponnistanut, nykyisin helsinkiläinen poikabändi kuvailee toisiansa humoristisella otteella.

– Jaakko on se tunnelman keventäjä ja silt tulee sellasii kunnon one lainereit ja lausahduksii, mistä saadaan kipinää biiseihin. Sit Samuli on meiän isähahmo, joka ottaa kopin aina kaikis haastavis päätöksissä. Werneri omaa uskomattoman tunneälyn, jonka kautta saadaan kans biiseihin upeita herkkii tarinoita ja eri näkökulmii omaavaa sisältöö. Touko on niin intohimoinen tekijä et siitä huokuu se, et on täysin luotu tälle alalle, he kertovat toisistaan.

Vaikka maailmalla vallitseva tilanne on vaikuttanut keikkoihin suuresti kuluneiden vuosien aikana, on Yläkerta silti ehtinyt kerätä hyviä muistoja ja kokemuksia yhdessä.

– Mun mieleen on jäänyt tosi vahvasti se, kun kuulin ekan demon meidän biisistä VUOHI, jossa on Eevil Stöö feattaamassa. Me oltiin Toukonkaa Alepassa kun sain biisin puhelimeen. Laitettiin se heti soimaan ja kuunneltiin siin ruokakaupan pihassa koko kappale täynnä intoo, Werneri muistelee.

– Sit kans yks mieleen painunut hetki on se, kun äänitettii ensimmäistä kertaa yhdessä Jaakon vanhempien yläkerrassa. Siin vaa oli heti sellanen hyvä fiilis.

Omaa musiikkiaan artistit kuvailevat luovasti

– Meidän musa on rajatonta ja kaunista. Se on jotenkin niin aidosti me, koska lauletaan ja räpätään omista tarinoista ja kokemuksista. Erotutaan muista artisteista ja yhtyeistä Suomen musiikkikentällä genrejen välillä hyppimisen lisäksi vahvalla lavapresenssillämme ja mukaansa tempaavalla menollamme.

Nelikon haave olisi päästä joskus esiintymään Ruisrockissa tai Flow Festivalilla. Jos he saisivat toimia kenen tahansa lämppärinä, niin se olisi Ruusut-yhtyeelle. Mikäli yhtyeen ura musiikin parissa ei olisi lähtenyt etenemään, olisi tulevaisuus näyttänyt jokaisella hyvin erilaiselta.

– Werneri ois varmaan vielki narikassa töissä ja Touko ei varmaan asuis Suomessa.

– Samuli muuttais jonnekkin pohjoseen koiran kanssa ja viljelis perunoita. Jaakko ettis luultavasti viel itteään, he kertovat naureskellen.

Vitsailun jälkeen Jaakko toteaa kuitenkin, ettei mikään muu tuntuisi oikein omalta jutulta.

– No mut ihan oikeesti aika masentava ajatushan toi ois, että pitäis keksiä mitä muuta haluu tehä. Tää on se oma juttu ja toivon, ettei ikinä tarvii miettiä tosissaan toista vaihtoehtoa.

Ajatuksia ja suunnitelmia tulevaisuudesta

Kevään aikana Yläkerta suunnittelee julkaisevansa ainakin yhden singlen.

– Se ois vika biisi tält EP:ltä. Nyt kevääl ois suunnitteilla kans päästä esiintyy Möysän Musaklubille Lahteen, jossa meillä piti olla keikka tos viime vuoden puolella mut se peruttiin. Sit kun päästään nii vedetään kyl täysillä!

Hyvää energiaa huokuvat miehet kuvailevat positiivisesti musiikkimaailmassa tapahtuneita muutoksia.

– On kiva huomata, että hiphopin ja räpin historiaa ollaan lähdetty tarkemmin tutkimaan ja tavallaan poistettu sellasta huonoa stigmaa siitä, he pohtivat.

– Tän lisäksi on ollut super hienoa nähdä, että naisartisteja ollaan alettu nostamaan ja arvostamaan enemmän kuin ennen, lisää Samuli.

Yläkerta on julkaissut useampia singlejä, joista suosituimpia VUOHI-kappaleen lisäksi ovat singlet Pyyhin Sut Pois ja Älä Jätä Piirtämättä.