Suomiräpin pääkaupungissa kuplii pinnan alla – ainakin nämä tulokkaat kannattaa painaa mieleen

Will-Jam, Pyrythekidd, Vepu, Aaro630 ja Heebo istumassa kiviportaikolla.
Vasemmalta oikealle: Will-Jam, Pyrythekid, Vepu, Aaro630 ja Heebo.
Jaakko Jylhä

Näistä jyväskyläläisistä tullaan todennäköisesti kuulemaan enemmänkin.

Gettomasa on onnistunut pysyttelemään Diplomaatti-albumillaan jo neljätoista viikkoa Suomen virallisen albumilistan kärkikahinoissa. Chosen One on samalla tullut todistaneeksi, että suoraselkäisellä rap-levyllä on mahdollista menestyä Suomessa kaupallisesti, ja näin ollen latonut pelisäännöt uusiksi.

Kanadan Montrealissa syntyneen Gettomasan kohdalla muistetaan aina nostaa esiin hänen kotikaupunkinsa. Jyväskylästä onkin muodostunut vuosien saatossa erityislaatuinen ”suomiräpin pääkaupunki”, josta ponnistaa jatkuvasti lahjakkaita uusia lupauksia.

Kaupungin maantieteellisellä sijainnilla ja yhdessä tekemisen ilmapiirillä saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa, samoin kuin pitkillä perinteillä yhtenä kotimaisen hiphopin tukikohdista. Hyvän hengen lisäksi artisteja yhdistää tunnistettava murre, ja vanhemmat tekijät tukevat aina nuorempia.

Vuoden aikana Jyväskylästä on ilmaantunut uutta materiaalia jatkuvalla syötöllä. Nyt on aika tarkastella uudet tulokkaat ja painaa mieleen kuka on kuka.

Aaro630

Ikä: 21
Vaikutteet: Kanye West, A$AP Rocky, Tyler, the Creator, Daft Punk

Aaro630 on nuori nouseva nimi, joka laulaa, räppää ja tuottaa itse omat biisinsä. Vuonna 2013 musiikinteon aloittanut artisti oli aiemmin osa Matala Profiili -ryhmää, johon kuuluivat myös Oodeetee, Heebo, Will-Jam sekä DJ R2ISDJ2. Tuolloin Aaro630 käytti vielä nimeä Rata-Aaro. Lisäksi hänen biiteillään on jo kuultu tunnetummista tekijöistä Gettomasaa, Lyttää sekä Lauri Haavia.

Tulokas on saanut huomiota etenkin videollaan JKL Citylife, jossa edustetaan nimen mukaisesti kotikulmia Lauri Haavin kanssa. Videobiisistä huokuu Mac Miller -henkistä ensimmäisen mixtapen huoletonta fiilistä sekoitettuna nykypäivän nuorten jyväskyläläisten maailmaan. Tyyppien melodinen tiputtelu paikallisella murteella toimii hyvin yhteen ja biitissä potkii 808-rummut. Nämä elementit tekevät Aaro630:stä ehdottomasti yhden tarkistamisen arvoisista tulokkaista. Tällä hetkellä Aaro630 keskittyy debyyttialbuminsa tekemiseen sekä tuottamaan Lauri Haavia, Figaroa ja Pyrythekidiä. Toistaiseksi tuorein julkaisu artistilta on Vepun tuella purkitettu single Synkkii ajatuksii, mutta lisää on tiedossa jo ihan lähiaikoina: syyskuussa tippuu kahdeksan raidan EP nimeltä Aaro630 vs maailma.

Will-Jam

Ikä: 19
Vaikutteet: Ruudolf (vanha tuotanto), Kendrick Lamar, 2Pac, J. Karjalainen

Vastikään ensimmäisen kuuden biisin mixtapensa julkaissut Will-Jam räppää läskeistä vaatteista, menneistä päivistä ja nuoren miehen oman tien löytämisestä. 19-vuotias kypärämäkeläinen tuo välillä mieleen nuoren Ruudolfin leikkisällä tyylillään. Moninaisuutta löytyy kun riimittely luonnistuu sulavasti niin tunkkaisille ysäribiiteille kuin Aaro630-bängereillekin, joista hyvänä esimerkkinä toimii Kelaa vähä taaksepäi. Ruudolfin tapaan myös Will-Jam tuo sanoituksissa esille itselleen tärkeää raamattua ja kyseleekin yhdellä träkillä että Tarviiksä henkee?. Levyltä löytyy kolmen raidan verran Aaro630-tuotantoa, pari lainabiittiä sekä yksi Will-Jamin oma tuotos.

