Goldielocks luo kansainvälistä uraa menestyksekkäästi: artisti nähdään tänä vuonna myös Flow Festivalissa

Goldielocks esittelee punaisia lettejään.
Joensuussa kasvanut Goldielocks on tähän mennessä keikkaillut jo ympäri Eurooppaa.
Mari Mäntynen

Selkeän vision omaava monilahjakkuus raivaa paikkaansa kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla.

Biisinkirjoittajana muun muassa Etalle, Joe L:lle, Gaselleille sekä Isac Elliotille toiminut Goldielocks, oikealta nimeltään Ella Mäntynen on valloittanut musiikkimaailmaa kansainvälisesti ensijulkaisustaan alkaen.

Vasta hieman yli parikymppinen artisti on uusimman julkaisunsa Live Again myötä tähdittänyt Spotifyn useammalla soittolistalla, joihin kuuluvat muun muassa ison kansainvälisen indielistan Oysterin kansi, itse kuratoimansa Spotify EQUAL Nordics -soittolistan kansi ja Suomen lisäksi New Music Friday -listoilla useammassa maassa kuten Italiassa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Joensuussa kasvanut artisti on ollut aina kiinnostunut esiintymisestä, joka näkyi lapsena kiinnostuksena myös ilmaisutaidon harrastamiseen. Musiikintekoon inspiroi erityisesti isoveli sekä musiikinopettaja, joka rohkaisi laulamiseen keskittymiseen huomatessaan Ellan omaperäisen äänen.

– Mun ala-asteen musiikinopettaja huomasi mun lauluäänestä, että se on todella persoonallinen ja kehotti tämän tutkimisen olevan hyvä idea! Olen aina nauttinut esiintymisestä hyvin paljon ja näyttelin ennen laulamista. Musiikinopettaja myös löysi minulle ensimmäisenä tuottajan, jonka kanssa lähteä äänittämään omaa ääntä. Muistan että tämä kiinnosti minua tosi paljon, sillä en ollut kuullut ennen sitä että miltä itse kuulostan.

Laulajan isoveli on soittanut aina kitaraa, ja suurin osa Goldielocksin tuotannosta onkin tehty kahdestaan oman perheenjäsenen kanssa.

– Mä oon nuorimmainen neljästä sisaruksesta. Mun veli on aina soittanut kitaraa, jonka kautta myös itse kiinnostuin ja inspiroiduin tästä. Sain lapsena kakkosluokalla myös oman semmosen pienen akustisen kitaran jolla yhä soittelen ja sävellän omia ja muiden biisejä. Me tehdään kaikki mun kappaleista oikeestaan mun veljen kanssa, on ihanaa että perheessä on joku joka ymmärtää, hän kertoo lämpimästi.

Määrätietoinen ja selkeän vision alusta asti omannut artisti työsti ensimmäistä demoaan noin puolitoista vuotta, jonka jälkeen hän lähetti sen muutamille levy-yhtiöille. Idea biisin lähettämiseen labeleilla lähti Taylor Swiftistä. 

– Tein mun ensimmäistä demoa lukion ykköseltä alkaen noin puoltoista vuotta. Olin kattonut jostai, että Taylor Swift oli lähettänyt uransa alussa oman demonsa eri labeleille ja abivuoden alussa päätin, että nyt laitan kanssa eteenpäin! Muistan, kun ekaan viikkoon mistään ei kuulunut mitään ja mua itketti että okei, nyt vaan uutta tekemään. Mutta tän viikon hiljasuuden jälkeen sain useampia yhteydenottoja ja lukion jälkeen oonkin päässyt työskentelemään täysin musiikin ympärillä olevien asioiden parissa!

Kotimaisille artisteille kirjoittaminen on ollut laulajan mielestä tärkeä osa uraa, mutta tällä hetkellä Berliinissä asuva taiteilija haluaa keskittyä enemmän kansainväliseen työskentelyyn.

– Etenkin alussa kotimaisten artistien kanssa työskentely oli hyvän tuntuinen juttu, sillä olen tosi itsekriittinen omasta työstäni ja tunsin, että en ollut vielä valmis suuntaamaan oman uran kanssa kansainvälisille markkinoille vielä silloin. Nyt kuitenkin oon edennyt siihen pisteeseen, että koen olevani valmis kilpailemaan kansainvälisellä kentällä niin kirjoittajana kuin artistina.

Ella muutti Berliiniin aluksi yhdessä veljensä kanssa, joka tuntui luonnolliselta ja helpolta myös biisien tekemistä ajatellen. Nykyisin sisarukset asuvat kuitenkin eri osoitteissa.

– Muutettiin omiin koteihin hetken kämppis elämän jälkeen. Meille molemmille oli tässä varmaan vika tikki kuitenkin se kun törmättiin myös salilla! Oltiin vaan että apua, me ollaan nykyisin ihan joka paikassa yhdessä, hän naurahtaa eloisasti.

