Uusi 2Pac-dokumenttisarja suuntaa kaapelikanava FX:lle – mukana suomalaisosaamista

Espoolaislähtöinen Lasse Järvi on yksi projektin vastaavista tuottajista.

Elokuvantekijä Allen Hughesin jo aiemmin julkistettu 2Pac-aiheinen dokumenttisarja on suuntaamassa yhdysvaltalaiselle kaapelikanava FX:lle. Kaapelikanava ilmoitti asiasta eilen tiistaina Television Critics Association -yhdistyksen pressikiertueella, ja samalla sarjasta annettiin hieman uutta tietoa.

Sarjaan kuuluu viisi osaa, ja se kantaa nimeä Outlaw: The Saga of Afeni and Tupac Shakur. Kuten nimestäkin ilmenee, niin myös rap-ikonin vuonna 2016 kuolleella äidillä Afeni Shakurilla on keskeinen osa sarjassa.

Shakurin perikunnalla oli alun perin suunnitelmissa tehdä dokumentti brittiohjaaja Steve McQueenin kanssa. Historiallisella 12 Years a Slave -draamallaan ensimmäisenä mustana elokuvantekijänä parhaan elokuvan Oscarin voittanut ohjaaja vaihtui kuitenkin alkuvuodesta Hughesiin.

Hughes on erikoinen valinta, sillä hän oli aikoinaan jopa oikeudessa jouduttuaan Shakurin pahoinpitelemäksi. Shakur oli kiinnitetty näyttelijäksi Hughesin veljesten elokuvaan Väkivallan kierre (engl. Menace II Society), mutta rap-tähti jäi kiistan jälkeen ulos projektista. Tilanne kuumentui Spice 1:n videon kuvauksissa, ja maaliskuussa 1994 Shakur tuomittiin 15 vuorokauden vankeuteen pahoinpitelystä. Rap-ikoni pyysi ohjaajalta myöhemmin anteeksi Vibe-lehden haastattelussa muutama kuukausi ennen kuolemaansa.

Viime vuosilta Hughes muistetaan etenkin HBO:n Timantinkovat (alkuperäiseltä nimeltään The Defiant Ones) -dokumenttisarjasta. Länsirannikon tuottajamogulin Dr. Dren sekä Interscope Recordsin Jimmy Iovinen uriin ja yhteistyöhön pureutunut sarja palkittiin viimevuotisessa Grammy-gaalassa vuoden parhaana musiikkielokuvana. Neliosaisen HBO-dokumentin yhtenä käsikirjoittajana ja leikkaajana toimi espoolaislähtöinen Lasse Järvi, joka on yhtä lailla mukana tekemässä uutta 2Pac-aiheista dokumenttisarjaa. Uudessa projektissa hän toimii vastaavana tuottajana Hughesin ja Charles D. Kingin kanssa.

Perikunnan kerrotaan antaneen työryhmälle esteettömän pääsyn Shakurin teksteihin ja musiikkikatalogiin, joka sisältää edelleen paljon julkaisematonta materiaalia. Projekti on laajuudeltaan ensimmäinen laatuaan, eikä sille ole toistaiseksi ilmoitettu julkaisuajankohtaa.