Edictin toinen albumi Vialla – ”Tää on erolevy, jonka eroa ei ikinä tapahtunu”

Samuli Vienola

Genrellisesti suuren harppauksen tehnyt artisti tullaan kuulemaan livenä Helsingin Siltasessa.

Vaihtoehtopop-artisti Edicti julkaisi perjantaina uuden albumin ja se kantaa nimeä Vialla. Debyyttialbuminsa Vailla 2017 julkaissut 24-vuotias herätti huomiota vuoden lopussa julkaistulla singlellä Muistanu, jonka tiimoilta artisti vieraili myös Klangin haastattelussa. Alun perin räppärinä tunnetuksi tullut artisti tarjoaa uudella albumillaan debyytistä vahvasti eroavaa soundia yhdistellen monien eri genrejen vaikutteita. Artisti itse kuvailee albumia sanoin:

– Vialla-albumi on kymmenen kappaleen mittainen intro uudelle Edictille, oodi muutokselle, matka kylmästä rakastavaan. Vialla on erolevy, jonka polttopiste on henkisessä kehityksessä.

Ensimmäinen kappale Puhu kuin avaa albumin hyvin voimakkaasti tarjoten spoken word -tyylistä kerrontaa yhdistettynä vahvaan tuotantoon. Kappale välittää jopa pakkomielteisen oloista kaipuuta, joka kuitenkin kääntyy myöhemmin.

Albumilla tunteet ja niiden käsittely nousevatkin keskiöön; musiikki tuntuu välittävän tunteita aidolla ja rehellisellä tavalla raottaen myös haavoittuvaisempaa puolta. Artisti avaa tuntemuksia liittyen etenkin juuri eroamiseen ja lyriikoissa nousevat esiin niin ikävä ja suru, kuin myös armollisuus ja hyväksyminen. Kokonaisuudessaan albumi tarjoaa laajan kirjon tunteita, mutta erityisen hyväksyvään ja terveeseen sävyyn.

Paikoitellen melko synkkien tuntemusten keskeltä löytyy myös toiveikkuutta ja val0a. Siinä missä iso osa albumista käsittelee melko hankalia tunteita, tuntuu viimeinen kappale Myötätuuli tuovan valoa pilkahtelevan lopetuksen kokonaisuudelle ja välittävän tunteen siitä, että kaikki päättyy lopulta parhain päin. Myötätuuli vaikuttaa kuin lääkkeeltä kaikille vastoinkäymisille. Keskeiseen asemaan nousee myös suurimman suosion saavuttanut single Muistanu, joka on kuin oodi ystävyydelle ja välittämiselle.

Tärkeän osan muodostaa myös albumin laadukas ja voimakkaita tunteita entisestään korostava tuotanto. Vialla ottaa vaikutteita genrellisesti niin hyperpopista, räpistä, shoegazesta, kuin spoken wordistakin. Tuotanto ja koko albumi on rakentunut pääosin nelihenkisen tiimin voimin, johon kuuluvat Edictin lisäksi Okko IlmariKris ja Andrea. Jälkensä albumille ovat jättäneet myös tuottajat Victor NordisNiko Demus ja Matias Heinonen sekä laulaja-lauluntekijä Asla Jo, jota kuullaan taustalaulajana kappaleilla Laavaa ja Selkärangasta.

Kokonaisuudessaan Vialla tarjoaa antoisan ja rehellisyyttä huokuvan kuuntelukokemuksen, josta erityisen mielenkiintoisen tekee artistin siirtymä genrellisesti uuteen maailmaan aiempaan albumiin nähden. Melko pitkän julkaisutauon ennen albumille päätyneitä singlejä pitänyt artisti tuntuu kulkeneen antoisan matkan, jonka myötä kuoren alta on paljastunut täysin uusi artisti. Albumi tarjoaa kotimaahan laadukasta vaihtoehtoista pop-musiikkia, jossa yhdistyy niin modernit elementit, kuin suomilyriikan perinteetkin.

Albumin pääsee kuulemaan livenä ensimmäistä kertaa Helsingin Siltasessa RARE-klubin yhteydessä torstaina 16. helmikuuta ja samalla kyseessä on artistin ensimmäinen live, joka ei ole rap-keikka.

– Live tulee olee aika uudenlainen. Uskon ja toivon et tunnelma tulee olemaan maanläheinen ja et yleisön ja mun välille muodostuu yhteys. Oon tän levyn kannalta myös aika haavoittuvaisessa tilassa, vaikka teinki erolevyn, jonka eroa ei ikinä tapahtunu. Tarinat ja fiilikset sen taustalla on kuitenki silti tosi henkilökohtaisia. Oon innoissani, mutta jännittää, koska laulu on mulle uus juttu ja kyseessä on eka Edicti-live, joka ei oo rap-keikka. Toi tulee olemaan samalla myös vähän kokeilua ja tunnustelua – tunella mennään ja tärkeint jakaa yhteisiä tunteita ja tilaa, jättää artisti terveiset.

Alla olevasta linkistä pääset kuuntelemaan tuoreen albumin.