Epic Recordsin artisti Aloven debyyttialbumi – fiktiivinen tarina nuoren miehen elämästä

Albumin teemat ovat synkkiä, mutta kuuntelukokemus ei ole raskas.

Artistitulokas Alove julkaisi perjantaina ensimmäisen albuminsa, SKITSOFRENIA. Epic Recordsille kiinnitetty artisti julkaisi albumilta ennakkoon viisi singleä, joista viimeisimpänä kuultiin elokuussa julkaistu F*CK SUN TUNTEET. Singlet antoivat ymmärtää, että luvassa on suoranainen tunteiden myrsky ja sen saimmekin kuulla.

Genrellisesti artistia on nykyajalle tyypilliseen tapaan mahdotonta sijoittaa yksittäiseen genreen, sillä vaikutteita on selkeästi otettu monesta suunnasta – mainittakoon kuitenkin ainakin rapin, punkin ja popin vivahteet. Kansainvälisen tason artisteista Alove tuo mieleen Machine Gun Kellyn kaltaisia tekijöitä. Tuotanto tarjoaa modernia soundimaailmaa ja etenkin kitaraa kuullaan monilla kappaleilla; tuotannosta vastaavat artistin itsensä lisäksi Pablo Okas ja Jesse Keihäsvuori.

Albumilla on edustettuna melko synkät teemat. Artistin omien sanojen mukaan kyseessä on fiktiivinen tarina nuoren miehen elämästä, jossa painiskellaan päihteiden, mielenterveysongelmien ja rakkauden ristiaallokossa – kenties siis monelle samaistuttavien aiheiden äärellä.

– Mun elämässä on viimeisen parin vuoden aikana ehtiny tapahtumaan paljon, ja levyllä käsitelläänkin just niitä herkimpiä kipupisteitä, joita olen joutunut kokemaan. Kappaleiden tarinat ovat fiktiivisiä, vaikka niistä kaikista löytyykin myös aina totuuden siemen, Alove kertoo.

Aiemmin artisti on maininnut Klangille musiikin toimivan ikään kuin terapiana ja siltä albumi kuulostaakin. Tunteista ja ongelmista puhutaan suorasanaisesti, mutta myös kielikuville jätetään tilaa. Tarinoiden osittainen fiktiivisyys tuntuu linkittyvän albumin nimeen kaikessa kielikuvallisuudessaan. Etenkin singlenä julkaistu YSTÄVÄT on mielenkiintoisen mystinen kertoessaan mielikuvitusystävistä, joilla kuvataan omia pään sisäisiä prosesseja – artisti kertoi kappaleen takaisesta tarinasta maaliskuussa julkaistussa artikkelissa.

Albumi tuntuu kuin kaivolta, johon on kaadettu paljon tunteita, pääosin negatiivisia. Kuuntelukokemuksena se ei silti ole tuskallinen, vaan pikemminkin vertaistukea tarjoava. Se muistuttaa siitä, että päänsisäinen mielenmaisema on toisaalta rikkaus, mutta myös taakka. Alta pääset kuuntelemaan sen.