Paljon reissaava artisti kertoo oikeastaan koko elämän sijoittuvan nykyisin Berliiniin, jossa myös kaikki hänen bändiläisensä asuvat. Suomessa tulee käytyä noin neljä kertaa vuodessa.

Kansainvälistä keikkailua ja ensimmäinen festarikesä Suomessa

Innovatiivisen vision omaava artisti on keikkaillut tähän mennessä ympäri Eurooppaa. Mieleenpainuvimpia esiintymisiä on erityisesti kaksi, jotka ovat sijoittuneet Italiaan ja Islantiin.

Islannin keikka oli artistin uran hyvin alussa, sillä Ella oli ehtinyt tähän mennessä julkaista vasta kolme kappaletta.

– Islannin keikka oli mieleenpainuva sen takia, että en osannut yhtään odottaa mitä se tuo tullessaan ja mulla oli ulkona tähän mennessä kolme biisiä. Muistan ennen keikkaa toivoneeni, että paikalle saapuisi edes yksi kuuntelija. Ennen keikkaa kysyin jännittyneenä yhdeltä mun tiimiläiseltä, että onko siellä ketään katsomassa. Hetken päästä portsari tuli kertomaan meille vielä erikseen, että paikka ei ole ikinä ollut niin täynnä! Parasta tässä oli kuitenkin se kuinka kuuntelijat olivat biiseissä mukana, sekä tajusivat mun väli spiikkejä ja naurahtivat niille.

Italiassa pidetystä keikasta lämmin fiilis on jäänyt erityisesti paikalla olleista ihmisistä, joiden joukossa oli mukana myös artistin  kumppanin perhe.

– Italiassa ollut keikka oli toinen tähän mennessä, joka on ollut hyvin mieleenpainuva. Siellä oli ihan mieletön määrä ihmisiä ensinnäkin, mutta tärkeäksi hetkeksi se muodostui sen takia, että anoppini sekä mun poikaystävä ja heidän muu perhe oli yleisössä eturivissä. Anopin ääni kuului kovaa koko keikan ajan! Tuntui ihanalta jakaa heidän kanssa hetki kun esiinnyin, niin siksi tää oli itselle tosi tärkeä kokemus, hän muistelee lämpimästi.

Tärkeintä esiintymisessä Goldielocksille on välittää aitoa tunnetta, ja etenkin Queen-yhtyeen tyylinen fiilis ja revittely on laulajan mielestä paras tapa luoda keikoista ikimuistoisia ja hyvän fiiliksen omaavia.

Artisti esittää keikoillaan myös biisejä, joita ei olla julkaistu tai edes aiota julkaista. Näin hän varmistaa jokaisen keikan olevan uniikki kokemus, joka jättää mukana olleille elämyksellisen olon.

– Toivon myös naisena näyttäväni esimerkkiä siitä että on monia tapoja olla kaunis, eikä täydellisyyden tavoittelu ole sellanen pakollinen asia. Rakastan esimerkiksi esiintymisessä äärimmäisen paljon sellasta Queen bändin tyylistä rock menoa, että keikoilla näkyy aitoa tunnetta ja menoa! Haluan myös esittää keikoilla aina biisejä, joita ei olla julkaistu tai joita en edes suunnittele julkaisevani. Mun mielestä on ihanaa että jokainen keikka on omanlaisensa kokemus ja kokonaisuus, jonka jälkeen kuuntelijalle jää fiilis että voisipa tän kokea uudestaan, hän pohtii hymyillen.

Tänä kesänä artisti tullaan näkemään myös Suomessa useamman festarin lavoilla. Näihin lukeutuvat mukaan muun muassa Provinssi, Ilosaarirock, Festivaali Festivaali sekä Flow Festival.

– Mut on otettu Suomessa myös tosi hyvin vastaan, mistä oon ollut tosi onnellinen! Aluksi varoteltiin, että välttämättä kotimaassa ei innostuta niin paljon kun teen englanniksi musiikkia. Osa myös hämmästyy että oon suomalainen! On tosi ihanaa päästä esiintymään useammilla festareilla Suomessa.

Inspiraatiota omaan työhönsä taiteilija ammentaa suuresta variaatiosta tekijöitä, joiden joukkoon mahtuu niin Lady Gaga kuin J. Karjalainenkin.

Bob Dylanin kirjoittamat tekstit inspiroi, ne on niin kauniita ja jokainen laulu on tarina. Sit tuotannollisesti The Weeknd ja Ariana Grande on mun mielestä mielenkiintoisia ja taidokkaita. Kotimaisista tekijöistä  J. Karjalaisessa on jotakin todella inspiroivaa. Esiintymisessä mun mielestä Rosalia on upea, ja sit Lady Gagassa yhdistyy useampi näistä inspiroivista elementeistä, hän naurahtaa.

Goldielocks on luonut vaikuttavaa uraa muutaman vuoden aikana, ja artisti nousi tänä vuonna myös YleX:n Läpimurto 2024 listalle. Artisti on julkaissut tähän mennessä EP:n East to South ja singlen Live Again.

Nappaa vahvaa nousukiitoa tekevä artisti kuunteluun alta: