Bämä-kollektiivi julkaisi voimaannuttavan singlen – uutuuskappaleella mukana Sointu Borg ja Aina

Bämä-kollektiivin jäsenet istuvat pöydällä.
Kollektiivin ydinryhmään kuuluvat artistit vasemmalta oikealle: Tiia Karoliina, Helena Routa, Nelli Milan ja Satu.
Ira Aaltonen

Bämä on aiemminkin saanut kiitosta rohkeista kannanotoistaan, ja uusi single ei ole poikkeus – se on esimakua tulevalle EP:lle, joka julkaistaan keväällä.

Suomirap-kenttää ravisteleva Bämä on jälleen iskenyt musiikkilistoille kappaleella Voimaantunu. Kollektiivi, joka tunnetaan jo Kaiken takana on bämä -singlen kautta edistyksellisestä ja voimaannuttavasta musiikistaan, julkaisi uuden singlen tulevalta EP-levyltä perjantaina 20. lokakuuta. Alun perin yhtyeen tarina oli suunniteltu jäävän yhden kappaleen mittaiseksi, mutta listasijoitusten, festarikeikkojen, palkintoehdokkuuksien ja fanien kiinnostuksen myötä ryhmä päätti kuitenkin palata studioon työstämään lisää musiikkia.

Uudella kappaleella kuullaan kaksi merkittävää vierailijaa: mediapersoona Sointu Borg ja esikoisjulkaisulla vieraillut artisti Aina. Yhteistyön kuvaillaan syntyneen spontaanisti ja luontevasti, kuten ensimmäiselläkin kerralla.

– Me parsittiin ensimmäinen sinkkukin kasaan näin, slaidattiin vaan kaikkien dm ja pyydettiin porukkaa messiin. Tästä taisi tulla Bämän tavaramerkki ja tapa hoitaa asioita, ja tällä lailla saatiin mukaan myös Sointu tähän uudelle biisille, yksi Bämän jäsenistä, Nelli Milan, kuvailee heidän tapaansa tehdä musiikkia.

– Sointu on supermagee tyyppi ja hänessä on aitoa bämäenergiaa. Ollaan ihan fiiliksissä että saatiin hänet mukaan biisille, toinen Bämän jäsen Helena Routa lisää.

– Siitä teille bängeriä! Bämän kanssa ei voi syntyä kuin priimaa. Innostuin välittömästi kollaboraatiosta, itse kun fani olen. Vahvaa sylkemistä, ketterää ja nerokasta lyrikointia. TikTokissa homma räjähti käsiin melko äkkiä. Hienoa olla osa tätä matkaa, Sointu Borg kommentoi yhteistyötä ilolla.

Bämä on ehtinyt ihastuttaa ja vihastuttaa lyhyen matkansa aikana musiikkimaailmaa sekä suomirap-faneja. Osittain näistä reaktioista ja tekijöille yllätyksenä tulleesta hypestä syntyi myös nyt julkaistu kappale, joka on esimakua tekeillä olevasta EP:stä, joka julkaistaan tulevana keväänä.

– Oli tosi voimaantunut olo kaikesta Bämän aiheuttamasta hässäkästä ja haluttiin tehdä flexausbiisi kuten genreen kuuluu, kollektiivin jäsen Satu naurahtaa.

Kollektiivin ydin koostuu artisteista Helena Routa, Nelli Milan, Satu ja Tiia Karoliina, joka oli alun perin mukana bändissä ensimmäisellä singlellä, mutta joutui jättämään sen levy-yhtiön painostuksesta johtuen. Nyt Tiia Karoliina on palannut yhtyeen riveihin voimaantuneempana kuin koskaan.

– Mulla oli jo verse äänitettynä, mutta silloisen levy-yhtiöni mukaan biisiin osallistuminen olisi ollut huono muuvi ja vienyt brändiäni väärään suuntaan. Näin feministinä ja vähemmistön edustajana tuntui tosi pahalta saada julkaisijalta tuollaista palautetta, Tiia Karoliina avaa.

Bämä on kerännyt huomattavaa tunnustusta ja kiinnostusta musiikkimaailmassa. Heidät palkittiin syyskuussa Musiikkikustantajien palkintogaalassa Genrevapaa-kategoriassa, ja he ovat olleet ehdolla Music x Media -tapahtuman Industry Awards -palkintogaalassa useissa kategorioissa, kuten Vuoden mediailmiö ja Vuoden musiikkiteko. Kollektiivi on noussut esille rohkean kannanottonsa ansiosta suomalaisen musiikin monimuotoisuuden ja naisvihamielistä lyriikkaa vastaan. Bämä jatkaa voimaannuttavan musiikkinsa tuottamista ja odottaa innolla tulevaa EP-julkaisuaan keväällä.