Tiesitkö tätä? Redrama teki aikoinaan kappaleen Eminemin oikeana kätenä toimineen Proofin kanssa

Redrama teki Move Back -kappaleen aikoihin Street Music -albumiaan. Kollaboraita ei kuitenkaan päätynyt Emma-palkitulle albumille.
Nico Backström

Yhteistyö julkaistiin vähälle huomiolle jääneellä XO Recordsin mixtapella, joka on nyt laitettu jakoon.

Kun mistä tahansa artistista kirjoitetaan henkilökuva tai tiedote, niin samassa yhteydessä nostetaan käytännössä aina esiin nimiä, joiden kanssa artisti on työskennellyt uransa aikana. Näin on myös Redraman kohdalla.

Suomenruotsalaisen rap-artistin lukuisista yhteistyökumppaneista namedropataan lähes poikkeuksetta Detroitin hiphop-skenen uranuurtaja, huhtikuussa 2006 kuollut Deshaun Holton eli Proof. Siitä huolimatta monikaan ei ole koskaan edes kuullut kaksikon Move Back -kappaletta, jonka kertosäkeessä Proofia kuullaan.

Elinaikanaan Proof tunnettiin etenkin rap-juggernautti Eminemin läheisimpänä ystävänä ja hypemanina sekä yhtenä D12:n jäsenistä. Slim Shadyn tavoin The Source -lehden Unsigned Hype -palstallekin ennen läpimurtoaan nostettu hiphop-vaikuttaja ehti keikkailla Suomessa kahdesti.

Viimeinen visiitti Helsinkiin tapahtui alle puoli vuotta ennen Proofin väkivaltaista kuolemaa. Tuolloin Kool Kat Records toi Searching for Jerry Garcia -soolonsa julkaisseen artistin Kool Skin ja DJ Slow:n Way Back -klubille. Vanhan koulukunnan jannujen alun perin jo vuonna 1992 aloittaman klubin tapahtumapaikkana toimi joulukuussa 2005 Stockholm Diskotek.

Lavalla nähtiin samana iltana yhtä lailla detroitilainen Royce Da 5’9″, johon D12-leirillä oli aikaisemmin ollut tulehtuneet välit useamman vuoden ajan. Proof ja ”Nickel Nine” suuntasivat kuitenkin yhteiselle kiertueelle saatuaan asiat puhuttua halki oltuaan pidätettyinä vierekkäisissä selleissä kesällä 2003 sattuneen yhteenoton seurauksena. Heidän kanssaan klubille oli buukattu Large Professor, mutta tapahtumaan saapui silti ainoastaan kourallinen ihmisiä todistamaan todella ainutkertaista iltaa.

Proof kuoli ampumavälikohtauksessa 32-vuotiaana. Kuva tammikuulta 2006.

Jeremy Deputat

Tilanne oli yleisön suhteen hieman toisenlainen Proofin edellisellä Suomen-tripillä syksyllä 2004, kun The Dirty Dozen oli (ilman Eminemiä) keikalla Nosturissa. Motor Cityn rap-klikin kotimaisina lämppäreinä nähtiin samana vuonna Rähinä Recordsin alalevymerkin Alarm Entertainmentin mixtapellaan lanseerannut Brandon sekä – totta kai – Redrama. Mutta miten Redrama sai Proofin raidalleen?

Ihan spontaanisti yhteistyö ei tapahtunut keikan jälkeen, vaan töitä sen toteutumisen eteen oli tehty jo etukäteen. Linkkinä Proofin ja Redraman sekä hänen silloisen managerinsa Lars Sonckin välillä toimi ruotsalainen Ken Ring. Proof oli jo aiemmin fiitannut Ken Ringin ja Tommy Teen Vart E Du? -kappaleella.

Move Back -kollaboträkkiä ei kuitenkaan koskaan julkaistu virallisesti, mutta Proofin kuoleman jälkeen se päätyi toimintaansa aloitelleen XO Recordsin Miks Nauha -mixtapelle. Myöhemmin lafka laittoi ulos esimerkiksi Palefacen platinarajan rikkoneen Helsinki – Shangri-la -pitkäsoiton.

Ken Ringin houstaamalla mixtapella kuultiin rapakon takaisten selektioiden ja Stokis-räppärin omien träkkien lisäksi muutamien muidenkin kotimaisten nimien tuotantoa. Esimerkiksi heti intron jälkeisellä Lakend4Lifen raidalla on mukana Lyömättömät-kolmikon Kosolan ensimmäiset julkaistut räpit millään levyllä.

Nyt mixtapen taustatiimi on jonkinasteisena kulttuuritekona laittanut koko paketin jakoon. Ota yksi suomalaisen hiphopin kuriositeeteista kuunteluun alta.