The Velvet Sundown nousi viraaliksi Spotifyssa – mutta onko kaikki tekoälyn tuotetta?

The Velvet Sundown -yhtyeen pressikuva
The Velvet Sundown kuvaa itseään nelihenkiseksi alt-popin ja analogisen soulin elokuvalliseksi yhtyeeksi.

Yli 474 000 kuuntelijaa, kaksi albumia ja yksi mysteeri. The Velvet Sundown on noussut Spotifyssa ilmiöksi – vaikka mikään siitä ei välttämättä ole totta.

Alle kuukaudessa yli 474 000 kuukausittaista kuuntelijaa, yksi viraalihitti ja kaksi albumia. The Velvet Sundown on noussut suoratoistopalveluiden listoille kuin tyhjästä – ja kaikki viittaa siihen, että kyseessä ei ole oikea bändi.

Tuntemattomasta indie rock -kokoonpanosta tuli viraali Spotifyssa, kun kappale Dust on the Wind keräsi jo 380 000 kuuntelua vain kymmenessä päivässä. Bändin profiili on virallisesti vahvistettu Spotifyssa, ja sen albumit Floating On Echoes (5. kesäkuuta) ja Dust and Silence (20. kesäkuuta) ovat kuunneltavissa myös Apple Musicissa ja Amazon Musicissa. Muualla yhtyeestä ei kuitenkaan ole jälkeäkään.

Lue myös: Raportti paljastaa: Spotify täyttää soittolistat halpamusiikilla

Kuvia, joita ei voi jäljittää

Epäilyt yhtyeen aitoudesta alkoivat Redditissä, kun käyttäjät huomasivat löytäneensä yhtyeen Discover Weekly -soittolistalta mutta eivät löytäneet siitä mitään tietoa Spotifyn ulkopuolella.

Bändin jäsenet – laulaja Gabe Farrow, rumpali Orion ”Rio” Del Mar, kitaristi Lennie West ja basisti/syntetisaattoristi Milo Rains – esiintyvät vain yhtyeen yhteydessä. Kuvamateriaali Instagramissa on luonteeltaan epäilyttävää: kasvot toistuvat, varjot käyttäytyvät epäluonnollisesti ja valonlähteet ovat ristiriidassa ympäristön kanssa. Profiilikuva näyttää myös tekoälyn generoimalta.

Lisäksi bändin Spotify-biossa on lainaus Billboardilta, jota ei ole löydettävissä mistään muualta verkosta.

Kommenteissa runollista mystiikkaa

Spotifyn esittelyssä todetaan, että The Velvet Sundownissa on jotain hiljaisen lumoavaa. Musiikki ei huuda huomiota, vaan hiipii sisään hitaasti, kuin tuoksu, joka palauttaa mieleen jotain odottamatonta.

Yhtyeen mukaan heidän soundinsa yhdistää 70-luvun psykedeelisen vaihtoehtorockin ja folkrockin sävyjä nykyaikaiseen alt-poppiin ja indierakenteisiin. Särisevät tremolot, lämmin nauhakaiku ja pehmeästi pyörivät urut antavat kappaleille menneisyyden tuntua ilman pakottamista.

The Velvet Sundown kuvailee itseään nelihenkiseksi kokoonpanoksi, joka tekee elokuvallista alt-poppia ja unenomaisen analogista soulmusiikkia.

Deezer liputtaa – muut vaikenevat

Ensimmäisten joukossa tilanteeseen reagoi Ranskassa toimiva suoratoistopalvelu Deezer, joka on merkinnyt The Velvet Sundownin kappaleet mahdollisesti tekoälyn tuottamiksi. Palvelu tunnistaa generatiivisella tekoälyllä tehtyä musiikkia muun muassa Suno- ja Udio-ohjelmistoilla, jotka muuttavat tekstisyötteitä kokonaisiksi kappaleiksi.

Huhtikuussa jopa 18 % Deezeriin ladatusta musiikista oli tekoälyn tuottamaa – lähes kaksinkertainen määrä tammikuuhun verrattuna.

– Tekoäly ei itsessään ole hyvä tai paha. Musiikkiteollisuuden kannalta ratkaisevaa on vastuullinen käyttö ja läpinäkyvyys, jotta voidaan rakentaa luottamusta, Deezerin toimitusjohtaja Alexis Lanternier sanoo.

Spotify sen sijaan ei ole toistaiseksi ottanut julkisesti kantaa asiaan, vaikka se on se alusta, joka nosti The Velvet Sundownin laajaan tietoisuuteen.

Tekoälyn musta laatikko

The Velvet Sundown ei ole ainoa tapaus. Esimerkiksi toinen tekoälyprojekti The Devil Inside sai Spotifyssa yli 1,6 miljoonaa kuuntelua kappaleellaan Bones in the River, jossa ei mainittu tekijää lainkaan. Deezer tunnisti kappaleen tekoälyn tuottamaksi ja liitti sen unkarilaiseen säveltäjään László Tamásiin.

Samaan aikaan musiikkialan lainsäädäntö on joutunut paineeseen. Vuonna 2023 amerikkalaiset levy-yhtiöt haastoivat Sunon ja Udion oikeuteen, syyttäen niitä tekijänoikeusrikkomuksista. Väitteiden mukaan yhtiöt kouluttivat tekoälymallinsa luvatta suojatulla materiaalilla. Yritykset puolustautuvat vedoten fair use -periaatteeseen, joka on oikeudellisesti kiistanalainen.

Tekoälyn tuottama musiikki ei siis ole vain tekninen ilmiö – se on myös kulttuurinen ja oikeudellinen kysymys. Ja The Velvet Sundownin tapaukset tekevät näkyväksi, miten helposti kuuntelijaa voi huijata, kun artistia, ääntä tai edes kuulijaa ei välttämättä ole olemassa.

Lue päivän ajankohtaisimmat musiikkiuutiset ja pysy ajan tasalla!