Tummanpuhuvaa soundia, dramaattisia äänimaisemia sekä tunteiden suurta kirjoa: Tältä kuulostaa Kikin esikoisalbumi

Albumin aktiivisen työstämisen aikana Kiki kertoo kasvaneensa paljon sekä oppineensa myös luottamaan vahvemmin omaan intuitioonsa, joka tulee esiin myös debyyttialbumin nimessä.
Vilma Töyräs / Kintsugi Agency

Artistin debyyttialbumi on herkkä kasvutarina voimaannuttavilla lohkaisuilla täytettynä.

Pop-kentälle näkyvästi esiin vuonna 2021 ponnahtanut Kiki tuli monen tietoisuuteen tuplaplatina-hittinsä 666 myötä, joka esittelee artistin tummanpuhuvaa soundia sekä dramaattisia äänimaisemia. Tämän jälkeen artisti on julkaissut biisit Rodeo, Sido Mut ja Kuka itkee nyt, sekä yhteistyössä rap-kentän vahvoihin nousukkaisiin kuuluvan Senyan kanssa tehdyn biisin Sokerii. Kaikki erilaisia fiiliksiä herättävät lohkaisut ovat osa artistin juuri julkaistua debyyttialbumia, joka kulkee nimellä Intuitio.

Kasvutarinaksi kuvailtu kokonaisuus on tehty yhdessä artistin luottotuottajan, Leo Jupiterin, kanssa. Kokonaisuudessa on yhteensä kymmenen kappaletta, joista viisi ovat täysin uusia.

Must tuntuu et se ei ollut mitenkään päätettyä, että haluun tehä kasvutarinan. Musan luominen on mulle terapiaa, ja kirjoitan ideoita niiden tullessa elämästä ja sen tuottamista fiiliksistä. Näiden vuosien aikana on tapahtunut paljon kaikkea, mikä on opettanut, kasvattanut ja vahvistanut mua ihmisenä, ja se on sit luonnollisesti tapahtunut biisien muotoon, hän avaa.

Artistin ensimmäisellä kokonaisuudella kuullaan herkkien biisien lisäksi tanssittavaa ja rytmikästä soundia, joka tulee esiin esimerkiksi kappaleessa Jos sul ei oo mua. Kappale on kokonaisuuden fokusbiisi ja ”antimaterialismi-anthemiksi” kutsutulla kappaleella kuullaan mukana Emma-palkitut Bess sekä F.

– Jos sul ei oo mua ottaa pieni pilke silmäkulmassa kantaa nykypäivän pinnalliseen maailmaan. Inspiraatio tähän biisiin lähti yhdestä illasta, kun pitkästä aikaa päätin lähteä ulos juhlimaan, ja sen mestan energia oli kaikkea muuta, kuin mitä mä mun elämään tarviin ja haluun. Tuntu, et siellä jengi arvosti enemmän sitä, mitä on sun päällä, kun mitä on sun sydämessä, eikä se sovi mun arvomaailmaan, hän kuvailee.

Artisti kuvailee fokusbiisin tekemisen olleen palkitsevaa ja voimaannuttavaa yhdessä palkittujen artistien kanssa, sillä heistä molemmat toivat kokonaisuuteen mukaan omaa persoonaansa.

– Oltiin sovittu F:n kanssa studiosessio, joka oli muistaakseni ensimmäinen kerta, kun tehtiin koskaan yhdessä musaa. Tää biisi syntyi tosi nopeasti ja luonnollisesti, ja oli tosi ihanaa tehdä niin lahjakkaan, ihanan tyypin kanssa! Sanoin heti F:lle et ois magee saada sut mukaan, ja F innostui. Myöhemmin tuli vahva fiilis siitä, et Bess olisi tähän vielä täydellinen lisä tuomaan vahvaa energiaa, ja hän herätti biisin eloon uudella tavalla! Ihan parasta ollut tehdä näiden mimmien kaa, hän kuvailee.

Vaikka fokusbiisi on voimaannuttavaa ja asennetta täynnä, artisti halunnut pitää kokonaisuudella vahvasti kiinni myös omasta herkemmästä puolestaan.

– On ok olla samalla herkkis ja kovis. Koen, että se Kiki, joka tätä albumia alkoi tekemään, on kasvanut todella paljon tekijänä, artistina ja ihmisenä. Haluun omistaa tän albumin pikku Kikille, joka on omassa huoneessa haaveillut näistä jutuista, mitä oon päässyt tekemään ja mitä nyt just teen. Olisi myös ihanaa toimia nuorille, jotka kamppailevat isojen tunteiden kanssa, että on mahdollista ja okei olla esimerkiksi vahva sekä rikki samaan aikaan, hän summaa.

”Pohjatyö tälle albumille on alkanut jo about teininä, kun päätin, että musta tulee popstara”

Kokonaisuudessaan Kiki on työstänyt albumia aktiivisesti 3-4 vuoden ajan. Debyyttialbumin kappaleet kokoavat yhteen kauniin kasvutarinan, jossa kerrotaan muun muassa erosta, rakastumisesta, itsensä kadottamisesta sekä löytämisestä.

Pohjatyö albumille alkoi artistin mukaan jo teinivuosina, kun kotona soivat eri perheenjäsenten panoksella kaikkien genrejen musiikit laidasta laitaan.

