Karri Koira kertoo, mikä on salaisuus pitkään uraan

Karri Koira pitelee kuvaa itsestään, jossa hänellä on mustat aurinkolasit ja nahkatakki, taustalla kaupunkimaisema.
Uusi albumi julkaistiin myös vinyylipainoksena.
Samu Saukko

Valloittavasta live-esiintymisestä ja ajattomista biiseistään tunnettu Karri Koira julkaisi toisen albuminsa ja vieraili Klangin haastateltavana. Artisti kertoi ajatuksiaan julkisuudesta, levyn tekoprosessista ja debyyttialbumin suosiosta. 

28. marraskuuta 2012 julkaistiin jonkin sortin klassikoksi muodostunut albumi, nimittäin Karri Koiran debyytti K.O.I.R.A. Albumille mahtuu hittibiisejä, kuten Lähe mun kaa ja Amerikankotka liitää (feat. Ruudolf), mutta myös matalamman profiilin taideteoksia, kuten Timanttisade.

Nyt, lähes 12 vuotta myöhemmin odotus päättyi, kun artisti julkaisi perjantaina 24. toukokuuta toisen pitkäsoittonsa, joka kantaa nimeä Aina ja aina.

Poikkeuksellista tässä kaikessa on se, että Karri Koira, oikealta nimeltään Karri Sirén, on nauttinut silti suurta suosiota keikkarintamalla. Herää kysymys, miksi ja miten artisti on jaksanut kiinnostaa yleisöä kaikki nämä vuodet?

Debyyttialbumin perintö 

Debyyttialbumin jälkeen alkoi monen vuoden keikkarupeama, jonka artisti on suorittanut käytännössä yhden albumin ja muutaman singlen mittaisella katalogilla. Välissä, vuonna 2019 Sirén päätti, että tarvitsee taukoa, jotta saisi tehtyä uutta musiikkia. Keikkarumba jatkui toissavuonna kymmenvuotiskiertueen merkeissä ja viime vuonna julkaistiin kolme singleä albumilta.

– Kyllähän se debyytin suosio pääsi yllättämään. Kun meillä oli 10-vuotiskiertue 2022, niin se oli mulle yllättävää, että siellä oli paljon ihmisiä, ketä mä en ollut aikaisemmin nähnyt keikoilla. Se ei ollut pelkästään sitä nostalgisoivaa yleisöä. En mä ajatellut asiaa vasta kun pistettiin se merkille. 

Kysyttäessä, mihin debyytin suosio perustuu, vetoaa Sirén etenkin juuri hyvin hoidettuun live-duuniin, mutta myös siihen, että biisit ovat hyviä.

2012 julkaistu levy tarjosi vaikutteita laajalla kirjolla niin R&B:sta, räpistä, kuin soulistakin. Uusi levy puolestaan tarjoaa artistin mukaan enemmän ”eeppistä stadionmusaa”, joka ottaa vaikutteita aina The Beatlesista Rihannaan.

Kysyttäessä, kuuluuko K.O.I.R.A.-albumin perintöä uutukaisella, esittää Sirén samaisen kysymyksen allekirjoittaneelle – ensimmäisenä mieleen juolahtaa etenkin musiikin positiivinen mielenmaisema ja tavaramerkkinen korkea lauluääni, jota on nyt viritetty vielä lähemmäs huippuaan. Sirén kuitenkin jatkaa seuraavasti.

– Aikaa on kulunut tosi paljon ja joillekin se (uusi albumi) tuntuu tavallaan täysin luonnolliselta jatkumolta, kun taas itselle se tuntuu aika erilaiselta. Kaikki tulee kuitenkin aina mun filtterin läpi ja semmosena mistä mä tykkään, eli väistämättä se muistuttaa sitä ekaa levyä jollain tasolla.

Karri Koira tuli viime kesänä tunnetuksi keikka-asustaan, jota koristavat mustat lasit, nahkatakki ja timantein koristellut hanskat.

Samu Saukko

Uuden levyn tekoprosessi kesti kaikkiaan noin neljä vuotta, mutta ajatus toisesta albumista oli mielessä debyytistä lähtien. Varsinainen tekeminen alkoi Sirénin jäätyä mainitulle keikkatauolle 2019.

Hän myöntää kokeneensa myös perinteisiä ”toisen albumin paineita”, mutta odottaneensa silti oikeaa aikaa ja tilaa tehdä levyä. Uuden idean juolahtaessa mieleen, on sen toteuttaminen kuitenkin jokseenkin kunniakysymys.

 – No kyl mä ajattelen niin et jos on joku visio, että jos se jää kesken niin se on vähän kun sen vision päälle pissaamista. Että sä et kunnioitakaan sitä.

Sirén kertoo, ettei silti ole artistiutensa kanssa kovinkaan laskelmallinen, vaan kulkee fiilis edellä.

– Jos joku tuntuu hyvältä, niin sitä kohti ja aika sellainen uteliaisuus edellä. Jos on joku tietty trendi soundi, niin yleensä x määrä artisteja hyppää siihen. Ite tykkään vähän sekotella asioita.

