Yhdentoista naisartistin ryhmä ottaa kantaa suomiräpin misogynistisiin sanoituksiin: ”Vapauden mukana tulee myös vastuu”

Piirroskuva Bämästä.
Bämä-yhtyeen takana toimii joukko naisartisteja, joita yhdistää kyllästys suomiräpin misogynistisiin sanoituksiin.
Sanna Mannerkoski

Julkaisun tuotot ohjataan Särö-organisaatiolle, joka tarjoaa trans- ja cis-sukupuolisille tytöille ja naisille sekä muille trans- ja muunsukupuolisille ihmisille mahdollisuuksia toteuttaa itseään musiikin keinoin.

Tänään julkaisulistoille nousi uusi artistinimi Bämä. Artistinimellä julkaistu single Kaiken takana on bämä, on tyyliltään rytmikästä klubimusaa yhdistettynä kantaaottavaan suomenkieliseen räppiin. Kappaleen taustalla hääriikin yhdentoista naisartistin joukko, joita yhdistää kyllästys suomiräpin misogynistisiin sanoituksiin.

Artistinimen takana esiintyvät MatriarkaattiHelena Routa, Nelli Milan, Satu, Aina, Malka, Eme, Sorry Babe, Ida Alex ja Emilia Ex. Kappale sai alkunsa vuoden 2022 lopulla, kun Nelli Milan ja Helena Routa päättivät vastata listoilla pyörineeseen naisia alentavaan lyriikkaan räpille ominaisella tavalla, vastausbiisillä.

– Räppärit ovat vastanneet toistensa dissausbiiseihin iät ja ajat vastabiiseillä. Tuli fiilis, että mimmien on aika yhdistyä ja tehdä sama, kertoo Nelli Milan.

Samoihin aikoihin musiikkipiireissä kohkattiin Turistin ja Lewin Mietin ääneen -kappaleesta, jonka levy-yhtiö päätyi myöhemmin poistamaan sen sanoitusten takia.

Naisartistien ryhmä kuitenkin korostaa, ettei kannata kappaleiden sensurointia.

– Kannatamme sananvapautta, mutta mielestämme vapauden mukana tulee myös vastuu, ryhmä kertoo yhteisessä tiedotteessaan.

Possebiisiä lähdettiin kasaamaan somen voimalla.

– Ihan laitettiin DM laulamaan. Välillä tuntu ettei tästä tuu mitään, kun artisteja myös vetäyty projektista, naurahtaa Milan.

Kaikki alun perin mukana olleet artistit eivät lopulta halunneetkaan olla osana projektia, ilmeisesti keskusteltuaan biisistä levy-yhtiönsä kanssa. Onko levy-yhtiö siis kieltänyt osallistumisen kantaaottavaan biisiin?

– Muutama tekijä on ilmaissut, että jää levy-yhtiön suosituksesta tai kehotuksesta pois. Voi toki liittyä omiin julkaisuaikatauluihin tms., eikä suoraan itse sanomaan, viestittää kappaleen julkaisevan Elements Musicin toimitusjohtaja Tommi Tuomainen.

Aihe on siis edelleen vaikea myös levy-yhtiöille ja niiden vastuuta peräänkuuluttaa myös Nelli Milan.

– Tuntuu vähän kaksnaamaselta toiminnalta, että sanotaan tasa-arvon olevan tärkeää, mutta tällaisia biisejä tulee. Toivoisin että levy-yhtiössä tsekattais mitä julkastaan ja mahdollisesti keskustellaan niistä etukäteen. Kiinnostais tietää tuliko Mietin ääneen -biisikään yllätyksenä vai oliko siitä keskusteltu. Ja jos oli, niin mitä, sanoo Milan.