Gettomasan viides albumi Vastustamaton – raikas yhdistelmä vanhaa ja uutta

Tuukka Koski

Albumi kiteyttää sen, mitä on Gettomasa – 38 minuuttia loistavaa tarinankerrontaa tempaa mukaansa.

Kotimaisen rap-musiikin vuosi jatkaa huipentumistaan Gettomasan julkaistua uuden albuminsa, joka kantaa nimeä Vastustamaton. Albumin singlejulkaisut ovat kahmineet jo itsessään yli 20 miljoonaa striimiä, mikä kuvastaakin ”Chosen Onen” asemaa kotimaassa. Jokainen singleistä, lukuun ottamatta bonus-kappaletta Hölliikse, on käynyt listan kärjessä ja Shamppanjadieetillä löytyy edelleen Spotifyn Suomen 50 -listalta.

Vastustamaton tuntuu yhdistelevän artistin erilaisia puolia; albumilla kuullaan niin kertosäkeetöntä tarinankerrontaa, kuin letkeämpääkin musiikkia. Kappaleet, kuten Se ois ollu siin ja Kombo tarjoavat toimivaa vastapainoa, joista ensin mainittu tuntuu suorastaan Pelkurin jatko-osalta. Ensimmäinen kappale Ne otti hoon pois toimii loistavana introna albumille – kolmen minuutin mittaisena kertauksena siitä, kuka on Gettomasa. Harva suomalainen artisti pystyykään kertomaan mielenkiintoisesti oman selän hajoamisesta.

– Alotin tekee tätä albumia jo Diplomaatin aikaan ja prosessin aikana biisejä on menny roskiin enemmän ku ikinä ennen, artisti paljastaa albumin synnystä.

Albumilla sukelletaan synkkiinkin teemoihin painavien sanojen saattelemana. Jos singlet tarjosivat kevyempää flexaus-henkistä räppiä, antavat monet kappaleet ajateltavaa. Nimikkobiisillä käsitellään päihteitä ja huumeita, joista artisti puhuu hyvinkin sensuroimattomasti. Vastustamaton biisin nimenä antaisi kenties olettaa jotakin muuta, mutta kappale yllättää ja pistää kuulijan todellakin kuuntelemaan. Samalla linjalla jatkaa yli kuusiminuuttinen Se ois ollu siin, joka kertoo surullisen tarinan.

– Tää albumi menee elämän pimeelle puolelle ja tarjoo rujoja ja rumempia teemoja oikeesta elämästä, kommentoi Gettomasa.

Levy ilmentää tuttuun tapaan myös jyväskyläläisyyttä. Kesän tuplasinkun toinen osa, Hölliikse tuntuu suorastaan anthemilta kotikaupungille. Kolmas biisi Kombo tarjoaa myös letkeää jyväskyläläistä soundia. Ainoat artistivierailut tulevat niin ikään artistin kotikaupungista, kun Lauri Haavia kuulaan kappaleella Rantatontti, Van Hegenin vierailun lisäksiVähäiset vierailijat juontavat vahvasta itse tekemisen asenteesta ja ylpeydestä; Gettomasa kokeekin kertovansa kyseiset tarinat kaikista parhaiten itse. Yhteisbiisien julkaisemisesta artisti kommentoi myös, että niiden tulisi syntyä taiteellinen visio edellä.

Tuotannon takana on melko laaja kattaus, mutta vastaavana tuottajana toimii suorastaan tutkaparin artistin kanssa muodostanut Ruuben. Tuotanto tukee hyvin rap-henkistä albumia, jossa kuullaan niin rytmikkäitä taustoja eri soittimin varustettuna kuin myös meneviä, suorastaan kipeitä biittejä. Muita albumille jälkensä jättäneitä tuottajia ovat muun muassa MD$, Xrphan ja Fractious Frank. 

Siinä missä edellinen albumi Kalamies paketoitiin parissa kuukaudessa, on uusimman synty ollut pitkä prosessi ja artistin mukaan myös vaikein tähän mennessä. Lopputuloksena on kuitenkin vaikuttava kokonaisuus, jota tasapainottavat ääripäästä toiseen vaihtelevat teemat.

Alta pääset kuuntelemaan tuoreen albumin.