Suomalaisen hiphop-skenen oma ”A Great Day in Hip-Hop” toteutui viikonloppuna

Maailman suomiräpein yhteiskuva.
Vimugraphy

Instituutioksi muodostuneen radio-ohjelman viimeinen lähetys toi paikalle ”koko suomiräpin”.

Viime viikonloppuna tehtiin kotimaista radio-historiaa, kun suomalaisen hiphop-musiikin erikoisohjelma Kultabassokerho otti radioaallot haltuunsa viimeistä kertaa Bassoradion taajuudella. Hiphop oli todellakin talossa, kuten ”maailman suomiräpeimmän show’n” päätöslähetykseltä oli lupa odottaakin.

Zabazin a.k.a. Jan Zapasnikin perustamaa ohjelmaa ehdittiin tehdä Bassoradiolle yli kahdentoista vuoden ajan. Sinä aikana juontajina toimivat hänen lisäkseen esimerkiksi MC Jii-Pee, DJ Sir Jake, HC Tuomas, McLaren, DJ Blublo ja Romantico Carlito. Ohjelmassa haastateltiin vuosien saatossa useita satoja toimijoita rap-kentän kaikilta laidoilta räppäreistä promoottoreihin ja tuottajista DJ:hin.

Iso osa KBK:ssa grillatuista hiphop-vaikuttajista oli saapunut paikalle myös viimeiselle ehtoolliselle. Lähetyksen jälkeen ohjelman tekijät ja studiolle saapuneet vieraat suuntasivat Helsingin Tuomiokirkon eteen ottaakseen muutaman yhteiskuvan ennen Hesari13:n jatkoja. Tilanne heijasteli hienosti XXL:ään aikoinaan otettua ”A Great Day in Hip-Hop” -kuvaa, joka päätyi rap-lehden seitsemännen numeron kanteen.

Kultabassokerhon lopettaminen jättää jälkeensä ison tyhjiön. Vaikka rap-musiikki on suositumpaa kuin koskaan, niin silti etenkään kotimaista sellaista ei ole enää mahdollista kuulla yhtä laajalla otannalla radiosta. Ihan oma lukunsa oli KBK:n anarkistinen toimitustapa, joka ei turhan tarkasti mitään ”sääntöjä” seurannut. Samanlaista tuskin tulee ihan heti vastaan radiokanavia selatessa.

Yhtenä kanavan suosituimmista erikoisohjelmista Kultabassokerholla olisi ollut mahdollisuus jatkaa syyskuun alussa uudistumisestaan ilmoittaneella Bassoradiolla, mutta ohjelman tekijät eivät kuitenkaan innostuneet ajatuksesta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, jatkuuko KBK muodossa tai toisessa jollakin muulla kanavalla tai jonkinlaisena nettiradiona. Mutta kuten Spinnerin aikoinaan Huopalahteen maalaamassa piississä luki, Hip Hop Don’t Stop.

Samuli Vienola kuvasi Klangille tunnelmia Kultabassokerhon päätöslähetyksestä. Kuvagallerian näet alta ja kuvat saat suuremmaksi klikkaamalla.