Takavuosien hiphop-moguli tuottaa uutta tulokasta – mutta kuka on Don Koojj?

DON KJ istuu penkillä kädet ristissä.
Don Koojj on liikkunut musiikissaan synkkien teemojen äärellä.

Helsinkiläisartistin taustajoukoista löytyy yllättävä nimi.

Simpeleeltä Helsinkiin vuosien kikkailun kautta päätynyt Don Koojj saattaa olla nimenä jo jollain tasolla tuttu ainakin osalle uusia tulokkaita seuraavista räppipäistä. 25-vuotiaan artistin ensimmäiset julkaisut tulivat ulos vasta toissa syksynä, vaikka kipinä tekemiseen syttyi jo viime vuosikymmenen taitteessa.

Tällä hetkellä ennakkotehtäviä Tampereen ammattikorkeakoulun pääsykokeisiin valmisteleva Don Koojj on lyhyessä ajassa julkaissut yhdeksän singleä ja yhden EP:n. Yksi erikoinen piirre julkaisuissa on se, että niistä osan tekijätietoihin on merkattu nimi Henry Kaprali.

Tampereen hiphop-mogulina aikoinaan tunnetusta Skemistä ei ole kuulunut vuosikausiin mitään, joten hänen löytymisensä uuden kotimaisen artistin taustajoukoista tulee vähintäänkin yllätyksenä.

– Törmäsin Skemiin elokuussa 2016, jolloin olin muuttanut ensimmäistä kertaa Kehä III:n sisäpuolelle Hesarin varteen ja satuttiin käymään samoissa tiloissa lähes päivittäin. Muutin talveksi Kuusamoon ja seuraavana keväänä laitoin Skemille koodia, että olisiko aikaa miksata pariin stygeen vokaalit. Siitä ollaan jatkettu tähän päivään, Don Koojj kertaa.

Pioneeri on kulunut ilmaus, jota heitellään ilmoille ihan liian usein olemattomilla perusteilla. Skemin kohdalla voidaan kuitenkin tippaakaan liioittelematta puhua todellisesta uranuurtajasta. Hiphop-työmyyrä on ollut niin monessa liemessä mukana, että laskuissa pysyminen on vaikeaa: Nuera, Suomen ensimmäinen hiphopiin erikoistunut levy-yhtiö Open Records, 100 % -ohjelma YleX:llä, Turnin’ Point -vaateliikkeet ja Turnin’ Fest -tapahtumat… Listaa olisi mahdollista jatkaa pidempäänkin.

Nuoremmille Skem on silti todennäköisesti tuntematon hahmo, sillä New Yorkiin muuttonsa jälkeen Kaprali katosi lähes kokonaan tutkalta hiphop-piireissä. Don Koojj ei ollut itsekään kuullut pitkän linjan tekijästä aiemmin.

– Ei mulla ollut mitään aavistusta, että kuka tää Skem on. Jossain vaiheessa tuottaja-DJ -tuttava Lappeenrannasta kertoi Nuerasta. Sen jälkeen oon tehnyt kotiläksyt ja tutustunut ylipäänsä suomiräpin syntyyn ja niin sanottuihin kulta-aikoihin, Don Koojj nauraa.

Kaksikon tuorein yhteistyön hedelmä on single Musta jää. Kappale käsittelee artistin itsensä mukaan masennusta ja kuolemaa sekä itsensä syyttämistä, ulkopuolisuuden tunnetta ja välinpitämättömyyttä. Sanoituksissa sukelletaan siis suoraan syvään päätyyn.

– Jo tähän ikään nää asiat ovat olleet harvinaisen läsnä. Tää kyseinen teksti syntyi jo tovi sitten ja siihen aikaan olin aivan totaalisen hajalla, artistitulokas avaa.

Toistaiseksi Don Koojj on liikkunut musiikissaan suhteellisen synkkien teemojen äärellä, mutta jatkossa hän aikoo tuoda monipuolisuuttaan esiin entistä enemmän. Tulevaisuuteen kuuluu lisää uusia julkaisuja sekä yhteistyökuvioita niin Skemin kuin muidenkin tuottajien kanssa.

– Tässä on hyvä kopla kasassa, Don Koojj Crew! Propsit Kokkolaan R0ZV0LLE, joka on tuottanut suurimman osan julkaistuista biiseistä, joita ollaan sitten Skemin kanssa jälkituotettu. Hyvän ystävän, äärimmäisen lahjakkaan nuoren tuottajan hyperformsin kanssa julkaistiin Hullu viime marraskuussa ja varmuudella myös jäbän kanssa tehdään hommia jatkossakin.

Lisäksi Don Koojj:lle on tipahdellut biittejä muun muassa DaVinscilta ja Wee23:lta. Ensin mainittu on tuottanut esimerkiksi Tripple 2 -kaksikkoa, kun taas jälkimmäisen CV:stä löytyy nimiä kuten DJ Ibusal, Mauno Gang ja MELO.

Tähänastisen uransa isoimpana saavutuksena omakustanneartistina toimiva Don Koojj pitää sitä, että on saanut julkaistua musiikkia jonka takana voi seistä selkä suorassa.

– Oon myös erittäin otettu Kultabassokerhon, YleX:n Uuden musiikin iltavuoron ja DJ Mista S:n lautasille pääsystä, kiitän! Ja toki tähänastiset yhteistyöt Skemin, hyperformsin ja R0ZV0:n kaltaisten vanhempien ja nuorempien huipputekijöiden kanssa ovat olleet itselleni merkittäviä saavutuksia, Don Koojj päättää.