Esittelyssä: Tummanpuhuvaa poppia luova costee

Marek Sabogal

Warner Musicin artisti käsittelee albumillaan useita teemoja ja fiiliksiä.

Kaikki vampyyrit ei juo verta. Herkästi mielenkiinnon herättävä lause on costeen kolmannen albumin nimi, joka striimasi heti julkaisuviikollaan kultaa.

Tummanpuhuvasta soundistaan sekä rehellisistä ja suorista lyriikoistaan monelle tuttu artisti kuvailee musiikkinsa olevan tummempaa poppia.

Juuri julkaistulla kokonaisuudella costeella on ollut mukana oma luottotiiminsä, johon kuuluvat tuottajana toimineet Heviteemu ja Mikko Tiainen. Kokonaisuudella on yhteensä kolmetoista kappaletta ja mukana päästään kuulemaan myös Pihlaja, Rosvo, Bizi sekä costeen omalle Tuhma Music -labelille sainattu whereismike.

Kotiviinii & Concertaa biisiin mietin pitkään selkeen vision kanssa, että haluun tähän jonkun räppärin tummalla soundilla. Sit se vaan klikkas et ah, tietysti se on Rosvo. Pihlaja ja Bizi on myös mun hyviä frendejä, joten heidätkin halusin tähän mukaan hyvin luonnostaan. whereismike tuli ajatuksiin kans selkeesti, että haluan omalle albumilleni mukaan.

Artistin toinen albumi Kaikki loppuu aina julkaistiin koronapandemian keskellä syksyllä 2020.

Uusimman kokonaisuuden kanssa laulaja halusi ottaa kunnolla aikaa tekemiseen sekä uuden lähestymistavan myös biisien kirjoittamisen suhteen. Soundillisesti kokonaisuus on paluu ensimmäisen albumin äänimaailmoihin.

– Kakkosalbumi oli selkeästi sellainen eroa käsittelevä levy kokonaisuudessaan, sen teema oli hyvin selkeä. Tässä on kokoelma fiiliksiä erilaisista jutuista. Soundillinen maailma on vähän ekaan albumiin palaava, muistan tehdessä tätä  ainakin miettineeni et tuntuu vähän paluulta niihin omiin aikaisempiin soundeihin, hän pohtii.

Albumin nimen costee nappasi lukiessaan Anton LaVeyn Satananic Bible -kirjaa. Kokonaisuutta tehdessä artisti kertoo miettineensä paljon myös itseään ja omia käytös sekä ajatusmallejaan.

– Kirjan yhden luvun nimi on Kaikki vampyyrit ei juo verta. Siinä muun muassa kerrotaan miten ihmiset käyttävät tosi paljon toisiaan hyväkseen. Siinä neuvotaan pysymään erossa ihmisistä, jotka niin sanotusti imevät toisista voimia omalla käytöksellään. Tää albumi kertoo erilaisista ihmissuhteista ja ihmistyypeistä. Oon myös katsonut aiempaa enemmän peiliin.

Risuja, ruusuja sekä haaveita

Miettiessään artistiuuden hyviä ja huonoja puolia poppari kertoo muutamien asioiden tulevan helposti mieleen.

– Keikkailu on ehdottomasti yksi palkitsevimpia asioita artistina. Sitä fiilistä ei pysty edes kuvailla mikä tulee kun pääsee lavalle ja jengi laulaa biiseissä mukana. Nurjana puolena on se että tää on välillä päälle aika kova juttu, koska elää sitä duunia tavallaan koko ajan, se ei katkee neljältä ja ala kaheksalta aamulla. Oon myös persoonana sellanen, että tuntuu koko ajan että pitää saavuttaa enemmän ja halu kasvaa on suuri. Välillä myös pelkään että muotoilen jonkun lauseen tai ajatuksen väärin, ja sit ihmiset ymmärtää mua väärin.

Albumin biisillä En aio muuttuu laulaja halusikin käsitellä cancel-kulttuuria.

– Tää mikenkaa tehty biisi kertoo semmosesta meiningistä kun ihmiset jotenki neuvoo sua tekee asioita ja on kovia moralisoimaan mikä on oikein ja mikä on väärin. Myös lauletaan siitä, miten ihmiset tuntuu nauttivan cancel kulttuurista julkisesti ja jos vähän sanoo jotain väärää niin nautitaan siitä toisen lyttäämisestä ja katotaan kun se henkilö palaa.

Tähän mennessä mieleenpainuvin hetki uralta costee omaa keikkareissulta pienellä paikkakunnalla.

– Olin julkassut sillon varmaan joku kolme biisiä. Mentiin Kalajoelle keikalle, ei nähty siis koko paikkakunnalla varmaan yhtään ihmistä paitsi ääniteknikko ennen keikkaa. Oltiin ihan varmoja että se kylä on niin kuollut, että keikalla ei oo ketään. Sit noustiin lavalle ja siellä oli täyttä, porukka laulo messissä ja sillon tajusin jotenkin kunnolla, että mun musiikkia oikeesti kuunnellaan. Mietin lavalla vaan että mitä helvettiä, wau, hän naurahtaa.

Haaveillessaan yhteistyöstä jonkun artistin kanssa, olisi se Keravalta kotoisin oleva pitkän linjan artisti.

– Kuumottais mutta samalla haluaisin tehdä musaa Ismo Alangon kanssa. Se on siisti tyyppi ja ehkä mun omassakin musassa on vähän jotain Ismo Alankoo, hän toteaa hymyillen.

Laulajan ensimmäinen kappale julkaistiin Spotifyssa vuonna 2018. Mikäli hän antaisi aloitteleville artisteille jonkin vinkin uralle, olisi se keskittyä vahvojen biisien tekemiseen sekä julkaisuun.

– Biisit on se tärkein juttu, kannattaa tehdä helvetisti biisejä. Sit kun niitä tekee koko ajan, niin sieltä tulee niitä tosi vahvoja julkaistavaksi.

Loppuvuosi costeella soljuu keikkailun parissa. Albumin julkaisua pääsee juhlistamaan Helsingissä Tavastialla tänä lauantaina, 1.marraskuuta 2022

Markkinoinnin evästeet tulee hyväksyä, jotta näet upotuksen. Muuta evästeasetuksiasi.