Suomi-indien tähdet Yona ja Arppa julkaisivat yhteisbiisin, joka on kuin keskikesän karamelli

Yonan ja Arpan kappaleen musiikkivideo on kuvattu Suomenlinnan kimaltelevan meren äärellä.
Samu Hintsa

Lempeän kappaleen keskiössä on vilpitön tunne. 

Yhdeksännen studioalbuminsa syksyllä julkaisevalta Yonalta ilmestyi juhannuksen alla uusi biisi. Lalala (Happysad) on viimeinen single artistin 20. syyskuuta ilmestyvältä Eden-albumilta, ja kappaleessa vierailee Arppa. Biisi on tehty Suomenlinnan studiolla Yonan luottotuottajan Mauri Syrjälän kanssa.

Tiedotteessa kerrotaan biisin syntyneen siitä, kun eräs ihminen teki Yonalle, hänen bändilleen ja koko tiimille ikävän tempun. Sen seurauksena he menettivät yllättäen paljon keikkoja.

”Heti sen jälkeen kun olin kuullut siitä, aloin laulaa tätä melodiaa suihkussa sillä ajatuksella, että tämän tyypin bullshit on mulle vaan ihan lallatilaa vaan, en mä välitä”, Yona kertoo.

Kesäinen kappale onkin optimistisuudessaan esimerkillinen näyte siitä, miten oma asennoituminen määrittää jos ei nyt ihan kaikkea, niin ainakin ratkaisevan paljon. Sydämellinen biisi on kuin musiikillinen versio sanonnasta ”when life gives you lemons, make lemonade”. Takapakin osuessa omalle kohdalle voi tietysti jäädä surkuttelemaan kitkeränä ja katkerana, tai sitten voi pukeutua kauneimpaan mekkoon ja juosta auringon lämmittämille kallioille rallattelemaan kohti pilvettömiä taivaita.

”Olin oikeastaan oudon iloinen, vaikka se oli ikävä juttu, eli silleen happysad”, Yona jatkaa tarinaa tiedotteessa. ”Mutta sitten tästä alkoikin kehkeytyä romanttisempi biisi. Pyysin Arppaa mukaan, koska hän on mahtava artisti ja meillä on myös paljon samaa yleisöä.”

”Mutta sitten tästä alkoikin kehkeytyä romanttisempi biisi”, Yona sanoo.

Samu Hintsa

Sen lisäksi että Yonan ja Arpan värikkään pehmeät energiat ja hyväntahtoiset äänet sulautuvat biisissä yhdeksi aurinkoiseksi soinnukkuudeksi, kappaleen leikkisän lempeä ja suloinen musiikkivideo vahvistaa duon yhteensopivuuden. Samu Hintsan ohjaama, leikkaama ja käsikirjoittama ja yhdessä Ville Häyrisen kanssa kuvaama video korostaa biisin vilpittömyyttä harmonisilla kuvilla ja maanläheisten värien kirjolla, joissa yhdistyy jokin kaukainen Suomen koskemattomaan luontoon liittyvä nostalgia ja ajaton lapsenmielinen riemu.

Suomenlinnan kimaltelevan meren äärellä kuvattu video äityy loppua kohden kesyttömäksi pyörteilyksi, joka muistuttaa villeistä huvipuistoseikkailuista tai pienissä kylissä järjestetyistä ulkoilmatanssiaisista. Varsin mainiosti juhannustunnelmia sävyttävä julkaisu siis.

Kappaleen romanttinen aspekti liittyy romanssin päättymiseen kuuluviin tunteisiin ja anteeksiantoon, joka voi lievittää luopumistyön repivimpiä piirteitä. Kappaleessa käsillä on vuosien takainen kesäromanssi, jonka suurimmat kivut aika lienee lievittänyt jo tyystin, mutta tuoreempiinkin suruihin biisillä on paljon annettavaa.

”Happysad” on nimittäin konseptina valtavan lohdullinen, sillä se sisältää vapauttavan käsityksen siitä, että suru ja ilo eivät sulje toisiaan pois. Miltä ikinä nyt tuntuukaan, hyväksymällä sen tekee automaattisesti tilaa hyväksynnän sisään paketoidulle onnelle, ja niin prosessi voi edetä.

Yona julkaisee yhdeksännen albuminsa syyskuussa.

Teemu Silván

Debyyttilevyllään Pilvet liikkuu, minä en (2010) Vuoden tulokas -Emma-palkinnon voittaneen Yonan viimeisin albumi Uni johon herään ilmestyi maaliskuussa 2021. Se sai Kriitikoiden valinta -Emman ja Teosto-palkinnon, ja oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi. Vuonna 2022 Yona nähtiin Vain elämää -sarjassa.

Katso Lalala (Happysad)musiikkivideo alta.