– En tarkoita ettenkö seuraisi asioita tai kuuntelisi uutta musiikkia tai näin, mutta että oman musan teossa koitan keksiä uusia yhdistelmiä. Ollaan tehty siitä lähtökohdasta et mikä on ollut meiän mielestä siistiä musaa, Sirén jatkaa.

Tekoprosessi alkoi, kun Sirén ja albumin tuottaja Biniyam Schelling tapasivat studiolla nimeltä mainitsemattoman artistin sessiolla. Näkemykset ja mieltymykset kohtasivat ja nopeasti kaksikolla oli yhteinen päämäärä: Karri Koiran toinen albumi. Kaikkiaan neljä vuotta kestäneelle matkalle mahtuu paljon hiomista ja jotkin biiseistä ovat olleet jo pitkään valmiina – muun muassa viime vuonna singlenä julkaistu Istun sun kyytiin

2017 Sirén tunnustautui Voicen haastattelussa perfektionistiksi, mutta kokee sanan nykyään vääräksi.

– En mä oikeen tiiä mitä se tarkoittaa, varmaan on vähän vaikee päästää asioista irti välillä. Mä en tiedä, perfektionisti on ehkä vähän vanha tai väärä sana. Tykkään tehdä silleen huolellisesti ja päätös siitä, että levy on valmis meni aika viime hetkille, hän tiivistää.

Julkisuus ja henkilökohtainen elämä 

Vaikka Karri Koira on noussut yleisesti pidetyksi artistiksi, jolla on läjäpäin uskollisia faneja, pitää Sirén tarkasti kiinni omista rajoistaan liittyen julkisuuteen. Lähes yleiseksi mysteeriksi on muodostunut artistin ikä, jota ei julkisesti löydä mistään.

– Oon koittanut pitää kiinni siitä, mikä on mun homma eli tehdä musaa ja esiintyä. Se on mulle tärkeää ja julkisuus asia ei oo mulle tärkeää, Sirén kiteyttää.

Se, miten Sirén on onnistunut pysymään yksityisenä, vaikuttaa artistin vastauksen perusteella hyvin yksinkertaiselta.

– Mä vastaan sen verran kun mä haluan vastata. Mä en ehkä pyöri niin paljoa semmosissa tapahtumissa, mistä ihmiset bongataan johonkin julkaisuihin.

Sirén ei myöskään ole paljastanut, kertovatko biisit hänen omasta elämästään ja näin on tälläkin kertaa.

– Se jää kuulijan arvioitavaksi. Who knows. Voi olla. Mä ajattelen sen niin, että haluan jättää osan mielikuvituksen varaan. 

Tavaramerkiksi on muodostunut rakkaudesta laulaminen ja uudella albumilla sen yhä useammassa muodossa – myös vanhemmuus vaikuttaa olevan teemana nimikkobiisillä Aina ja aina sekä ”Söpö iltalaulu” –välisoitolla. Syytä sille, miksi Karri Koira kertoo rakkaudesta niin osuvasti, ei Sirén osaa sanoa.

– Mä sanoisin et tosi monet biisit on lähtenyt mun ja Binin keskusteluista ja ideoista, että mistä olis kiva tehdä biisi. Ehkä maailmassa on tarpeeks kaikkea muuta niin on kiva tehdä positiivista musiikkia.

Uusi albumi julkaistiin myös vinyylipainoksena.

Samu Saukko

Salaisuus pitkään uraan ja suosioon lienee monen asian summa, mikä ilmenee myös Sirénin jättäessä terveisiä faneilleen.

Hän kiittää perinteisesti niitä, jotka ovat kuunnelleet musiikkia suoratoistona, mutta mainitsee myös keikoilla käymisen, paitojen ostamisen, biisin pyytämisen discossa tai laulamisen karaokessa, moikkaamisen keikalla, kuin myös CD-levyjen, kasettien ja vinyylien ostamisenkin.

Sen sijaan, että Karri Koiran musiikki eläisi vain Spotifyssa tai TikTokissa, kukoistaa se monissa eri muodoissaan ja mikä tärkeää, etenkin livenä.

– Se on aika tärkeetä että ihmiset tykkää siitä jutusta ja seuraa ja käy keikoilla, niin silloin se asia on olemassa muuallakin kuin vain siellä omassa tekemisessä. Tarvitaan ne ihmiset sinne toiselle puolelle siellä keikalla, ne fanit tekee sen keikan, Sirén kiteyttää.

Listahittien ja sosiaalisen median trendien sijaan Karri Koira omaa jotain tärkeämpää, jota on vaikeaa mitata numeroissa. Osansa tekee varmasti se, että kysyntä artistin musiikille on pysynyt korkeana vähäisten julkaisujen myötä ja että Sirén on pysytellyt taka-alalla julkisuuden kanssa – sopiva mystisyys yhdistettynä sydämelliseen olemukseen lisännee yleisön mielenkiintoa. Laajat musiikilliset vaikutteet kenties puolestaan vetoavat laajaan kuulijakuntaan.

Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan artisti jatkaa uraansa. Onko luvassa jälleen 12 vuotta keikkailua uuden albumin turvin?