Lil Yachty – Nuthin’ 2 Prove

Lil Yachty laivan kannella.

Lil Yachty
Nuthin’ 2 Prove
Capitol / Motown / Quality Control

Lil Yachty (oikealta nimeltään Miles Parks McCollum) on 21-vuotias räppäri Yhdysvaltojen Georgiasta. Myös nimillä Darnell Boat ja Lil Boat tunnettu nuori träppäri työskenteli ennen musiikkiuraansa kotiseutunsa McDonald’sissa. Läpimurtonsa hän teki ensimmäisellä kaupallisella mixtapellaan Lil Boat, jonka kappaleista hitiksi muodostui One Night. Kyseinen hittisinkku sai käytännössä räjähdysmäisen boostin YouTubesta tutun Caleonin tekemästä viraalivideosta.

Nimen perusteella moni varmasti luulee Lil Yachtyn olevan maailmanluokan fani kun puhutaan laivoista ja jahdeista. Näin ei kuitenkaan ole. Oikeastaan Yachty kammoksuu niitä, sillä hän ei pidä avovedestä. Toisaalta kukapa pitäisi – legendan mukaan merta on tutkittu vähemmän kuin avaruutta. Nimensä Lil Yachty sai ollessaan nuorin jäsen lukioryhmässä, jonka nimi oli Yacht Club. Hänen oma crew’nsa on samassa hengessä nimetty The Sailing Team, johon kuuluu Yachtyn kavereita, tuottajia sekä muita räppäreitä.

Vuoden 2016 XXL Freshmanin kolmas studioalbumi Nuthin’ 2 Prove sisältää kaiken kaikkiaan 15 biisiä, joista noin puolella kuullaan vierailijoita. Mukana ovat Playboi Carti, Juice WRLD, Lil Baby, Young Nudy, Cardi B, Offset, Trippie Redd, Kevin Gates ja Gunna. Feattien puolesta ollaan siis todella ajankohtaisella levelillä eikä vanhoja setiä tai tätejä levyltä löydy. Tuottajapuolella vierailee monta jantteria, joista tunnetuimmat ovat varmastikin Tay Keith, 30 Roc, Cubeatz sekä Digital Nas.

Levy on rakenteeltaan hyvä kokonaisuus vaihdellen sopivasti bängereistä hitaampiin kappaleisiin. Heinäkuussa ilmestynyt levyn ainoa sinkkubiisi Who Want the Smoke? herätti jo aikaisemmin vahvan mielenkiinnon, vaikka ei päätynytkään Billboard-listoille.

Heti intro-biisistä Gimmie My Respect tulee kuitenkin jo vahvasti sellainen vaikutelma, että nyt ei leikitä. Muita omaan korvaan säväyttäviä biisejä ovat We Outta Here!, Worth It, Everything Good, Everything Right, Fallin’ In Luv sekä Get Dripped. Sen sijaan hitaat biisit, joita itse olisi toivonut olevan vähemmän, eivät tunnu olevan Lil Yachtyn vahvimpaa osaamista. Odotin levyn sisältävän enemmän sinkun tyylisiä bängereitä, joten siinä suhteessa tuli petyttyä, vaikka kyseessä onkin solidi trap-levy.

Lil Boat tekee kuitenkin sitä mitä haluaa kiinnostumatta muiden mielipiteistä niin kuin pitääkin. Allekirjoittaneen mieltä tämä levy lämmitti hieman, mutta ei kuitenkaan liikaa. Jos levyä olisi lyhennetty karsimalla tylsät biisit pois, niin voisin fiilistellä tätä hieman kauemmin.

ARVOSANA: 3/5