Kaksoiselämä saa moninaisen merkityksen Baby Blun esikoisalbumilla

Lumi Hartikainen

Artisti matkusti debyyttialbuminsa luomisprosessin aikana Lappiin. 

Henkilökohtaisella tarinankerronnalla huumaava Baby Blu on tullut usealle tutuksi viime aikoina muun muassa Yrjänän, oikealta nimeltään Alvar Yrjänä Escartin kanssa keikkailusta sekä duon yhteisestä biisistä riidellään>naidaan.

Nyt artisti julkaisee esikoisalbuminsa, joka kulkee nimellä Kaksoiselämää. Kokonaisuus omaa ainutlaatuisen tarinan, josta laulaja räppäri kertoo myös lyhytelokuvan muodossa.

– Nimen Kaksoiselämää pointtina on tuoda esiin mun elämää ja ajatuksia. Tän lisäks mun horoskooppi on myös kaksonen, johon samaistun tosi paljon. Kaksonen edustaa horoskooppina dualisuutta, jonka kautta tulee ajatus siitä, että kaks asiaa voi elää täydessä harmoniassa keskenään. Mä koen, että mulla on itselläni just tosi vahvasti sellanen valoisampi ja pimeämpi puoli jotka kamppailee keskenään niin nimi oli tosi osuva, hän toteaa.

Suurin osa luomisprosessista otti sijaa Lapissa. Baby Blu kertoo sata päivää kestäneen reissun saaneen inspiraatiota Bon Iverilta ja reissun antaneen mahdollisuuden myös vaikeiden tunteiden, kuten yksinäisyyden kohtaamiseen.

– Ku matkasin Lappiin sain alotettuu biisit Femme ja Matka. Suurimmalta osin keskityin lyhytelokuvan käsikirjoittamiseen, joka kuvattiin intensiivisesti Lapissa viikon aikana, joka julkastaan tän albumin yhteydessä. Halusin saada siihen sen estetiikan, mikä siellä on. Koko reissu oli hyvin tunteiden täyteinen ja sen aikana matkustin muun muassa Norjaan ja kosin mun nykystä kihlattua, hän muistelee.

Matkan aikana artisti asui asuntoautossa, jossa hän myös nukkui koko matkan ajan.

– Muutaman kerran itkin mun kihlatulle puhelimessa kun oli niin kylmä, koska yhessä vaiheessa oli joku 36 astetta miinusta ulkona. En suostunut kuitenkaan mennä mihinkään sisälle nukkumaan, koska oon niin itsepäinen ja olin päättänyt, että nukun koko reissun asuntoautossa. Tää oli tosi hieno tapa tehdä albumia, sillä Helsingissä en päässy sellasen jään pinnan läpi henkisesti, kun täällä se skene ja ihmiset on hirveän läsnä koko ajan. Muutenkin imen fiiliksiä tosi helposti, joten lähteminen oli helpompaa sen vuoks ettei mikään voi huojuttaa mun fiilistä. Sit keräsin puolessa vuodessa tähän rahotuksen ja lähin syksyllä kohti Lappia, hän kertoo.

Laulajan reissun aikana Lappiin matkasi muutamia läheisiä sekä tuottajia ja kuvaajia tervehtimään ja tekemään luovaa työtä yhdessä. Lapissa Baby Blu tutustui myös yllättävään henkilöön, jonka kanssa käydyt keskustelut antoivat uusia ajatuksia ja itsevarmuutta oman projektin tekemiseen.

– Lennätin kerran mun koko kuvaustiimin sinne, se löytyy vlogina YouTubesta itse asiassa. Sit Alvar lensi kerran ja mun kihlattu muutaman kerran. Ystävystyin reissun aikana kanssa 68-vuotiaaseen puuseppään, jonka kanssa keskusteltiin paljon erilaisista aiheista, Oli tosi kiinnostavaa huomata, miten isosta ikäerosta ja elämäntilanteesta huolimatta meiltä löytyi paljon yhteisiä asioita. Hänen kautta mä myös ymmärsin, kuinka monella tavalla musiikkia voi ymmärtää. Suomessa kiinnitetään sanoituksiin paljon huomiota ja kun näytin tälle puusepälle mun biisejä niin oli hienoa huomata, miten ihminen joka ei kuuntele räppiä tai tiedä siitä mitään pystyi silti löytämään samaistumispintaa mun kappaleista. Kun tajusin, että tää albumi ei oikeestaan oo pelkästään minä ja mun tunteet, vaan että nää voi ymmärtää tosi universaalisti oli hieno fiilis.