– Pohjatyö tälle albumille on alkanut jo about teininä, kun päätin, että musta tulee popstara. Meillä kotona on kuunneltu aina tosi laidasta laitaan musiikkia. Olohuoneesta saattoi kuulua Pink Floydia, Scorpioneita ja Eric Claptonia, veljen huoneesta Eminemiä ja Dr. Dre:tä, ja mä kuuntelin Aerosmithiä, Christina Aguileraa sekä Justin Timberlakea. Tietyt mieltymykset, vaikutukset ja inspiraatio ovat lähtöisin jo sieltä lapsuudesta asti, ja sitten, kun elämä tapahtuu, on tullut iso tarve kirjoittaa niistä monista tunteista eri elämän hetkissä ja tehdä niistä lauluja. Siitä tää lähti ja pikku hiljaa on löytynyt se oma soundi ja tapa tehdä. Oon tutustunut ja päässyt tekemään musaa niin upeiden ja lahjakkaiden tekijöiden kanssa, joilta oon oppinut tosi paljon, hän sanoo kiitollisena.

Albumin aktiivisen työstämisen aikana artisti kertoo kasvaneensa paljon sekä oppineensa myös luottamaan vahvemmin omaan intuitioonsa, joka tulee esiin myös debyyttialbumin nimessä.

– Näihin noin 3-4 vuoteen, mitä tätä albumia oon konkreettisemmin tehnyt, on mahtunut kaikenlaisia eri tunteita ja tilanteita, mitä elämä eteen on tuonut. Mukaan on mahtunut muun muassa ero, rakastuminen, itsensä kadottaminen, etsiminen ja löytäminen. Koen itseni tosi intuitiiviseksi ja herkäksi tyypiksi, mut välillä ollut haastavaa kuunnella, mitä se oma intuitio koittaa sanoa kaikkien muiden mielipiteiden ja odotusten seassa. Sitä oon tämän prosessin aikana paljon opetellut ja oppinut, hän kuvailee.

Suurin haaste projektin luomisessa on ollut artistille ehdottomasti hänen oma kriittisyys omaa työtään kohtaan.

– Se, että tää on alana ja ura valintana niin henkilökohtasta, että sä luot taidetta sun sielusta ja fiiliksistä, ja siihen yhdistyy artistius ja tietynlainen kilpailu myös, mikä on musta kauheaa. On täytynyt opetella ja opettaa itselleen, että meistä kukaan ei oo koskaan valmis, ja ei voi jäädä odottamaan jotain täydellisyyden tuntua elämässä, koska ihminen ei oo elämänsä aikana ikinä mun mielestä täydellinen ja valmis. Eikä tarvii olla valmis ja täydellinen että voi julkasta musiikkia, hän toteaa lämpimästi.

Kiki toivoo esikoiskokonaisuutensa antavan kuuntelijoille kokonaisvaltaisen vapauden tunteen.

– Toivon tottakai, että tää kokonaisuus tuo hyvää mieltä sitä kuunteleville. Sen lisäks haluaisin että tätä kuunnellessa tulee sellanen voimaantunut olo, että voit olla niin montaa asiaa ja tunnetta kerralla kun vaan haluat olla. Oon itse kriiseillyt sen kanssa kun tuntuu että oon samalla herkkä ja badass, yhtenä päivänä tyyliltäni one of the boys verkkareissa ja seuraavana korkkarit jalassa mekko päällä tosi naisellisena. Niin toivon tän albumin antavan kuuntelijoillekin sellasta armollisuuden tunnetta itseään kohtaan, että ei tarvitse valita yhtä tyyliä, tunnetta tai mentaliteettia elämään vaan voi olla niitä kaikkia. Se on aika voimaannuttavaa.

Kymmenen kappaleen kokonaisuudelta artistilla on yksi biisi, johon hän ei koe koskaan kyllästyvänsä.

Miten sä sen teet on suosikki, vaikka kaikkihan ne tietysti on omalla tavallaan suosikkeja eri tunnelmilla ja tarinoillaan. Tää on kuitenkin näistä sellanen rehellisin ja riisutuin kappale, joka aina myös jotenkin rauhottaa mua sitä kuunnellessa. Et millon vaan kuuntelen sen, se kuulostaa hyvältä. Kaikkia omia biisejä ei jaksa kuunnella silleen niin paljoa mutta tähän huomaan etten kyllästy, hän naurahtaa.

Haaveena Kikillä on tulevaisuudessa musiikin tekemisen sekä keikkailun lisäksi löytää henkilökohtaisessa elämässään vahva rauhan tunne.

– Haluun tehä isoja keikkoja ja tehdä paljon musiikkia koska rakastan sitä. Kaikkein suurin unelma on kuitenkin se että löytää sellasen täydellisen rauhan itsessään ja lähipiiri on onnellinen. Koen että menestys ei tunnu myöskään miltään, jos ei olis sisäisesti hyvä olla. Olisi myös ihanaa että maailma olisi reilumpi paikka tietysti muutenkin. Mutta koen että menestys ei tunnu myöskään hyvältä tai mikään muu, jos ei ole sellasta sisästä rauhaa, hän pohtii lämpimästi.

Kuuntele Kikin melodiallisesti rikas kokonaisuus alta: