Senegalilais-yhdysvaltalaisartisti Akon täyttää 50 vuotta – tiesitkö nämä faktat Blockfesteille saapuvasta monilahjakkuudesta?

Pyöreitä vuosia täyttävä artisti on urallaan tehnyt paljon muutakin musiikin lisäksi.

Laulajana, lauluntekijänä, tuottajana ja yrittäjänä maailmanlaajuisesti tunnettu Akon, oikealta nimeltään Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam, muistetaan yhtenä tunnetuimpana äänenä 2000-luvun alusta alkaen hiphop- ja R&B-musiikin kentällä.

Akonin kolme studioalbumia vuosien 2004-2008 välissä sisälsivät globaaleja hittejä, kuten esimerkiksi Smack That yhdessä Eminemin kanssa, Lonely, Right Now (Na Na Na) sekä Snoop Doggin kanssa yhteistyössä tehty I Wanna Love You. Hiljaiselossa vuosia pysytellyt muusikko palasi kuitenkin omien albumiensa julkaisemisen pariin vuonna 2019 julkaisten kolme albumia lyhyellä aikavälillä.

Sen lisäksi, että artisti on saavuttanut moninkertaista platinaa levyillään, on Akonilla myös monenlaisia muita talentteja. Vuonna 2010 Time-lehden 100 vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon kuulunut muusikko on myös edellä mainittujen artistien lisäksi tehnyt yhteistyötä myös muun muassa Lady GaganT-Painin ja Whitney Houstonin kanssa.

Mutta tiesitkö näitä asioita tämän vuoden Blockfesteille saapuvasta monilahjakkuudesta, joka viettää 50-vuotissynttäreitään sunnuntaina 16. huhtikuuta?

  1. Ennen kuin hänestä tuli menestyvä muusikko, Akon vietti aikaa vankilassa autovarkauden takia istuen pienissä osissa yhteensä kolme vuotta kaltereiden takana.
  2. Akonin läpimurtokappale Locked Up sai inspiraationsa hänen vankilakokemuksestaan.
  3. Artistin hittikappale Don’t Matter sai inspiraationsa tosielämän rakkauskolmiosta, jonka hän koki rakastuessaan jo parisuhteessa olevaan naiseen.
  4. Musiikin lisäksi Akon on näytellyt myös useissa elokuvissa, joihin kuuluu esimerkiksi American Heist ja Black November.
  5. Musiikkiuransa lisäksi Akon on myös yrittäjänä perustanut useita menestyneitä yrityksiä, mukaan lukien Konvict Clothing ja Aliaune -vaatelinjan ja Konvict Muzik sekä KonLive Distribution levy-yhtiöt.
  6. Vaatelinjansa ja levy-yhtiönsä lisäksi Akon on käynnistänyt aurinkoenergiayhtiön nimeltä Akon Lighting Africa, joka on tuonut sähköä yli 15 maahan Afrikassa.
  7. Aurinkoenergiayhtiönsä lisäksi hänet muistetaan myös hyväntekeväisyydestään erityisesti Afrikassa, missä hän on käynnistänyt useita aloitteita sähkön toimittamiseksi maaseutualueille ja huomion kiinnittämiseksi veden niukkuuteen.
  8. Vuonna 2017 Akon lanseerasi kryptovaluutan nimeltä Akoin, josta hän toivoo tulevan futuristisen kaupunkiprojektinsa, Akon Cityn, virallinen valuutta Senegalissa
  9. Akon ei ole suvussaan ainoa kuuluisuus, sillä hänen isänsä on kuuluisa senegalilainen rumpali, kulttuurihistorioitsija ja viihdekonsultti Mor Thiam, joka äänitti ensimmäisen albuminsa B.B. Kingin ja Nancy Wilsonin kanssa auttaakseen Afrikan kuivuuden uhreja.
  10. Englannin lisäksi multitalentti mies osaa neljää muutakin kieltä, joihin lukeutuvat ranska, wolofi, arabia ja espanja.

Akon nähdään tämän vuoden Blockfesteillä lauantaina 19. elokuuta. Alta voit vielä tutustua supertähden musiikkikatalogiin.