Palefacen matka esille uudessa elämäkerrassa – kulttuurivaikuttajan ura ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen pääroolissa

Paleface katsoo taaksepäin kohti kameraa.
Palefacen elämäkerta avaa, kuinka suojatun keski-luokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali.
Joni Sarkki

Syksyllä julkaistava kirja valaisee suomalaisen rap-ikonin, Karri Miettisen, eli Palefacen, matkaa 1990-luvun underground-klubeilta aina kulttuurin kärkinimeksi ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

Syksyllä ilmestyvä Miska Rantasen kirjoittama elämäkerta Paleface – Protestilaulaja valottaa suomalaisen rap-artisti Karri Miettisen, tunnetummin Palefacen, polkua musiikin ja kulttuurin saralla. Johnny Kniga kustantamon julkaisema teos kurkistaa Miettisen nuoruusvuosiin ja taiteellisen ilmaisun kehitykseen aina 1990-luvun underground-klubeilta nykypäivän kulttuurivaikuttajan rooliin.

Paleface, joka tunnetaan myös nimellä Daddy Pales, julkaisi englanninkielisen esikoislevynsä The Pale Ontologist vuonna 2001 sekä suomenkielisen läpimurtoalbuminsa Helsinki-Shangri-La vuonna 2010. Läpimurrosta lähtien hänen uransa on ollut täynnä musiikillista ja kirjallista tuotantoa, joka käsittelee yhteiskunnallisia teemoja ja suomalaisen identiteetin pohdintaa. Artistin teksteissä toistuvat kirjalliset viittaukset ja maailmanparantamisen teemat.

Kirjan kirjoittaja Miska Rantanen on tunnettu toimittaja ja kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa Love Recordsin ja Lepakkoluolan historiikeista. Paleface kertoi Facebookissa ja Instagramissa, että kirjan tekeminen on ollut hänelle melkein kuin terapeuttinen sukellus omaan minuuteen ja menneisyyden virheisiin. Tuleva kirja, Protestilaulaja, tarjoaa lukijoille mahdollisuuden nähdä, kuinka suojatussa keskiluokkaisessa kodissa kasvanut Miettinen muuttui väsymättömäksi vasemmistoradikaaliksi.

Protestilaulaja ilmestyy syyskuussa ja on ennakkotilattavissa jo nyt.

Palefacen Protestilaulaja-kirjan kansikuva.

Kansi: Jussi Karjalainen

Kuva: Marek Sabogal