Jami Faltinin kakkosalbumi Kertoimia vastaan – mitä on trapskelmä?

Johannes Eränen

Albumi jatkaa siitä mihin edellinen jäi, ollessaan kokonaisuutena taiteellisesti vaikuttava.

Jami Faltin julkaisi perjantaina toisen albuminsa Kertoimia vastaan. Nimi todellakin tuntuu osuvalta, jos katseen kääntää muutaman vuoden taakse – samaa on kuitenkin se, että artisti levyttää itsenäisenä edelleen, oman itsenäisen ja riippumattoman pienlevy-yhtiö Kerrostalo Musicin kautta ollessaan toinen omistajista. Tuore albumi tuntuu saaneen lämpimän vastaanoton heti ensimmäisten päivien aikana esitellen samalla uuden genrehybridin, ”trapskelmän” eli iskelmän ja trapin yhdistelmän. Iskelmävaikutteita oli kuultavissa jo debyyttialbumilla Kerrostalo, mutta uudella albumilla se on suorastaan kantava elementti.

Vaikka edellisen albumin julkaisusta on vain reilu vuosi, onnistuu artisti tuomaan uusimmallaan paljon uutta ja eroavaa aiempaan. Debyyttialbumin tietynlainen synkkyys on suurelta osin jäänyt taakse; vaikka teemoissa on paljon samaa, tekee eron kulma, josta niitä katsotaan. Perjantaina julkaistulla albumilla kuuluu onnistumisen ilo, joka kasvaa vielä moninkertaiseksi artistin ollessa itsenäinen. Kertoimia vastaan tuntuu jonkin sortin merkkipaalulta ja artisti itse kommentoi sitä seuraavasti.

– Tän levyn ja nimikkobiisin nimi tarkottaa mulle sitä, et olit sä ihan mistä vaan ja ihan kuka vaan, niin jos sä haluut jotain oikeesti ja teet kaikkes asian eteen, niin sit sä pystyt siihen. Se on kaikki susta itestä kii.

Ensimmäinen kappale ja samalla nimikkobiisi Kertoimia vastaan johdattelee siis hyvin albumiin niin teemojen, kuin soundinkin puolesta. Se tarjoaa vahvasti iskelmän elementtejä, mutta myös artistille tuttua teknistä räppäämistä. Todellisella iskelmälinjalla jatkaa albumin kappale Hummani hei, jossa nimen mukaisesti samplataan iskelmäklassikkoa, mutta tyylikkäästi trap-biitillä varustettuna. Mielenkiintoinen on myös viimeinen kappale Små Grabbar, joka on alusta loppuun ruotsinkielinen. Kappaleen teksti on syntynyt jo vuonna 2017, kun Faltin osallistui Ruotsissa asuessaan kansalliseen lavarunouskilpailuun ja voitti sen.

Artistin juuret ovat vahvasti edustettuna albumilla ja tarinoita kuullaan aina Ruotsista Tampereelle – niiden raadollisen kaunistelemattomassa muodossaan. Tarinankerronta on kuitenkin tyyntä ja koetut vaikeudet kuulostavat kääntyneen voitoiksi. Nuoresta iästään huolimatta artisti tarjoaa kotimaisen musiikin kentällä ainutlaatuisia tarinoita poikkeuksellisen rehellisellä kerronnalla.

Albumin tuotannosta vastaa osaava, kotimaan kärkipään tekijöistä koostuva tiimi. Vastaavan tuottajan roolissa toimii odotetusti artistin kanssa runsaasti työskennellyt Danitello. Myös niin ikään ulkomailla aktiivinen MD$ on jättänyt jälkensä albumille ja muita albumin tuottajia ovat muun muassa Hugo Sundstedt ja Aleksanteri Hulkko. Ainoa albumilla vieraileva artisti on Pihlaja, jota kuullaan singlenä julkaistulla ALAX?-biisillä. Kappale on teemoiltaan ehdottomasti albumin kevyempää puolta, mutta se tuntuu esittelevän kovan ulkokuoren alta paljastuvan herkemmän puolen.

Kaksi muuta albumille päätynyttä singleä ovat lähes vuosi sitten julkaistu PLAYA ja tuore Seppä. Ensin mainittu erottuu joukosta menevämpänä hyvin rap-painotteisena biisinä. Seppä puolestaan tuntuu kuin viimeiseltä vihjeeltä albumin soundimaailmasta.

Kakkosalbumi todistaa jälleen saman, kuin debyyttikin: Jami Faltin on albumin mittainen artisti, joka kykenee luomaan taiteellisesti vaikuttavia kokonaisuuksia, hittisinglejen ohella. Artistin vuoteen on mahtunut myös ensimmäiset suuremmat festarikeikat, joten kasvu on ollut jatkuvaa aina 2021 julkaistusta AMG-singlestä lähtien. Ensimmäisen viikonlopun vastaanotosta päätellen artistin liikkeitä tullaan seuraamaan jatkossa tarkasti.

Kotimaisten rap-henkisten albumien osalta kuluva vuosi on ollut suhteellisen laiha, joten Kertoimia Vastaan tarjoaa toivottua vastapainoa lukuisten single-julkaisujen keskelle – ota tuore albumi kuunteluun alla olevasta linkistä.