DJ-kulttuurin nostamista, oma klubi ja kansainvälistä keikkailua: Toni Katila on Suomesta ponnahtava DJ-lupaus

I Wanna Dance With Sombadi on Tonin ensimmäinen täysin oma klubikonsepti.

Suomiräpin kentällä dominoivan Cledoksen mukana aikoinaan kiertänyt Toni Katila on soittanut levyjä noin 16 vuotiaasta asti. Innostus musiikkia kohtaan on ollut sisäänrakennettuna aina, mutta rohkaistuminen oman DJ-uran kanssa lähti liikkeelle alalla olevien ystävien kannustuksesta.

DJ:nä nimellä Sombadi tunnettu Toni kertoo uransa alkuvaiheessa toimineensa muun muassa kuskina keikoille mentäessä.

– Mä kiersin Cledoksen keikkaporukassa mukana, olin kuskina ja tein monia työtehtävii. Katoin ku TheoFuego soittaa esimerkiks ja mietin, et onpa siisti juttu. Sit joskus sanoin Cledokselle et haluisin itekki soittaa ja hän sano et miks en alottais, et mullahan on jo kaikki työkalut jo itellä käytännös valmiina.  Tähän mennes olin jo kattonu klubeilla ku mun ystävät alalt soittaa ja tein pitkään sellasta taustatyötä käyden muun muassa selvinpäin klubeil vaa seuraa sivusta kun muut soittaa. Muutamien keikkojen jälkeen menin Helsingissä Siltasessa järjestettävään RAREklubiin soittaa, jota mun ystävä Tino järjestää. Siitä se tavallaan säännöllisemmin sit lähti.

Yhden ystävän rohkaisu dj-uran aloittamiseen on ollut erityisen mieleenpainuva, jota kaksikko muistelee vieläkin yhdessä välillä lämmöllä.

– Se kun Cledos tokas mun pohtiessa tätä, et mun pitäis alottaa oli semmonen tsemppaava juttu. Se tulee yhä sanoo mulle keikkojen jälkeen välillä, et ”no mitä mä sanoin!”, mikä on musta hauskaa, hän muistelee.

Ensimmäisen kerran Sombadi kokeili soittamista 16-vuotiaana nuoruuden ystävänsä isän työpaikalla, joka omisti ohjelmatoimiston.

– Mun kaverin faijalla oli ohjelmatoimisto ja niillä oli dj-kamoja siellä. Sit tää mun frendi alko soittaa ja näytti miten ne toimii.

Rap-DJ:stä siirtyminen vaihtoehtoiseen klubimusiikkiin ja ulkomailla keikkailuun

Alun  perin Toni soitti yleisesti ottaen pelkästään räpin sekä R&B:n genreillä leikittelevää musiikkia. Tämän jälkeen artistin kattaus on kuitenkin laajentunut, ja sisältää nykyisin tanssittavaa musiikkia kokonaisvaltaisesti vaihtoehtoisen klubimusiikin saralla.

– Alotin rapin ja R&B-genreillä soittaen, mut nykysin mun soundi on kyl vaihtoehtosta klubimusiikkia.

Tähän mennessä kotimaisten klubien sekä festareiden lisäksi muun muassa Pariisissa, Kööpenhaminassa, Saksassa sekä Ruotsissa soittanut artisti haaveilee pääsevänsä soittamaan vielä useammissa kohteissa kansainvälisesti. Tämän lisäksi oman klubikonseptin aloittaminen on ollut ikimuistoinen ja palkitseva työ.

– Kaikki ulkomailla tehdyt keikat on ollut tosi ikimuistoisia ja haaveilen että pääsisin soittamaan lisää etenkin Saksassa useammassa kaupungissa sekä Amsterdamista ja Italiasta oon myös haaveillut pitkään. Tunteikkain on silti ollut mun ensimmäinen ilta omalla klubikonseptillani, hän pohtii.

Toni haluaa illoissaan tuoda uusia soittajia esille sekä takaa turvallisen ja suvaitsevan ilmapiirin.

Tonin täysin oma konsepti kulkee nimellä I Wanna Dance With Sombadi. Ilta on järjestetty tähän mennessä muutaman kerran, ollen joka kerta loppuunmyyty.

– Tää on ensimmäinen 100% mun oma juttu ilmeeltään ja sisällöltään, joka tekee siitä todella erityisen.

Omissa illoissaan artisti haluaa luoda turvallista tilaa kaikille, painottaen nollatoleranssia syrjinnälle sekä muulle huonolle käytöksellle. Klubia suunnitellaan järjestettäväksi epäsäännöllisen säännöllisesti pari kolme kertaa vuodessa.

– Kaikissa klubeissa missä oon nii turvallisuus on mulle todella tärkee asia. Reagoin aina jos nään tai kuulen et jollain on huono olla ja syrjinnälle on aivan nollatoleranssi. Kaikki ovat ehdottomasti tervetulleita ja haluun et ne tuntee sen, hän painottaa.

Suurempana tavoitteena Toni haluaa vaikuttaa kotimaiseen DJ-kulttuuriin positiivisella ja nostattavalla tavalla.

– Oma tavote mun uralla on ylipäätään pushaa dj-kulttuurii ylöspäin. DJ-kommuuni, se missä pyörin on hyvin toisiaan tukeva ja autetaan toista, eli kannustaa työntekoon. Haluun tuoda musiikkii  ihmisille jotka ei ees tiiä et mitä tää on ja se  on heille uutta ja siistii, et ei soita vaan mitää listahittei. Ulkomailla on selkeesti just se, et soitetaa muutaki ku sitä mitä kuuntelijat jo kuuntelee, sinne sekaan tulee paljon muuta musaa. On kiva ku saa keikan jälkee viestii että ”mikä tää biisi oli” sillon tietää et on antanu kuuntelijoille jotain uutta mitä ne on fiilannu.

Artisti jatkaa kuvailua tavoitteestaan seuraavasti.

– Koen et hyvii bileit on vaikee löytää välillä, jos tiedettäis aina missä on hyvii soittajii nii kaikki päätyis tanssii hyville klubeille. Mun pitkäaikanen elämäntavote on ollu se, et jengi kattois kuka on soittamas milläki klubilla ku ne menee sinne just sen takii ettei tuu yllätyksii ja osataan olettaa kuka tulee.

Seuraavan kerran Sombadin klubi-ilta järjestetään Helsingin Kuudennella Linjalla lauantaina 30. syyskuuta. Artistin illoissa kuullaan mukana aina myös muita soittajia, tällä kertaa mukana on yli 100 tuhatta Instagram-seuraajaa omaava saksalainen DJ Haivai B.

– Oon seurannu häntä somessa jo jonkin aikaa, jo ennen ku se blow uppas. Muistan ku mietin jo sillon, et hitto sil on kova meininki. Siit välitty somen kautta saman tyylinen energia ja ajatusmaailma kun itellä ja kysyin sit et kiinnostaisko tulla Suomeen soittaa. Sen jälkeen linkkasin refet illasta ja hän kerto et on kieltäytyny täs jo jonkin aikaa keikoista mut tää natsas. Jos ymmärsin oikein, nii olin ensimmäinen joka hänet bookkas keikkatauon jälkeen, hän kertoo hymyillen.

Punaisena lankana illoilla toimii halu tuoda esiin uusia, suomalaisille mahdollisesti tuntemattomia soittajia esille. Illoissa tärkeää on myös turvallinen sekä suvaitseva ilmapiiri, josta Toni haluaa illoissaan pitää vahvasti kiinni.