Haamu unelmoi paremmasta huomisesta tuoreella singlellään – mukana Elastinen ja Aina

Yhteiskunnallisia teemoja käsittelevä kappale levittää tärkeää sanomaa siitä, että yhdessä me pystymme muuttamaan maailmaa parempaan suuntaan.

Pitkän linjan räppärinä ja tuottajana ansioitunut Haamu, joka tunnetaan myös tuottajanimellä Misha, julkaisi viime perjantaina uuden singlen Kuvittele, jossa unelmoidaan paremmasta huomisesta. Kappaleella vierailevat Suomen menestyneimpiin rap-artisteihin lukeutuva Elastinen ja Toistuvat Yllätykset -hiphop-kollektiivista tuttu Aina.

Aiemmin muun muassa Monsp Recordsille levyttänyt Haamu on tuottanut tuoreen singlen yhdessä Sattaliten kanssa, ja se julkaistiin Rekamin luotsaaman Pihlderberg-labelin kautta. Ensi vuonna julkaistavaa viidettä albumiaan työstävä artisti tunnetaan myös tuottajanimellä Misha.

Haamu avaa biisiä seuraavasti:

– Kuvittele on toive paremmasta huomisesta, John Lennonin jalanjäljissä. Aloin kirjoittamaan biisiä ennen Ukrainan sotaa, mutta sen alettua aiheesta tuli entistä henkilökohtaisempi ja ajankohtaisempi. Halusin irrottautua jokapäiväisestä mieltä synkistävästä sekä voimia vievästä doomscrollingista, ja keskittää energiani hyvään: niihin asioihin, joita haluaisin maailmassa nähdä. Musiikki ei ole ollut minulle ainoastaan pakopaikka ikäviltä asioilta, vaan ehkä enemmänkin työkalu käsitellä niitä ja omia tunteita. Sen lisäksi se on tuonut paljon toivoa ja iloa. Näitä samoja asioita haluan itsekin välittää eteenpäin. Tällä biisillä ei ole tarkoitus heittää pyyhettä kehään ja paeta utopiaan, vaan rohkaista ajattelemaan, että pystymme yhdessä muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi jälkipolville. Omien sanojen, valintojen ja tekojen kautta. Voimme aloittaa kuvittelusta.

Muutama kotimainen artisti sai alun perin Haamun innostumaan suomiräpistä.

– Kun ite aloitin räppäämisen 2000-luvun alussa englanniksi, kuuntelin enemmän jenkkiräppiä, mutta muutama kotimainen artisti sai minut innostumaan myös suomiräpistä: Avain, Fintelligens, Tulenkantajat, Ritarikunta, Seremoniamestari ja Flegmaatikot. Yksi ensimmäisiä muhun iskeneitä kotimaisia albumeita oli Fintelligenssin Renesanssi. Kyseiseltä albumilta mulle jäi erityisesti mieleen kappale Kelaa sitä, jonka yhteiskunnallista sanomaa ja biittiä fiilistelin junnuna paljon. Siispä oli suuri kunnia saada Elastinen tähän mukaan. Lopulta biisin kruunasi Ainan upea laulu kertosäkeessä ja kappaleen lopussa.

Uusi yhteiskunnallisia teemoja käsittelevä kappale sai rinnalleen myös Atte Heinosen ohjaaman musiikkivideon, jonka voi katsoa alta.