Tupac Shakurin elämästä auktorisoitu kirja – suomennoksesta vastaa muun muassa Paleface

Columbia/Kobal/Shutterstock

Alkuperäisteoksen on kirjoittanut Shakurin lukioajoilta tuttu nuoruudenystävä.

Yksi maailman tunnetuimmista räppäreistä Tupac Shakur eli 2Pac muistetaan vielä tänäkin päivänä kantaa ottavasta musiikistaan, tavastaan vastustaa eriarvoisuutta ja poliisiväkivaltaa sekä näyttelemisestään ennen kuin hänet ammuttiin vuonna 1996, vain 25-vuotiaana.

Edesmenneestä ikonisesta rap-artistista ollaan julkaisemassa tulevana syksynä ensimmäinen ja ainoa auktorisoitu elämäkerta, jonka on kirjoittanut Shakurin nuoruudenystävä Staci Robinson. Kirjoittajan kerrotaan tunteneen Tupac heidän yhteisestä lukion ystäväpiiristään, jonka lisäksi räppärin äiti Afeni Shakur uskoutui kertomaan tarinansa hänelle purkaen myytit ja monimutkaiset asiat, jotka ovat varjostaneet artistin olemassaoloa.

Vuosikymmeniä valmistellussa kirjassa kurkistetaan mystisen verhon taakse ja paljastetaan voimakas tarina politiikan ja taiteen määrittelemästä elämästä sekä pelkäämättömästä miehestä, jota ohjasi yhtä paljon loisto ja impulsiivisuus.

Kirja on liikuttava tarina hänen elämästään ja voimakkaasta perinnöstään valokuvilla, muistoilla, käsinkirjoitetuilla runoilla ja pohdiskeluilla höystettynä. Teoksessa Tupacin maailma avautuu hänen yksityisten päiväkirjojensa, kirjeidensä, lyriikoidensa ja läheistensä haastattelujen kautta. Sen tarinallinen imu vetää mukaansa kaikki, joita kiinnostaa viime vuosikymmenien musiikki, kulttuuri ja rotupolitiikka. Kirja osoittaa, että tähden perintö elää edelleen vahvana.

Tupac Shakur -elämäkerta, englanninkieliseltä nimeltään Tupac Shakur: The Authorized Biography, julkaistaan Like Kustannuksen kautta tiistaina 24. lokakuuta. Samana päivänä kirjasta julkaistaan myös suomenkielinen versio, josta ovat vastanneet Karri ”Paleface” Miettinen, Yasir Gaily ja Ari Väntänen.