Börsta on ollut PA jo 20 vuotta – katso klassikkovideo HD-laadulla!

Minkälainen homma?

Marraskuussa 2000 hiphop oli todellakin talossa Tavastialla, kun legendaarisella Worldwide-klubilla juhlittiin sitäkin legendaarisemman The Funkiest Recordsin 5-vuotissynttäreitä. Lavalla nähtiin tyylejä laidasta laitaan, ja bileiden lineupiin lukeutui muun muassa aiemmin samana vuonna EP:nsä julkaissut kaksikko Kehäkettu & Setä Koponen.

Paikalla oli myös MoonTV:n Word! ja sen juontaja Tumppi, jonka illan agendaan kuului selvittää katsojille mikä on paljon huhuttu MC Taakibörsta. Lopullinen vastaus saatiin muutama kuukausi myöhemmin, kun Kehäketun ja Koposen ilmoitettiin allekirjoittaneen diilin Johanna Kustannukselle / Megamanialle sekä ottaneen Davon mukaan kokoonpanoon.

Kolmikko oli ollut tekemisissä jo pitkään toistensa kanssa aiemminkin, mutta perjantaina 18. toukokuuta 2001 heiltä saatiin ensimmäinen julkaisu yhteisen nimen alla. Levy oli PA 2001, jonka nimikkoraidasta ja sille kuvatusta, muista tuon ajan rap-videoista täysin poikenneesta videosta muodostui välitön klassikko.

Didierin leissaamat scratchit, Manageri, Sacha Remling… Loppu on historiaa.

Levyn julkaisun jälkeen Börsta hajosi nopeasti omaan mahdottomuuteensa ainoastaan tehdäkseen Tavastian ennätyksiä rikkoneen paluun 15 vuotta perustamisensa jälkeen. Uutta materiaalia kokoonpanolta ei ole juurikaan kuultu, mutta EP:n 20-vuotisjuhlan kunniaksi lähiaikoina julkaistaan ennenjulkaisematon biisi ja musiikkivideo Ukin matkassa.

Ennen sitä MoonTV:n aikakauden missanneet pääsevät lopultakin tsekkaamaan PA 2001 -videon kunnollisella kuvanlaadulla, sillä se on nyt laitettu jakoon remasteroituna versiona. Tsekkaa video ja lue Edu Kehäkettusen ajatukset aiheesta alta.

PA 2001 on yksi suomirap-kaanonin isoimmista klassikoista. Mitä muistat sen tekemisestä ja noista ajoista ylipäätään?

Eipä mitään sen ihmeempiä muistikuvia, koska olimme koko ajan pilvessä. Tulin samplen kanssa himaan Snickarsin levykaupasta Tukholmasta ja sample oli sen verran kova, että ajattelimme tehdä siitä heti laadukkaan rallin. Ja onnistuimmekin siinä ihan OK!

Mistä videon idea tuli? Oliko teillä mitään vaihtoehtoisia käsikirjoituksia kappaleen videolle?

Tommi Mattila eli Mikki H. Anuri on aina vastannut meidän videoista. Me olemme vain tehneet biisit ja näytelleet sen minkä osaamme. Vuosien varrella olen osallistunut videoiden ideointiin enemmän ja enemmän, mutta Tommi on herra ja hidalgo kuvauksessa, ideoinnissa ja leikkauspöydällä. Tommin kädenjälki näkyy jokaisessa meidän videossa ja tietenkin Edumania-elokuvassa, mutta ne ovatkin Tommin käsialaa. Tommi Mattila on todella guru. Erittäin aliarvostettu tekijä, joka ei juuri pidä möykkää itsestään. Tommi on MC Taakibörstan viides jäsen! Korvaamaton.

Millainen kokemus videon kuvaukset oli?

Kunnon sekoilua ja älytön palapeli. Video oli kuin jonkun isomman leffan kuvaus (naurua). Ei siis budjetiltaan, mutta kuvausmäärältään ja ihan noin ajallisestikin. Muistan, kun oltiin kuvaamassa ”Pärnu Runki” -hierontalaitoskohtausta mun ja Sedän kotitalon kuntosalilla. Naapurin Hessu, joka oli faijan tuttu, näki meidät pienellä kessutauolla kuvauksien lomassa. Meitsillä oli pyyhe päällä ja kohtauksessa esiintynyt Minna (terkkuja!) näytti aivan huoralta. Pari päivää tämän jälkeen menin kotiin safkaamaan faijan ja mutsin kaa. Kun istuimme pöytään, isävainaa kysyi minulta: ”Mitä vitun pornoleffaa te ootte ollut kuvaamassa?”

Onko mitään omia suosikkeja videon yksityiskohdista? Omani on puutarhatonttu.

Kun pieraisee ujosti alkuintrossa autokorjaamolla. Urani kohokohtia! Tietenkin Ukki ja Sacha hakkaamassa kahdestaan hanskaa nahkamaskit ja pikkarit päässä. Eeppistä potaskaa!

Onko jäänyt mieleen mitään erikoisia palautteita videosta / EP:stä?

Usein kuulen keikoilla sitä, ett nuorempi väki tulee kiittämään antamastamme seksuaalivalistuksesta. Tätä on kuullut useasti ja olen aina pitänyt tästä palautteesta.

Kannattaako Börstan LP:tä enää odottaa? Vuosi ’21 olisi ainakin numeroiden valossa aika asiallinen ajankohta sellaiselle.

Ei kannata, koska ei ole tulossa. Viimeistelemme juuri Kehäkettu & Setä Koponen: Tasavallan Partasuut -albumia, joka tulee loppuvuodesta. Pianomies on tässä projektissa suurena apuna, että saamme jotain pihalle. Biisejä on purkissakin jo melkein kymmenen, mutta featit puuttuvat. Homma kuitenkin etenee ja videobiisikin sen kertoilee.

Edun suositukset alkavalle kesälle?

Edun suositukset tulevalle kesälle, hmm. Varaudu jo tässä vaiheessa siihen että kun jengi ei osaa edes näin keväällä kokoontua oikein määrin ja turvavälein, niin kohta mennään taas! Suosittelen yksin tai pienessä porukassa liikkumista mieluiten fillaroiden tai muuten vaan urheillen. Kandee muistaa myös tarvittavat palautusbisset! Kuunnelkaa myös Radio Helsingistä mun radio-ohjelmaa, jos haluatte törmätä muhun jossain. Hyvää kesää!