Will-Jamin friistailaaminen johti ensimmäisten omien biisien nauhoittamiseen ja vuonna 2015 kipinästä muodostui roihu tehdä musiikkia. Tärkeänä tukijana toimi hänen isoveljensä Joosu J, jonka kanssa Will-Jamia onkin kuultu parilla raidalla. Esimerkiksi Läskit vaatteet -raidalla isoveli näyttää mallia siitä miten tiputetaan tiukat 16 lainia. Tulevaisuudessa Will-Jam aikoo panostaa aitoon musaan, joka tulee olemaan hänen omien sanojensa mukaan ”maukasta”.

Pyrythekid

Ikä: 18
Vaikutteet: Nate Dogg, Obie Trice, The Game, 2Pac

18-vuotias Pyrythekid julkaisi tämän vuoden puolella ensimmäisen tuplasinkkunsa Viikonloppuu varten / Duunaan tätä, jonka jälkimmäisestä raidasta kuvattiin videokin. Uusin videobiisi Tsekkaa tää ilmestyi kuukausi sitten ja herätti räppipäiden huomion tulokkaan vannottuna Jyväskylän nimeen suomihiphopin pääkaupunkina ja julistaessaan olevansa seuraava iso nimi. Pyrythekidin iskulinjaa tukee taas kerran Aaro630:n pumppaava biitti, josta huokuu läpi west coast -vaikutteet.

Pyry aloitti musisoinnit 11-vuotiaana rumpujen soittamisella, josta siirtyi DJ-harrastuksen kautta sylkemään nälkäisenä mikrofonin varteen. Nyt tulokas on jo onnistunut vakuuttamaan Överdogin, jonka kautta uudet julkaisut tulevat. Aaro630 vastaa pääosin tuotannosta ja plattaa on lupa odotella julkaistavaksi lähitulevaisuudessa.

Vepu

Ikä: 19
Vaikutteet: Still Woozy, The Weeknd, Yeek, useampi uuden aallon indieartisti

Aaro630:n tuoreimmalla singlellä kuultua Vepua voisi luonnehtia uuden ajan indieartistiksi. Jyväskyläläisnuori laulaa ja räppää melodisella tyylillä meneviin ja tunnelmallisiin trap-henkisiin taustoihin. Vuonna 2017 musiikinteon aloittanut tulokas on julkaissut nyt jo kolme sinkkua sekä yhden viiden kappaleen EP nimeltään GTM. Yksin-singlellään Vepu on saanut osakseen huomiota myös radioaalloilla ja onkin enää vain ajan kysymys, milloin uusi lupaus nousee laajempaankin tietoisuuteen.

Vepun koko tähänastisesta tuotanosta sekä todennäköisesti tulevistakin julkaisuista vastaa artistin läheinen ystävä Onni Tuominen. Kaksikko visioi kaiken yhdessä, sillä 19-vuotiaalle artistille on tärkeää olla biisintekoprosessissa mukana alusta asti. Lähitulevaisuudessa odotettavissa on uusi single ja myöhemmin isompikin projekti. Tulokkaan kasvavasta suosiosta kertoo myös se, että oman kylän tekijät liputtavat vahvasti Vepun puolesta – kannatus ei ole kuitenkaan pelkästään paikallista, sillä huhujen mukaan Vepu saatetaan sainata pian…

Heebo

Ikä: 21
Vaikutteet: Kanye West (vanha tuotanto), Anderson .Paak, JKL-räppi

Kesällä julkaistu, kanansiiville omistettu biisivideo Wingsit uunis on vuoden ensimmäinen julkaisu Heebolta. Omaa mixtapea rakenteleva ”Jyväskylän Action Bronson” on kuitenkin tuonut intohimoaan ruokaan esille kappaleissaan aiemminkin. Esimerkiksi viime vuoden lopulla häneltä tippui YouTubeen armeijassa SnapChatin avulla kuvattu Spadeanthem, jossa hernekeitto valmistuu varmalla otteella.

Heebon biiseistä välittyy maukkaiden aiheiden lisäksi huoleton hauskanpito ja ysäribiitit. Siipianthemin (hetkinen, miksei esimerkiksi Majuri ole jo julkaissut tällaista?!) tuottajana on kunnostautunut LX-Beats, mutta tulevan mixtapen tuotannosta vastaa pääasiassa Aaro630. Toistaiseksi omakustannelinjalla pysytellyt Heebo aloitti musiikinteon Aaron kanssa ja he molemmat vaikuttivat Matala Profiili -kokoonpanossa. Musiikki syntyy siis edelleen vanhan kaveriporukan tuella. Mixtapea on tarkoitus seurata ensimmäisellä kokopitkällä levyllä, jolle Heebolla on myös suunnitelmissa löytää jokin lafka julkaisijaksi. Nähtäväksi jää, kuinka tulista kastiketta tämä kokki saa aikaan!