Naispuolisten rap-artistien kansainvälinen nousu ja musiikin monimuotoisuus vuonna 2023

Paint the Town Red -single nousi Billboard Hot 100 -listan ykköseksi, ollen Doja Catin toinen listan ykköshitti ja ensimmäinen soolourallaan.
Grizz Lee

”Naisrap-artistit ovat kääntäneet homman päälaelleen toimien heidän eduksensa julkaisemalla muille naisille samaistuttavia biisejä.”, kirjoittaa Rron Krasniqi Klangin kuukauden kolumnissa.

Musiikkiteollisuuden jatkuvasti kehittyvässä maisemassa, vuodesta 2023 on noussut naisrap-artisteille merkittävä vuosi. Jatkuvien esteiden ja stereotypioiden rikkomisella, naiset hip-hopissa ovat nousseet etualalle osoittaen, että he ovat voimia, joihin on varauduttava. Listahuippuhiteistä ajatuksia herättäviin sanoituksiin nämä rap-kuningattaret ovat valloittaneet yleisön ja ottaneet oikeutetun paikkansa valokeilassa.

Vaikuttavilla energioilla ja etenkin tarjoamalla juuri musiikkia naisilta naisille, naisrap-artistit ovat kääntäneet homman päälaelleen toimien heidän eduksensa julkaisemalla muille naisille samaistuttavia biisejä. Aiheet menevät laidasta laitaan, ja kaikille löytyy omaan makuun sopivaa musiikkia. He puhuvat rotujen välisestä epätasa-arvosta, sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä ja kamppailuista, joita he kohtaavat miesvaltaisella alalla. Seksipositiivisuus, representaatio kaikennäköisille ihmisille, standardien rikkominen toimivat suuresti naisten voimaannuttamisessa, sillä, vaikka sanoituksissa ei aina suorastaan sanota näistä aiheista, ne tuovat juuri sitä fiilistä ja tunnelmaa, kuin olisi katsomassa jonkun valloittamassa maailmaa. Heidän halukkuutensa käyttää ääntään muutokseen on osoitus heidän vahvuudestaan ​​ja päättäväisyydestään, eli homma ei ole pelkällä soinnullisella tasolla, vaan koko, niin sanottu liike, on perustaltaan paljon suurempi, kuin mitä monet tajuavat.

Naisia on ollut mukana räpin maailmassa aikojen alusta asti, mutta vasta viime vuosina olemme nähneet, kuinka vaikuttavasti enemmistö naisräppäreistä ovat itse muovanneet lavapersoonansa ja tuoneet itse itseään esille. Vasta viime aikoina, naiset ovat päässeet itse parrasvaloihin, esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Ennen enemmistö naisräppäreistä tuli jonkin brändin takaa tai sai tunnustusta vakiintuneiden miesräppäreiden tukemana ja harvoin pääsi loistamaan näiden rap-ryhmien ulkopuolella. Toki, yksittäistapauksia on, kuten legendaariset Missy Elliot, Lauryn Hill, Lil Kim ja Eve.

Yksi jännittävimmistä naispuolisten rap-artistien dominanssin puolista on heidän genreensä tuoma monimuotoisuus. Jokainen artisti tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman ja tyylin, mikä ylittää rap-musiikin rajoja. Nicki Minajin raaoista ja suodattamattomista sanoituksista Doja Catin värikkäisiin ja koukuttaviin melodioihin heidän panoksensa on rikkautta ja vaihtelua, joka pitää rapin tuoreena ja dynaamisena. Tuntuu siltä, että joka toinen tai kolmas kuukausi sosiaaliseen mediaan ilmestyy uusi naisräppäri, joka kiinnittää kaikkien huomion kappaleellaan, eivätkä nämä artistit todellakaan ole yhden hitin ihmeitä, vaan saavat aikaan suurta menestystä useammilla kappaleillaan. Esimerkkejä näistä artisteista ovat GloRilla, Ice Spice, Latto ja Flo Milli, sekä ansaitusti ”Rookie Of The Year” -tittelillään koko kesän valloittanut Sexyy Red.

Ottaen huomioon selkeän vaikutuksen ulkomaalaisista trendeistä Suomessa, tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä tulee jättämään entistä suuremman jäljen ja vaikutuksen ehkä enemmän tuleviin naisräppäreihin, kun seuraava sukupolvi astuu kotimaiseen musiikkikenttään. Suomessa on jo nyt nähty vaikuttavia tekijöitä, jotka edustavat naisia suomalaisessa rap-skenessä, kuten Slani, Etta, Yeboyah, Mercedes ja monia muita, joita ei tässä nyt erikseen mainittu. Olemme kuitenkin vielä kaukana tasa-arvosta ja täydellisestä representaatiosta, mutta odotamme innolla nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Alla on linkki henkilökohtaiseen lempibiisiini naisräppäriltä tältä vuodelta.