”Haluun 808:t jotka kuulostaa siltä et keilapallo putois veteen” – Kuka on juuri toisen EP:nsa julkaissut Kunta?

Kunta nojaa käteensä valkoinen hihaton paita päällä.
23-vuotias helsinkiläisartisti Kunta ammentaa nimensä Kendrick Lamarin biisistä.

Kuntan tuore EP tarjoaa kokeellista soundia ja artisti kertoo sen teemaksi ”henkisen kuulumattomuuden tunteen ja sen hyväksymisen. 

Helsinkiläisartisti Kunta julkaisi perjantaina hän-nimisen EP:n, joka on artistin toinen projekti. Debyyttikokonaisuus MÄ OON julkaistiin viime vuoden syyskuussa, mutta artisti kertoo uusimman projektin idean olleen mielessä jo pidempään. Myös Venetian projekteilla esiintyneen artistin tyylilliset vaikutteet tulevat hip hopin maailmasta, mutta puhtaaksi räppäriksi Kuntaa on vaikea luokitella – EP:n biisi Fash (feat. WavyDave) päätyikin Spotifyssa Suomi-indie tänään -listalle.

Tuoreen kokonaisuuden teemaksi artisti kertoo ”alieneisuuden”, ikään kuin henkisen kuulumattomuuden ja sen hyväksymisen tunteen. Tätä tukee niin äänimaailma, kuin visuaalinen puolikin, jonka artisti mainitsee tärkeäksi osaksi omaa tekemistä.

– Teema on tietyllä tapaa henkilökohtainen, mutta se on kuitenkin dramatisoitu. Avaruus yhisty siihen aika itestään kuvaamaan semmosta ”alieneisuutta”, artisti kertoo.

EP:n visuaalipätkästä vastaa ansioitunut valokuvaaja ja erityisesti musiikkivideoista tunnettu Yuteworld-kollektiivin Andu. Kunta kuitenkin kertoo osallistuneensa itse myös suuresti pätkän suunnitteluun, niin kuin yleensäkin.

– Osallistun ite paljon mun visuaaleihin ja ton uusimman kirjotin Andun kanssa yhessä. Se sai aika paljon päänsärkyä siitä, koska oon aika tarkka noista, Kunta naurahtaa.

Visuaalisuuden lisäksi tärkeäksi arvoksi artisti mainitsee kokeellisuuden, joka ilmenee etenkin biisien rakenteissa rikkomalla perinteistä kaavaa. Usein biisit syntyvät jostakin täysin uudesta ideasta, jota on aluksi vaikea edes selittää. Äänimaailmoja luodessa visuaalisuus on jälleen tärkeää; artisti kertoo kuvailevansa ääniä usein kuvien avulla.

– Jotkut äänet tuo automaattisesti mieleen jonkun kuvan ja sit lähen selittämään niitä auki tuottajalle. Oon esimerkiks joskus sanonut, että haluun 808:n joka kuulostaa siltä et keilapallo tippuis veteen.

Tuoreen EP:n tuotannosta vastaa pääasiassa Kris, jota artisti kehuu rohkeudesta lähteä kokeilemaan mitä vaan ideoita.

Vaikka usein biisit syntyvät jonkin oman, täysin uuden idean pohjalta, kertoo Kunta myös inspiroituvansa muiden tekemisestä. Kysyttäessä inspiroivista artisteista, hän vastaa hollantilaisen Sor:n.

– En ymmärrä sanaakaan mitä se sanoo mut fiilis on tärkein. Etenkin sen biisi Mars on mulle tärkee ja kuuntelen sen varmaan kolme kertaa päivässä. Uskon et joku muukin voi kokee samalla tavalla et sanoilla ei aina oo väliä.

Myös edesmennyt XXXTentacion, tuttavallisemmin X vakuutti artistin aikoinaan albumilla 17. Kunta kertoo äänittäneensä ensimmäiset demonsa jo ennen albumin julkaisua, mutta 17 muutti käsityksen siitä, mitä musiikki voi nykypäivänä olla.

Jälkensä on jättänyt myös Kendrick Lamar, jonka biisin King Kunta myötä syntyi nykyinen artistinimi.

– Nimi tulee yläasteajoilta, kun Kendrick droppas To Pimp A Butterfly -albumin. Yks äijä mun koulusta alko kutsua mua Kuntaks ja se kuulosti siistiltä. Sit tein vähä tutkimusta ja sain selville, et se biisin Kunta on gambialainen orjien vapauttaja. Oon itse myös gambialainen ja haluun toimia samalla tavalla, ainakin henkisellä tasolla, joten päätin ottaa nimen käyttöön.

Artistina Kunta toimikoon elävänä esimerkkinä siitä, että kotimaassa tehdään musiikkia myös kokeellisempaan makuun – uuden EP:n ja sen visuaalipätkän löydät alta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön kunta (@imnotkunta) jakama julkaisu