DOSE lisää annoskokoa – urbaanilla kollektiivilla on suunnitteilla muun muassa oma label

DOSE:n peruspilarina toimii DJ-duo Kuya Kai ja Timur Tan.
Vimugraphy

Opiskelijabileistä alkunsa saanut DOSE on ollut toiminnassa jo kahden vuoden ajan.

Kun puhutaan helsinkiläisestä klubiskenestä ja fresheistä hiphop- ja r’n’b-bileistä, nousee DOSE nopeasti osaksi keskustelua. Nimen alla ovat soittaneet pari vuotta DJ:t Kuya Kai ja Timur Tan, jotka tapasivat toisensa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa alkuvuodesta 2017.

DOSE ei ole kuitenkaan ainoastaan DJ-duo, sillä se on yhtä lailla musiikki- ja taidekollektiivi, urbaanin kulttuurin liike sekä alusta nouseville kyvyille. Kaksikon ohella mukana ovat Sonya Akulshina ja Will Namessi sekä uusimpana tulokkaana Zeravan Ismaelsson, joka edustaa kollektiivia Vaasassa.

DOSE sai alkunsa ideasta järjestää hiphop-bileet Haaga-Helian opiskelijoille. Niin tapahtuikin yhtenä keskiviikko-iltana tammikuussa 2018, jolloin uudet tekijät onnistuivat kokoamaan noin 250 juhlijaa LeBonkiin hieman ennen sen lopettamista. Tapahtuma oli yksi Suomen ensimmäisistä hiphop- ja r’n’b-painotteisista opiskelijabileistä.

Sittemmin DOSE on laajentanut opiskelijapiirien ulkopuolellekin. Kollektiivi on luonut useita erilaisia konsepteja, joihin lukeutuu muun muassa hiphop-klubin ja -liven yhdistävä Plug Night HOODWATCH-duon kanssa. Toista laitaa edustaa Dose of Throwbacks, joka keskittyy 1990- ja 2000-luvun hiphopiin ja r’n’b:hen. The Groove -klubi taas on omistettu funkille, afrobeatille ja r’n’b:lle, ja Under Dose -illoissa levylautasille nostetaan viime vuosien ohinukutuimmat bängerit.

– Ideana on antaa ihmisille mahdollisuus kokea ”annos” sitä mitä meillä on tarjota. DOSE oli alun perin tarkoitettu nimeksi ainoastaan yhdelle klubi-illalle, mutta nyt siitä on tullut brändi, Kuya Kai toteaa.

Keskeinen osa DOSE:n brändiä on visuaalisuus, johon kiinnitetään huomiota poikkeuksellisen paljon. Graafiseen suunnitteluun, videoihin ja kuvaussessioihin käytetään paljon aikaa ja kaikille illoille luodaan oma visuaalinen ilmeensä. Samalla kollektiivin jäsenet pääsevät työskentelemään erilaisten lahjakkuuksien kanssa ja antamaan näille alustan tuoda esiin omaa osaamistaan.

Ei ole siis mikään ihme, että kollektiivia kiinnostaa pukeutuminenkin. Ensimmäisenä kosketuksena siihen toimi heidän suunnittelemansa huppari.

– Viime vuonna droppasimme DOSE-hupparin nimeltä ”Scan Error”. Se ei ollut pelkästään blankko huppari omalla printillä – loimme sen alusta loppuun itse tikkauksista käsintehtyyn printtidesigniin saakka, ja se oli vasta alkua, Kuya Kai sanoo.

Pääasia on kuitenkin musiikki. Kuya Kain mukaan DOSE haluaa tulevaisuudessa soittamisen ohella julkaistakin sitä.

– Tällä hetkellä olemme rakentamassa meidän omaa levymerkkiämme ja agentuuria, mikä on meidän isoin projektimme tähän asti. Ensimmäinen artistimme julkistetaan pian!

Toistaiseksi DOSE:n peruskalliona toimii kaikista suunnitelmista huolimatta klubien järjestäminen. Kollektiivin tavoitteena on tuoda jatkossa lisää kansainvälisen tason artisteja Suomeen. Tuntumaa linjasta antaa brittiläinen Nafe Smallz, joka nähdään seuraavassa Plug Night -illassa helmikuussa.

– Lisäksi työstämme erästä erittäin kiinnostavaa ja kunnianhimoista klubikonseptia, joka tulee jälleen muuttamaan helsinkiläistä yöelämää, Kuya Kai lisää.

DOSE on saanut paljon aikaan kahdessa vuodessa. Mutta missä DJ-duo haluaisi nähdä DOSE:n seuraavan kahden vuoden päästä?

– Haluaisimme viedä DOSE:n muihin kaupunkeihin ja mahdollisesti ulkomaille!

DOSE Anniversary järjestetään helsinkiläisessä Maxine-yökerhossa keskiviikkona 22. tammikuuta. Ennakkoliput tapahtumaan myy Kide.app. Tapahtuma löytyy Facebookista täältä.