Valitut kotimaiset musiikkiselektiot vuodelta 2022 – Klangi listasi omat suosikkinsa

Sexmane esiintymässä vuoden 2022 Blockfesteillä.
dn.shade

Katsauksessa nostetaan esiin keskenään erilaisia ja merkittäviä kotimaisia julkaisuja kuluneelta vuodelta.

Kotimaassa on kuluneen vuoden aikana julkaistu musiikkia monipuolisesti ja kovalla tahdilla. Vuoteen on mahtunut lukemattomia hittibiisejä, uusia tulokkaita, kuin myös laadukkaita isompia kokonaisuuksia. Klangi valitsi vuoden suosikkinsa listaten kolme huomionarvoista singlejulkaisua sekä albumia.

Seuraavassa osiossa on nostettuna keskenään erilaisia ja omalla tavallaan tärkeitä single-julkaisuja.

Sexmanen vuoden ensimmäistä julkaisua saatiin odottaa hyvän aikaa, mutta odotus todellakin palkittiin. Huhtikuun lopulla julkaistu 40k tarjosi ensimmäisen maistiaisen tulevalta albumilta SEXTAPE II, jolta voidaan odottaa rap-painotteisuutta. Räjähtävän energinen, vahvaa asennetta huokuva kappale tiivistää artistin kyvyn luoda aikaa kestäviä hittejä. 40k viihtyikin Suomen Spotifyn top 50 -listalla pitkän aikaa ja kappale kuuluu edelleen artistin kuunnelluimpiin. Edellisvuonna ensimmäisen albuminsa levy-yhtiön alaisuudessa julkaissut artisti on kuulunut käytännössä koko vuoden Suomen suurimpiin. Viimeistäänkin kesän ja loppuvuoden Sexshow-nimeä kantavat keikat ovat todistaneet viimeisillekin epäilijöille, kuka on Sexmane.

Alkukesän hitti KiMi esitteli monelle täysin uuden tekijän, Nebin. Aiemmin Soundcloudista löytynyt kappale sai ison lisäyksen Gettomasan vierailun myötä. Kenties yhden vuoden tarttuvimmista kertosäkeistä omaava kappale esitteli heti kättelyssä artistin uniikin soundin suuremmalle yleisölle. Peräti 5 miljoonaa kuuntelua Spotifyssa kerännyt kappale on ensimmäinen osoitus siitä, mitä Nebi on vuoden aikana todistanut. Hän tuntuu pelanneen täysin omilla säännöillään tuoden kotimaahan jotain ennenkuulumatonta. Sittemmin myös debyyttialbuminsa TÄYTYY YMMÄRTÄÄ julkaissut artisti on osoitus nykyajan indienä levyttävien tekijöiden voimasta ja merkittävästä asemasta osana kotimaan musiikkikenttää.

Sonian ensimmäinen single Etenee Recordsilla tarjoaa sulavia melodioita yhdistettynä miellyttävään lauluääneen. 2021 kesällä sainatun 21-vuotiaan kappale Kirjeitäsi todisti välittömästi artistin potentiaalin ja kyvyn vangita tunteet sanoiksi osuvalla tarkkuudella. Kaihoisaan sävyyn kesään sijoittuvasta romanssista kertova biisi ylsi kesän aikana laajaan radiosoittoon keikkuen artistin tähän mennessä kuunnelluimpana julkaisuna. Sittemin artistilta on kuultu kaksi kappaletta lisää, kun heinäkuussa päivänvalon näki jälleen tunteikas Kun ihastuu ja marraskuussa saimme kuulla armollisuutta huokuvan biisin Mitä itselleni kuuluu. Tähän astiset julkaisut ovat myös todennäköinen osa tulevaa EP-kokonaisuutta.

Laajempien kokonaisuuksien osalta saimme kuulla monta debyyttiä, mutta myös jo kokeneempien artistien taidonnäytteitä. Seuraavaksi nostettuna kolme keskenään erilaista ja kotimaisen musiikin kentällä merkittävää projektia kuluneelta vuodelta.

Iben neljäs albumi ViO sai nähdä päivänvalon maaliskuun alussa, kun artisti yllätti jälleen ilman sen suurempia promoja. 14 biisin mittainen albumi tuntuu syntyneen silkasta taiteen ilosta tarjoten vaihtelevia ja samaistuttavia teemoja. ViO sai lisäkseen myös näyttävän ja elokuvamaisen kokopitkän musiikkivideon, joka yhdistelee eri taiteenlajeja. Albumilla vierailee kolme artistia, kun ääneen pääsevät TuristiJami Faltin ja pehmoaino, joka teki ennennäkemättömän sisääntulon debyytti-EP:llään kaukana kotoa. Kokonaisuudessaan ViO on monipuolinen ja aito kokonaisuus, joka ei koreile hittistatuksella tai palkinnoilla, mutta kestää aikaa hyvin. Projekti on tuotettu yhdessä vakiotiimin kanssa, kun tuotannosta vastaavat My Friend Marla ja EM.

Omaperäistä taidetta tekevän Ege Zulun toinen albumi Oi maamme Helsinki tarjoaa raikasta Marseille-soundia yhdistettynä sopivan suomalaisiin ja helsinkiläisiin teemoihin. Albumi on kokoelma sisältäen niin tarinoita lähiöstä, kuin myös anthemin pääkaupungillemme. Egen tunnistettava ja omaperäinen tyyli pääsee loistoonsa albumilla tuoden kuitenkin vielä aiempaa laajemman kattauksen artistin kyvyistä. Tuotannollinen puoli albumilla on myös huippuluokkaa; siitä vastaavat Salahpolo ja Victor Nordis. PME Recordsilla levyttävä Ege Zulu tuntuu löytäneen paikkansa hyvin pidettävänä artistina, joka on tuonut ranskalaista soundia suuren yleisön korviin.

Rapin ystävien keskuudessa noussee Gettomasan albumi Vastustamaton kärkipäähän puhuttaessa vuoden 2022 kotimaisista albumeista. Kahden vuoden odotuksen jälkeen artisti julkaisi albumin, joka tullaan varmasti muistamaan. Vastustamaton tarjoaa synkkiä ja puhuttelevia teemoja, mutta vastapainona albumilta löytyy muun muassa kesän ykkösbiiseihin lukeutuva Shamppanjadieetillä. Albumi tarjoaa siis silauksen vanhaa perinteistä, hyvin tarinankerronnallista Gettomasaa ja samalla myös jotain uutta. Lukuisiin Emma-ehdokkuuksiin johtanut albumi tuntui vahvistavan artistin arvostettua asemaa entisestään –jyväskyläläisen räpin ystävät saivat jälleen syyn olla ylpeitä. Vastaavana tuottajana albumilla toimi niin ikään jyväskyläinen Ruuben.

Edellä mainittujen julkaisujen lisäksi ohessa myös kunniamainintoja:

Yrjänä – Ruudun taa 

Stafa – Joga Bonito 

Joalin – Angelito 

pehmoaino – kaukana kotoa (EP)

Lauri Haav – Se viimeinen kesä (albumi)