Viime vuonna debytoinut kollektiivi on jälleen valmiina uuteen albumiin – uudella Venetia-singlellä mukana Edicti ja Tupe

Edicti ja Tupe.
Samuli Vienola

Venetia haluaa olla osana muutosta, jossa musiikissa näkyisi enemmän kokeellisuutta. 

Viime vuonna saimme kuulla jotain kotimaassa melko poikkeuksellista, kun kokoelma-albumi VENETIA julkaistiin. Projektin takana vastaavan tuottajan roolissa vaikuttaa alun perin Instagramista tunnettu, muun muassa Suomen DJ Khalediksi luonnehdittu Venetia. Albumilla kuultiin kaiken kaikkiaan yli kymmentä jokseenkin underground-statuksen artistia; sittemmin albumista julkaistiin myös deluxe-versio ja tänä kesänä Venetian nimen alla nähtiin myös Blockfest-keikka.

Kehitteillä on jälleen uusi albumi, jolta julkaistiin viime perjantaina uusi single. Kappale kantaa nimeä Muuta ku aikaa ja sillä kuullaan kahta artistia, jotka eivät aiemmin ole vierailleet Venetia-projektilla. Tänä vuonna toisen albuminsa julkaissut, muun muassa Muistanu-singlestä tunnettu Edicti ja näyttävän sisääntulon tehnyt, Tuhma Musicille kiinnitetty Tupe tarjoavat kappaleella Venetia-tuotantoa herkemmästä päästä.

Tuleva albumi on jatkoa aiemmille, mutta jotain uutta on myös luvassa.

– Seuraava albumi on vielä luomisvaiheessa eli asiat saattavat muuttua suuntaan tai toiseen mutta ehkä keskeisimpiä eroja on että biisit luodaan sessareilla artistien kesken, mikä ei ollut niin olennaista viime levyn tekemisen kanssa. Levylle haluaisin kanssa tuoda mukaan jo menestyneitä artisteja, jotain mitä aikasemilla projekteilla ei päästy näkemään, Venetia kertoo.

Tuore, kaihoisa single syntyi jo maaliskuussa osana albumin luomisprosessia, mutta sittemmin tultiin päätökseen, että se ansaitsee julkaisun myös singlenä. Teemoiltaan se käsittelee rakkauden ja kiireen välillä tasapainottelua ja Tupe kertoo sen olevan nyt jopa aiempaa ajankohtaisempi.

– Itse asiassa biisi on nyt samaistuttavampi kuin silloin maaliskuussa! En tiiä oliko joku manifest tai jotain mut joo, toi biisi on nyt osuvampi kun silloin aiemmin, hän tiivistää.

Edicti puolestaan kokee tuovansa biisiin artistille tuttuun tapaan lempeyttä ja maadottumista, kiireisen ja nousukiitoisen artistielämän sijaan – 25-vuotiaan helsinkiläisen musiikkia on kuvailtu osuvasti muun muassa hoivapopiksi.

– Siinä missä Tupe käsittelee noita aiheita nousukiidossa olevan nuoren artistin näkökulmasta, koen et ite lähestyn niitä ehkä pari vuotta myöhemmästä vaiheesta. Oon pyrkiny viime aikoina välittämään mun musiikilla paljon lempeyttä ja elämästä oppimista, joten tää biisi on siinä mielessä tosi Edicti-musaa. Koen myös et toi biisi sopii tosi hyvin loppukesään ja syksyyn rauhottumiseen, hän kuvailee.

Idea maaliskuussa äänitettyyn biisiin on Edictin mukaan alun perin jo vuodelta 2020. Nyt vanha teksti purettiin ikään kuin osiin ja niiden pohjalta syntyi valmis versio, jossa kuullaan myös Tupen täysin uusi säkeistö. Äänityspäivä on samainen, jona artistit tapasivat ensi kertaa.

– Olin sopinut Ventsun ja Krisin kaa sessarit ja sit samana päivänä Ventsu ilmotti et Tupekin tulee messiin. Olin siitä tosi innoissani ja yhteistyö suju tosi hyvin.

Kappale edustaa tyyliltään popimpaa Venetiaa ja sen tuotannosta vastaavat Kris, jonka kädenjälkeä kuultiin runsaasti myös ensimmäisellä albumilla. Jälkituotantoon on osallistunut myös Okko Ilmari. Vastaavan tuottajan roolissa toimiva Venetia paljastaa, että oma rooli on myös merkityksellinen ja tarkka.

– Vastaavana tuottajana aina kaikki biisit alkaa kuuluisalla ”Ventsu-visiolla” eli ketä siihen haluttaisiin sekä minkä tyylinen ja tapainen biisi on soundiltaan. Teemoihin vaikutan kanssa välillä ellei artistit suoraan saa itse kiinni jostain hyvästä vibestä. Tämän jälkeen mietitään onko jotain parannettavaa, kuulostaako se joltain mitä mä haluan kuulla nykyisessä Suomi-musiikissa. Sitten että biisi saadaan ulos lähtee aina kunnon check-lista käyntiin, koska kappaleilla on aina useampi artisti, basically että kaikki on selkeetä ja ok kaikille, hän kertoo.

Tulevalta albumilta lienee luvassa odottaa samaa, kuin aiemmaltakin, eli jotain, mikä erottuu valtavirrasta. Keskeisenä arvona on alusta asti ollut erottua massasta

– Tää koko Venetia-musajuttu lähti siitä et mun mielestä Suomen Top 50 -lista on täynnä aika kädenlämpösiä biisejä ja iso osa suomalaisista artisteista pelkää liikaa puskea jotain uutta markkinoille. Haluisin että mut muistetaan osana muutosta, joka tulee tapahtumaan tolle. Eikä sillä että kaikki mun biisit olisi jotenkin super experimental kamaa mun mielestä, mutta annan paljon arvoa ainakin sille että yritetään puskea jotain uutta eikä jotain vanhaa mikä toimii aina varmasti, hän paljastaa.