Useimmat kokonaisuuden biiseistä ovat tehty reissun ulkopuolella tuottajana toimineen Alvarin kanssa. Tämän lisäksi tuotantotiimissä ovat olleet artisti itse sekä HakaniemiHagnas.

– Kirjotettiin suurin osa studiolla yhdessä keväällä. Muistan, että single ABC oli sellanen minkä kautta sain rikottua sen lasin omassa artistiuudessa ja pääsin pintaa syvemmällä siinä omassa kerronnassani. ABC on singlenä myös sellanen jonka julkasun jälkeen selkeyty ajatus albumista kokonaisuutena.

Itsensä ilmaisua kolmelletoista kappaleelle kiteytettynä

Baby Blun albumilla on yhteensä kolmetoista kappaletta. Artisti kertoo kokonaisuuden myötä oppineensa myös huonojen tunteiden kohtaamisen.

– En usko täydellisyyteen, en oo täydellinen enkä myöskään pyri siihen. Haluun sen sijaan olla paras versio itsestäni, sillä koen että on helpottavaa kun pystyy asettautuu siihen mindsettiin, että mussa on kaikenlaisia tunteita, niin hyviä kuin huonojakin. Joskus koitin keskittyä vaan hyviin juttuihin, mutta huomasin että sillon en osaa kohdata niitä mun huonoja fiiliksiä ja niiden hyväksyminen oli aika haastavaa. Tää on ollut sellanen itsensä löytämisprojekti kaikin tavoin, hän pohtii.

Suunnilleen kaksi vuotta työn alla olleen albumin julkaisun myötä artistia houkuttelee jo ajatus uuden projektin starttaamisesta. Sitä ennen hän haluaa kuitenkin nauttia tästä hetkestä sekä tulevista keikoista yhdessä Yrjänän kanssa.

– Oon niin suorituskeskeinen ihminen että mietin jo vähän mun toista albumia. Tässä välissä haluisin kuitenkin keikkailla ja päästä näyttää ihmisille mun menoa ja live showta. Koen myös että albumin teon viimeistely prosessi on ollut jo hetken sellasta hienosäätöö, että on kiva päästä tän jälkeen siihen alkulähteeseen ja luovaan tilaan, jammailla studiolla ja pitää hauskaa. Viimeistely on aina sellasta aika intensiivistä ja itsekriittistä, niin sitten ku lähtee taas vaan luomaan uutta pääsee sellaseen musiikilliseen täysnollaukseen, hän tiivistää.

Kaksoiselämää-albumin julkkarikeikka pidetään Helsingin keskustassa sijaitsevassa Semifinalissa lauantaina 13. toukokuuta. Albumi on harkitusti koostettu kokonaisuus, jonka räppäri toivoisi kuunneltavaksi alusta loppuun tarinallisuutensa vuoksi.

– Tässä on tosiaan kolmetoista träkkii ja ykstoista biisii. Siellä on sellanen intro alussa sekä välisoitto, joka valmistaa albumin loppupuoliskoon, joka on sellanen väli rauhoittuminen ennen jatkoa. Halusin aluks tästä sellasen tarinallisen kokonaisuuden, mutta sit Yrjänä laitto biisit tunteen kautta, niin että mikä kuulostaa siltä että pitäisi tulla seuraavaksi. Aluks olin tästä ajatuksesta vähän epäilevä, mutta sit kun kuunneltiin se niin tajusin miks ne käy tässä järkässä paremmin järkeen.

Nappaa alta visuaalisesti kaunis ja tarinallisesti otteessaan pitävä lyhytelokuva katseluun alta. Tuotannon käsikirjoituksesta vastaa artisti itse ja kuvaajana on toiminut Lumi Hartikainen.