”Sori ei tänää” on lause jota ei kannata päästää suusta GoldMaYnin kohdalla

Elli Lampikoski

Suomen entisestä pääkaupungista esiin uusia lupauksia.

Tuottaja, jolla on myyttisen kuningas Midaksen tapaan kyky muuttaa kullaksi kaikki mihin koskee? Tällainen itseluottamusta uhkuva ajatus voisi olla turkulaisen GoldMaYnin artistinimen takana, mutta todellisuus on hiukan maanläheisempi: tuottajan oikea nimi on Santeri Kulta.

Siitä huolimatta GoldMaYnilla on vähintäänkin vakuuttava tatsi biittien tekemiseen. Ensikosketuksensa tuottamiseen hän kertoo saaneensa jo ala-asteikäisenä katsottuaan YouTubessa klipin, jossa näytettiin biitintekoa FL Studiolla.

– En silloin tiennyt edes mikä ohjelma se oli ja mitä kaikkea siihen prosessiin tarkkaan ottaen sisältyikään, mut se näytti siistiltä. Se rupesi kiinnostamaan saman tien. Muutama vuosi sen jälkeen sitten ysiluokalla ÄSPEE alkoi tekemään omia räppejä ja kun kuulin niitä, niin halusin supporttaa kaveria. Aloin miettimään, et miten voisin jeesaa muuten kuin sanomalla että ”tää on kova biisi”. Sit löysin sen oikeen sovelluksen millä pystyin tehdä biittejä ja siitä se sitten lähti, GoldMaYn kertaa.

Suunnannäyttäjinä toimivat aluksi tuottajakollektiivi 808 Mafian videot joilla Southside ja TM88 tekivät biittejä. Sittemmin GoldMaYn on löytänyt inspiraatiota kaikenlaisesta musiikista laidasta laitaan.

– Tykkään tsekkailla jokaisen genren tuottajia ja musaa ja miten ne tekevät mitä tekevät, mun mielest siinä opin kaikista eniten.

Kuluneiden vuosien aikana GoldMaYnin tuotantoa on kuultu muun muassa NCO:n, Joe L:n, Sebastian Da Costan ja Redi Niskan julkaisuilla. ÄSPEE:n debyytti-EP:n ohella hän on tuottanut kokonaisuudessaan myös toisen turkulaistulokkaan Sekuntin ensimmäisen EP:n.

Yksi GoldMaYnin läheisimmistä yhteistyökumppaneista on ÄSPEE.

Sophea Kong

Tällä hetkellä tuottajalla on tekeillä oma tuottajalevy, joka kantaa nimeä 19 ja jolla on vahvat juuret hänen kotikaupunkiinsa Turkuun. Projektin julkaisijana toimii vaasalainen KRNIN Capital Records.

Levyn soundimaailmasta antaa ennakkotuntumaa single Sori ei tänää, jolla ovat mukana ÄSPEE sekä Mauno Gang -kollektiivin Dizzy. Kolmikon yhteistyötä on aiemmin kuultu ÄSPEE:n viimevuotisella Mute-kappaleella.

– Sori ei tänää syntyi jo viime vuoden loppupuolella, kun oltiin saatu ÄSPEE:n eka virallinen EP ulos. Otettiin yhteistä sessarii Dizzyn kanssa, kun kaveri oli entuudestaan tuttu ja hyvä äijä, kenen kanssa on kiva tehdä yhteistyötä. Taidettiin tehdä siinä sessarissa tasan kaks biisiä ja tää on niistä toinen.

Tulevasta tuottajalevystään GoldMaYn puhuu mixtapena. Mutta miten muuten se tulee erottumaan selkeästi ylikuumentuneella kentällä?

– Mun mielestä 19 erottuu kentältä koska kokonaisuudella on messissä niin paljon erilaisia artisteja, joilla jokaisella on oma toimiva juttu meneillään, mutta sit tää kokonaisuus just tuo ne kaikki mageesti yhteen. Tässä on luotu siisti kokonaisuus, jossa jokainen biisi on erilainen, mutta kuuntelija voi selkeesti hahmottaa, että ne on kaikki kuitenkin samaa kokonaisuutta.

Kuuntele Sori ei tänää alta. Tuottajalevyn julkaisuajankohta ilmoitetaan myöhemmin.